Reklama

Reklama

Vlkochodci

  • Irsko Wolfwalkers (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladá zaučující se lovkyně se s otcem vydává do Irska, aby tam pomohla s vymýcením poslední vlčí smečky. Vše se ale změní, když se spřátelí se svobodomyslnou dívkou ze záhadného kmene, o němž se říká, že se v noci proměňuje ve vlčí smečku. (Apple TV+)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (203)

Radko 

všechny recenze uživatele

Mýtická rozprávka, nie náhodou zasadená do mestečka Kilkenny. Práve tam bolo centrum tzv. Kilkennskej konfederácie. Išlo o vládny útvar vzbúriaci sa proti krutej diskriminácii katolíkov, a vyše 10 rokov spravujúci 2/3 Írska. Avšak Oliver Cromwell z Anglicka sa s konfederáciou kruto vysporiadal. Dodnes sa v írskej ľudovke spieva: "Cromwell and his soldiers came, started centuries of shame. (Cromwell a vojaci prišli, storočia hanby nadišli).". V príbehu je arci-zloduchom bez výnimky. Panuje kruto, mučí bezdôvodne obyvateľov, ničí lesy aj prírodu. Chce vykynožiť všetkých vlkov a zaručiť tak obyvateľom mesta bezpečnosť pri ťažbe dreva. Voči jeho plánom stojí svorka vlkov a dve kúzelné bytosti - vlčie chodkyne. Sami ale hrozby zániku sotva ustoja, zvlášť potom, čo vlčia matka záhadne zmizne. Rozprávkovo bájny príbeh zasadený do druhej polovice 17. storočia nerezignuje na dobové historické súvislosti, naopak ich nenásilne zasadzuje do deja. Absolútne hodnotenie znižuje v recenziách viackrát spomenutá výčitka - postavy aj príbeh sú príliš jednorozmerné na osi dobro-zlo, rozpoltená postava otca, ktorý sa snaží uchrániť v prvom rade dcérku, to nijako nevyvažuje. Zvyšok bez výhrad, animácia lesa čarovná. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rovno napíšem, že príbeh ma nejako neuchvátil a celkovo ide pre mňa o trochu preceňované dielo. Moje hodnotenie a pocity prúdia skôr z vizualizácie filmu, ktorá mu dodáva atmosféru starých rytín, resp. starých plôškových animákov. Charaktery mi príliš neprišli, skôr sa mi zdali svojou neoriginalitou nudné. Predsa len som čakal, že v rozprávke nie až tak celkom pre tých najmenších, sa dočkám určitej novosti. Doba je však už unudená a plochá, takže nájsť v dnešných produkciách akéhokoľvek žánru genialitu, je bádanie po svätom gráli. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Pokud to vezmu čistě po příběhové lince, tak tu máme takový klasický příběh soupeření člověka s přírodou, jako v Princezně Mononoke. Pokud ale vezmu v úvahu tu animaci, tak to bylo skvělé. Ta zde dělá obrovskou přidanou hodnotu. Navíc tu nezabijí Seana Beana. Ne vážně, v době kdy je 3D animace něco hodně běžného si dát práci a stvořit toto, to chce klobouk dolů. A díky tomu tento snímek vybočuje z řady! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Keltská Princezna Mononoke, u které je s podivem, že byť se v ní honí až příliš zajíců (snaží se reflektovat střet civilizace s přírodou, nových způsobů s pohanskými zvyky, nadvládu Anglie nad Irskem, zbavení se okovů tyranských pravidel, přijmutí ztráty, odpovědnost, folklór, strach z neznámého a asi tak sto dalších neméně vážných velkých motivů) a emoce nejednou ždíme lacinějším způsobem než by bylo záhodno, tak stejně naprosto odzbrojí a okouzlí čirou nádherou toho všeho. A to ani zdaleka pouze tou (audio)vizuální. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Všetko fajn, len je strašne cítiť, že toto už Mooore točil v Disney produkcii. ...Moment! Ako prosím? To nie je Disney produkcia?! Aha... no ale tak potom za čo je ten potlesk? Že je to vo vedení príbehu ešte schematickejšie než v prípade Brendana a Piesne a po výtvarnej stránke ďaleko menej odvážne? Tak to je mi ľúto, ale nad týmto sa ja rozplývať nedokážem. Inak... všetko fajn. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Tomm Moore uvedl, že centrálním tématem filmu je přátelství dvou dětí, které ještě nikdo nepoučil o tom, že jsou rozdílné. To také silně rezonuje s jeho vlastním dětstvím ve městě Newry během severoirského konfliktu. (Wolffram)
  • Příjmení Mebh – Óg MacTíre – znamená „mladý vlk“. Robyn Goodfellowe je pojmenována podle postavy Robin Goodfellow z Shakespearova dramatu „Sen noci svatojánské“. (Wolffram)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama