Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (323)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se uz od ukazek hodne tesil a vlastne jsem dostal presne to, co jsem cekal. Necekejte zadne akcni fantasy, tohle nema daleko k artovce, ale i tak je to hutny fantasy s naprosto genialni kamerou, perfektnima scenama a zajimavym pribehem o tak trochu jinym rytiri. I kdyz je film hodne pomalej a zadna velka akce tu neni, ty dve hodiny utecou jako nic a clovek je az do konce v napeti, jak to dopadne. Skoda, ze ten uplnej konec je pro me zklamani, jinak bych dal asi plnej pocet. Nicmene za vizual, scenar a skvely herce si to solidni 4* zaslouzi. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Zelený rytier je svojským meditatívnym dobrodružstvom, v ktorom cez fungujúca symboliku a otvorené interpretácie necháva režisér fantázii diváka dostatok priestoru pre plný rozkvet. Nejde o štandardné fantasy a ani ten Gawain srdcom pravým rytierom úplne nie je. Je to však hra, ktorej sa rád zúčastní každý artový divák už len kvôli výborne zvolenému hereckému obsadeniu a hypnotickému audiovizuálu. David Lowery + štúdio A24 sa už v minulosti potvrdili ako veľmi príjemná spoločnosť. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Krásne nasnímané s priam dychberúcimi zábermi a fantastickou dobovou hudbou, ale v tomto prípade u Davida Loweryho jednoznačne vyhrala forma nad (akýmkoľvek) obsahom. Deštrukcia mýtu o stredovekom hrdinovi je síce dobrý základ, ale tam kde základná myšlienka v predošlom filme režiséra - A Ghost Story - slúžila k rozvíjaniu ďalších myšlienok, úvah a emócií, The Green Knight sa počas celej stopáže nikam neposunie a nedopracuje. Celé putovanie titulného hrdinu je tak skôr iba sled síce dychberúcich, ale vo výsledku len obyčajných fantasy scénok neprepojených žiadnou spoločnou ideou. A aj samotné emočné zaangažovanie s hrdinom sa dostaví až v posledných 15 minútach filmu, i keď aj tu sa obávam, že to bolo skôr vhodne zvolenou piesňou, než čímkoľvek iným. Vo výsledku, tak po natešení z trailerov jednoznačné sklamanie. Formou je síce The Green Knight za plný počet, obsahovo (myšliekami, metaforami) dosť prázdnota. A komu nesadli predošlé filmy od Davida Loweryho (The Old Man and the Gun, A Ghost Story, Ain't Them Body Saints, The Yellow Birds), tak s The Green Knightom to bude skúšať zbytočne, tu sa toho dejovo deje ešte menej, než v predošlých filmoch od tohto režiséra. CELKOVO: 6/10 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý, hypnotický film, který dovede vyprávět obrazy, beze slov, nebo s minimem dialogů. Adaptace středověké artušovské romance jako fantasy, horror, kde není místo pro nabubřelé a prázdné pojetí jako to činil Guy Ritchie...Naprosto fascinující snímek, který je auterskou vizí svého režiséra, krásné alegorie, středověký duch bez příkras z toho dýchá. Ohromně silný film s pohlcující atmosférou, který vás nutí přemýšlet a vykládat, co se děje, sledujte titulky do konce. Nádherný OST, perfektní kamera, práce s barvami, rozpočet za "babku" a výsledek překonává kdejaký blockbuster. Naprosto mě uhranul v hlavní roli nejen Dev Patel, ale i Alicia Vikander (asi nejzajímavější výkon, co jsem kdy od ní viděl), potěší role i dalších starých známých jako Sean Harris. Film, který si zaslouží další reprízy a lituji, že jsem ho neviděl v kině. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"I see things everywhere that bare no logic." — přesně touhle replikou by se dala popsat tato filmová adaptace jedné z artušovských legend od nezávislého artového studia A24, 'Green Knight'. Adaptace je to sice relativně věrohodná – ačkoliv pro účely režiséra a scenáristy Davida Loweryho do jisté míry mytologicky upravená – a vizuálně pohlcující, a kvalitních fantasy filmů není nikdy dost, jenže tahle surrealná dekonstrukce mýtu o Zeleném rytíři a siru Gawainovi z Camelotu - hrdinovi, jenž se stal zbabělcem - se až tak přehnaně utápí v mysteriózních imaginacích a enigmatických abstrakcích, že i na mě je to až moc velkej haluz. Vyloženě špatný snímek to bezpochyby není – přeci jen jde o hranou verzi ikonického příběhu keltského folklóru – ale že by mi svou interpretací sedl do noty, to říct nemůžu.... PS: chudák pan Lištička :((( ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama