Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

Silas 

všechny recenze uživatele

...ovšem nejen podobné tolikrát omílanému Taxikáři, nýbrž i stejně komornímu Po zavírací době. Urputná snaha dosáhnout něčeho, co se divákům jeví jako bezproblémově jednoduché, ale pro naše hrdiny je to nepřekonatelné. Paul Hacket se chce v noci "pouze" dostat domů, saniťák Frank touží dostat i jiný případ než pacientovu zástavu srdce, odskočit si na kafe či dát šéfovi výpověď. Nemožné. V obou snímcích hraje výraznou roli atmosféra "špinavých ulic", oba se odehrávají v noci a v nepřetržitém pohybu (Frank jezdí v sanitce, Paul stále někam utíká); pojí je i stejný tragikomický humor. Marty si s kameramanem Richardsonem v Počítání mrtvých více pohráli s obrazem - výrazné a přeexponované barvy, klasické svícení kolmo na hlavy... Zběsilý střih Thelmy jen umocňuje soucítění s bezradným Frankem. Za zmínku stojí hudba, jejíž texty parádně souzní s obrazem, případně na dané situace "odpovídají". Nenápadný, přesto další z výborných filmů Martina Scorseseho. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tento Scorseseho veľký prepadák dávajú iba neskoro v noci, pretože sa naňho nikdy nedokážem poriadne sústrediť a na prvýkrát som dokonca asi o jednej v noci v polovici zaspal. Pritom sa na tento film treba pekelne sústrediť, aby sa človek dokázal vcítiť do Cageovej postavy a jej démonov. Scorsese natočil film, ktorý najviac vybočuje z jeho klasickej filmografie. Uvidíme, ako ho posúdim, ak ho uvidím znova v normálnom sledovacom čase. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Budem musieť nechať pôvodné hodnotenie, Počítanie mŕtvych predsa len nepatrí medzi najlepšie kúsky Scorseseho filmografie a film pôsobí dojmom, že sa až príliš snaží byť umeleckým dielom, namiesto toho, aby len tak prirodzene plynul a stal by sa tak ním aj reálne. ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Když vidím Nicolas Cage vždy cítím kvalitu, ale tenhle thriller nebyl zase tolik zajímavý. Chápu, je o něco starší a Nicolas nehraje dobře, nebo mi to tak aspoň přišlo. Do toho to viditelné béčkové zpracování mě bilo nechutně do očí a já se čím dál více nudil. Vykouzlit se z toho víc než průměr, možná lehký nadprůměr nedá... 5/10 = 55% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak takto si predstavujem totálne vyčerpaného a vyhoreného človeka, N. Cage to zahral na jednotku. Jemu takéto výrazné a komplikované postavy balancujúce medzi životom a smrťou idú, to je voda na jeho mlyn. Trúfam si povedať, že bez neho by film nedosiahol možno ani priemerné hodnotenie. Tiež sa dá povedať, že som práve videl jeden z najzvláštnejších filmov od Scorseseho vôbec, akoby to ani netočil on. Na druhú stranu je škoda, že sa film nevyhol stereotypnému opakovaniu jedného obsahového motívu (ožerem sa, nafetím sa, zachraňujem, odovzdám pacienta na záchranke....). Chcelo to ešte niečo, čím by sa dejová konštrukcia oživila, v jednej scéne by tu síce snaha bola (scéna z bytu dílera drog), ale to bolo vzhľadom na dĺžku filmu málo. Našťastie aj napriek tomuto handicapu snímok nenudil, hlavne vďaka výrazne temnej atmosfére a zaujímavým dialógom. 70/100 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

To je takový dost zvláštní film, saniťák, jehož snem je, aby ho konečně vyhodili z práce a on si mohl odpočinout, všude vidí jednu dívenku, kterou nedokázal zachránit, jeho dost blázniví kolegové, kteří si ten adrenalin snad užívají, šílený kluk z ulice, kterého kdysi střelili do hlavy a on vždycky skončí v nemocnici přivázaný a křičí, že chce napít a bývalá feťačka, která bojuje sama se sebou a nesnese trápení lidí a tak je pořád odvazuje a pouští a všude okolo krev, smrt a bída. Takový vesele depresivní film. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Joe Connelly, ktorý napísal knižnú predlohu k filmu a poslúžil tiež ako technický poradca, sa vo filme na chvíľu objavil ako pacient v čakárni v nemocnici. (Flipper)
  • Defibrilátor sa nepoužíva k oživovaniu pacienta bez pulzu, ale naopak na vyrovnanie chaotického, nepravidelného alebo príliš rýchleho srdcového rytmu. Je to tiež jeden z najčastejších filmových omylov. (BlackTom)
  • Režisér Martin Scorsese poskytol hlas mužskému dispečerovi. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama