Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

kinej 

všechny recenze uživatele

Bukowskiho dost žeru. Četl jsem od něj vše co u nás vyšlo. Tenhle film se nese přesně v duchu jeho geniálních knížek. Mickey Rourke si Bukowsiho/Chinaskiho mimiku, pohyby, gestikulaci pečlivě nastudoval a místy jakoby se na nás opravdu šklebil Buk osobně. Jen je na něj Mickey Rourke moc hezký. Ve filmu je vše, co je typické pro Henryho život, zejména chlast, ale také ženy, bitky, bída a poslouchání vážné hudby. Bohužel, žádný film, byť natočený sebelíp se nikdy nemůže vyrovnat ani přilížit úžasnému spisovatelskému stylu Bukowského. Kdo má rád Buka musí vidět, kdo ho nezná, může vypustit. PS: Neví někdo proč se ta banda šumařů jmenuje Chinaski? Dělají ostudu jeho jménu. Jestli Buk slyší v hrobě třeba Kláru, tak se musí znechucením obracet. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Charles Bukowski alias Henry Chinaski alias Mickey Rourke. Hrdina tohoto filmu je zlepencom týchto troch postáv a je to alkoholik a zatratenec ako sa patrí. Jediný film ku ktorému Bukowski napísal scenár ale bohužiaľ je na tomto filme vidno ako skvostne by sa vynímal na papieri a nie na filmovom plátne. Nie je vyslovene zlý len priveľmi uťahaný a priveľmi hluchý, čo je vec ktorú budete v Bukowského knihách hľadať podľa môjho názoru márne. Celkovo mi prišlo Factotum poetickejšie. Aj čo sa týka postavy Henryho Chinaskiho a aj v základnej myšlienke. V Barfly sa dostaneme do najväčšieho svinstva Los Angeles. Zo všadiaľ cítiť stiesnenosť, beznádej a drsný humor. V pozadí vám znie Mozart a vy sedíte na špinavej pohovke v spodkoch a ponožkách a držíte fľašu whisky. Schroeder sa s látkou vysporiadal tak ako sa patrí a naozaj s filmu cítiť atmosféru ako ju popisoval Bukowski, čo považujem plus. A tak tiež Rourke s ťahavým akcentom a nejakými tými frázami a Dunawayová v úlohe stroskotanca. Celkovo som im ale ten vzťah neveril. Opäť sme ukrátený o u Bukowského tak obľubovanú nahotu ktorá by tomuto filmu dodala reálnosť. Celkovo sú tu ale scény na ktorých som sa nasmial a tiež scény kedy som sa vyslovene nudil. Vzhľadom na to, že Bukowski je môj obľúbený autor a umelec dávam filmu 4* aj keď si objektívne zaslúži 3*. Spracovanie totiž ďaleko zaostáva za obsahom. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Poměrně krotká adaptace Bukowskeho, které dominuje sympatický výkon Mickeyho Rourka. Ten si s rolí opravdu vyhrál a propůjčil ji unikátní výrazové prostředky (pohybem začínaje a hlasovým projevem konče). Sice jsem si Chinaskiho představoval jinak, přesto mě Rourku okouzlil, šel na to totiž svojí vlastní cestou, která se ukázala být správnou. Vyzdvihnout musím také výkon Faye Dunaway, jako Chinaskiho barového a životního kumpána. Štamgast vlastně nemá žádný základní příběh, celý film je zahalen alkoholovým oparem, z kterého se vynořují specifické postavy a jen tak mimochodem nám dávají vědět, že i proflákaný život může být fajn. 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chinaski je cool, ale iba ako fikčná vtipná postavička. Môže mať mnohé biografické črty, ale osobne by som jeho kamoš asi až zas tak byť nechcel. Je to síce v podstate dobrák a férový chlap, ale dlho by ma s ním v krčme byť nebavilo. Vynadal by som mu, že keď raz za čas zarobí nejaké prachy, tak by si mal niečo odložiť, lebo ak pozve celý bar, tak jeho na oplátku nikto nikdy nepozve. Ostatní na to nebudú mať nikdy prachy. Ako vidíme, stačí naliať na vlasy trochu oleja a z dvoch sexsymbolov svojej doby sú dokonalí semráci. Mickey a Faye sú geniálni, réžia už menej a z témy sa myslím dalo vyťažiť viac. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

ke zhlédnutí filmu mě inspirovala kniha rozhovorů s Ch. Bukowskim Tvrdí hoši píšou básně, která byla mým prvním (a zatím i posledním) setkáním s jeho tvorbou (i když ne tak úplně, protože, jak jsem již zmínil, jde o "pouhou" kolekci tří rozhovorů s tímto kontroverzním chlapíkem).. jeho pragmatické uvažování i styl života se mi libí (do určité míry), jenže přetavit to do postavy Henryho Chinaskiho se tak úplně nepovedlo, poněvadž, třebaže to Mickey Rourke zahrál fajn, tak jeho postava je hold jen zhýralý nesympatický polohoumlesák, kterému nemáte moc důvodů fandit, a tak člověk ve finále jen fascinovaně, ale zároveň bez zájmu sleduje, jak se Henry spolu s notoričkou Wendy vyrovnávají se svou existencí prostřednictvím chlastu, což je samozřejmě moc zajímavé řešení.. a celá ta epizodka s bohatou paninkou je příliš přitažená za vlasy... "Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live." ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Tetovanie na pravom predlaktí, ktoré nosí vo filme Mickey Rourke, je replika tetovania Bukowského na tom istom mieste. (toi-toi)
  • Když Henry (Mickey Rourke) s Wandou (Faye Dunaway) tráví čas v pokoji a Henry jí pochvaluje pěkné nohy, má je odhalené. Při střihu a pohledu z jiné kamery v též scéně je již ale má zahalené v županu. (Marator)
  • Bukowski po premiére filmu Mickeymu Rourkovi (Henry Chinaski) povedal, že jeho herecký výkon bol fantastický a bol s ním veľmi spokojný. (JančiBači)

Reklama

Reklama