Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po velkém diváckém ohlasu komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! natočil scenárista a režisér Petr Schulhoff v roce 1980 volné pokračování. Otevřený konec příběhu rodiny Novákových a Bartáčkových si o to ostatně sám říkal. Tentokrát si obě rodiny nevyvádějí zlomyslné kousky, ale podle rčení, které je zároveň názvem filmu, se snaží bezpracně získat co nejvíce peněz. A tak vymyslí – zejména Novákovi – velmi originální způsob zbohatnutí. Založí fiktivní klub Nováků a korunky se jen pohrnou. Bartáčkovy má zase spasit návštěva bohaté tetičky z Ameriky… I tentokrát vsadil Petr Schulhoff především na oblíbené herce – setkáme se zde opět s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou, Luďkem Sobotou, Dagmar Veškrnovou a Františkem Peterkou. Proti první části však došlo k přeobsazení role Nováka staršího – Miloše Kopeckého vystřídal Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Recenze (224)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Sousedské vztahy v "nadčasové" rovině s perfektními vtípky a horou nápadů. Obě majetnicky znesvářené rodiny jsou tak kouzelně zahrané, až mám nutkání jim fandit. Netuším proč se to lidem tak nelíbí, ale já se bavil. Typická lidská neřest (lakomství) je tu v čiré podobě z mnoha úhlů, takže pokud se v charakterech někdo najdete, máte co napravovat:-) ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Ergo, na první díl s Kopeckým to vskutku nemá, ale proč to hned zatracovat, že? Tento typ komedie, humoru a satiry obecně ocení jen ten, kdo vyrůstal době jejího vzniku a pominu-li tehdejší politicko-společenské poměry, nebyla ta doba na filmové výtvory až tak zlá. Současní čeští tvůrci se do podobných projektů raději moc nepouštějí a i to málo co po 89' vzniklo mi bohatě stačí, abych si Schulffovy počiny vážil čím dál tím víc. Tento pán je jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. Tři a půl hvězdičky. ()

Reklama

PenelopaW 

všechny recenze uživatele

Jakožto volné pokračování skvělé komedie o sousedských naschválech mě film zklamal. Chybí mi humor prvního dílu, herecký koncert, k němuž výraznou měrou přispíval Kopecký (zde nahrazený Sovákem - také výborný herec, ale není to ono...) a přijde mi, že snímek je spíše než komedií smutnou sondou o normalizační maloměšťácké vypočitavosti a hrabivosti. Na myšlence jak okrást lidi s příjmením Novák neshledávám nic vtipného a spíše mě mrzí, že na konci na frak nedostal syn René, který se Svazem Nováků přišel. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Dříve se mi tento film líbil více než "jednička", s postupem času jsem však změnila názor. Ono dělat tzv. "dvojky", tedy pokračování předchozích úspěšných filmů, je nebezpečné. Divák se totiž nevyhne srovnávání... A to se stalo i v tomto případě. Příběh je nevšední, avšak trochu komplikovaný, chybí mu lehkost i atmosféra předchozího filmu. Co se mně osobně nelíbilo, to byla absence Miloše Kopeckého, který si tu roli ještě klidně mohl "střihnout" - v té době totiž ještě nejenže žil, ale i točil. Čímž nechci nijak snižovat komediální talent Jiřího Sováka... Ale Kopecký je jen jeden. Nemyslím si, že se tento film vyloženě nepovedl, jen je to trochu slabší odvar. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Milá Růžo, máme se fajn. U nás se hodně buduje, máme moderní byt, lodžii, digestoř, barevnej televizor, auto, chatu." Mám rád, když mi film přinese nějaké poučení do života. Tady jsem se například dozvěděl, jak se pronášejí kradené vodovodní trubky přes vrátnici, kdy se Pražáci vydávají za Vídeňáky i jak se dá vydělat na jménu. Dneska nic z toho už nevyužiju, ale kdyby se mi ozval nějaký movitý příbuzný z Ameriky, tak půjdu na Staromák, rozeberu orloj a pošlu mu ho doporučeně v obálce, aby sem nemusel jezdit. Já mu dám, podvodníkovi. A paní prezidentová, pějící hit dýdybába dýdybába dydydy, mě vždycky přivede k slzám smíchu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (31)

  • Když doveze pošťačka Novákům pytle s dopisy, ve kterých jsou pětikoruny, vynáší je z auta, aniž by vyvíjela větší námahu. Vzhledem k jejich obsahu by jí měla jejich váha minimálně způsobit problém. (TheDave)
  • Trápenie si počas natáčania užil František Peterka (Karel Bartáček), ktorý sa ako neherec cítil v skvelej spoločnosti tých najväčších hereckých majstrov ako outsider. „Veľa mi pomohol pán Jiří Sovák (Evžen Novák), ktorý nahradil Miloša Kopeckého. Hovoril mi: ‚Franto, predstav si, že si doktor a tá rola je pacient. A tebe ide predsa o pacienta, ego ide bokom. Chceš ho čo najlepšie vyliečiť, nie?“ Tým mi otvoril oči. Ja som sa nikdy s nikým z hercov veľmi nebavil a skôr sa držal bokom. S ním sme sa ale veľa rozprávali. Bol to fajn chlap.“ (Raccoon.city)
  • Ve filmu je chyba v umístění bytů obou rodin. V prvním díle bydlí na rovné chodbě a dveře mají vedle sebe vodorovně, kdežto tady sice bydlí vedle sebe, ale dveře mají do pravého úhlu. (cariada)

Reklama

Reklama