Reklama

Reklama

Rupert Pupkin (Robert De Niro) je komik, který je přesvědčený o genialitě svého talentu, přestože nikdy nevystupoval a názor na jeho talent s ním nikdo nesdílí. Rupert je posedlý myšlenkou vystupovat v televizi. Když se seznámí se slavným komikem Jerrym Langfordem (Jerry Lewis) nabude přesvědčení, že mu tato hvězda dopomůže ke slávě. Jerry Ruperta odmítá, a tím pro něj začíná noční můra, neboť Rupert se neštítí ničeho na cestě ke svému cíli. Začíná Rupertova bezohledná hra pronásledování, vydírání a nakonec i únos... (Fine Production)

(více)

Recenze (229)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měl s tímto filmem problém. De Niro byl vyloženě nesnesitelný a dějově to bylo prázdnější, než moje lednička po týdenním hospodaření bez rodičů. Jenže pak nastoupila absolutně brilantní druhá půlka a především díky ní dávám slabší 4 hvězdy. Protože takhle úžasně absurdní humor si to zaslouží... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá tragikomedie. Robert De Niro je jako samozvaný král komedie opět dokonalý. Uvěříte mu i to, že je opravdu přesvědčený o svém mimořádném komediálním talentu. Ale není to one man show, dost důležitý je i Jerry Lewis. A samozřejmě Martin Scorsese, který to natočil tak geniálně, že se v tom nepozorný divák může celkem rychle ztratit. A dobře mu tak! ()

Reklama

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Jak jednou napsal Oscar Wilde „Somehow or another I'll be famous, and if not famous, I'll be notorious.“ A ačkoliv to samozřejmě nebylo myšleno doslovně (protože zrovna Wilde si svoji slávu zasloužil úctyhodným talentem), od dob televizní zábavy se tento postoj stal, nebál bych se říci, motem obyčejného „západního“ člověka. Čím více se pak rozšiřuje počet platforem, které jsou na reprezentaci založeny (např. facebook, instagram, atd.), tím více se stává podobná problematika „vše pro pohledy druhých“ aktuální. Nejen, že dobré věci musejí být vidět, ono musí být viděno úplně všechno. Už nezáleží takříkajíc na obsahu, ale na sledovanosti. Avšak, domnívat se, že sám předmět prezentace bude této nenasytné touze po pozornosti ušetřen, by byl na druhou stranu omyl. Protože mnoha věcem (a řekl bych, že i samotnému lidskému charakteru), prospívá spíše tiché dozrávání než velkohubá halasnost. Právě snaha o viditelnost za každou cenu devalvuje mnoho věcí, které sami o sobě nesou pozitivní konotace. Vezměte si jen ty davy tvůrců, jejichž potřebou již není tvořit, ale mnohem spíše být při tvorbě obdivován (nebo ještě lépe vůbec netvořit, ale mít pouze umělecké manýry). Jak k takovému umění, které ztratilo cele svoji původní funkci přistupovat? Nebo, abych uvedl ještě jeden příklad, taky se ve vašem okolí množí počty bojovníků za lidská práva, jejichž snaha o pomoc druhým začíná (a často i končí) u pouhého ústního projevu o jejich vlastní solidaritě? Vtipné. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nemam rad ranne Scorseseho filmy kvôly ich pomalemu tempu a tak mi tento film dlho unikal a pritom to bola velka chyba. Je to fakt skvela tragikomedia o fanatickom fanusikovi v podani famozneho De Nira. Nastastie tentokrat svoju postavu nepojal ako nejakeho nasilneho magora, ale ako prakticky neskodneho naivneho blbca. Hlavne v prvej polovici filmu bol tak otravny az bol zabavny a zaroven miestami pôsobil smutne. Bohuzial v druhej polovici filmu, akonahle dôjde k unosu, tak väcsi priestor dostane aj dalsia postava zfanatizovanej fanynky, ktora mi pripadala zbytocna a tak nejak naviac. Cele to ale nastastie vynahradzuje skvely zaver, takze v mojich ociach tento malo znamy Scorseseho film patri k jeho lepsim. A Scorseseho cameo je roztomile. :) 7/10. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Po umělecky mistrovském, přesto komerčně neúspěšným Zuřícím býku se Scorsese vrhnul na projekt, do kterého se mu moc nechtělo a podobně jako u Býka i zde musel zapracovat De Niro , aby Martyho přesvědčil. Nakonec se z toho vyklubal patrně nejpříjemnější překvapení ve filmografii obou tvůrců. Film vyznívá nesmírně jízlivě a ve svých obsesích jde ve stopách jak Taxikáře tak i Býka, jen mění drásavost a brutalitu za ironii a sarkasmus. Scorsese prohlásil, že De Niro mu zde předvedl nejlepší herecký výkon vůbec. Jedná se sice o nadsázku, ale Scorsese tím zřejmě myslel to, že je to jedna z netypických rolí De Nira, které se přesto zhostil skvěle. Na roli zoufalého outsidera by se možná lépe hodil Dustin Hoffman, nicméně de Niro byl zřejmě vděčnej za tuto pro něj atypickou roli, a odvděčil se Scorsesemu vskutku vtipnou hereckou kreací. Je to velmi současný a velmi vtipný film, jehož vtip však nevzbuzuje jen smích, ale probouzí i pocity pochopení Pupkinovy frustrace. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (32)

  • George Kapp - Tajemný host, se objevil pouze v tomto filmu a byl skutečným učitelem chemie na střední škole v New Yorku v 60. a 70. letech. (Kulmon)
  • Ve filmu si zahrál i režisér Jerry Lewis, který v době natáčení pozval De Nira na večeři. De Niro odpověděl, že to není dobrý nápad a bez dalšího vysvětlování odkráčel. Až Scorsese musel Lewisovi vysvětlit, že když De Niro žije svou postavou a nebaví se s ostatními herci. (Rocky62)
  • Když Rupert mluví v restauraci k Ritě, muž v pozadí imituje Rupertova gesta rukou. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel legendární komik Jerry Lewis

Zemřel legendární komik Jerry Lewis

21.08.2017

Spojené státy americké v neděli přišly o jednu ze svých největších komediálních ikon. V 91 letech totiž zemřel slavný herec Jerry Lewis, jehož leckdo zná z Poslíčka, Krále komedie nebo Zamilovaného… (více)

Reklama

Reklama