Reklama

Reklama

Životopisné drama zachycující osud obyčejného chlapce, který během 2. světové války bojuje jako velitel tanku. Po těžkém zranění se však již na frontu vrátit nemůže, ale rovněž nedokáže jen tak sedět v týlu, když jeho vlasti hrozí nacisté. Z obyčejného samouka se postupně stává uznávaný konstruktér, který ve věku 28 let navždy změní dějiny. Útočná puška AK-47 se díky své jednoduchosti a spolehlivosti stala legendou a Michailu Kalašnikovovi tak přinesla celosvětovou slávu. (překlad: FiRST) (sashazv)

(více)

Recenze (41)

Hellsniper

všechny recenze uživatele

Nemám zájem se dívat na film, který bude proruský a oslavovat borce, který po čínském vzoru dnešních dní kopíruje německé vynálezce útočních zbraní ve II. světové válce. STG-44, německá pěchotní zbraň, kterou Kalašnikov zkopíroval a zjednodušil. A rusáci z něho udělali génia. Jeden můj kolega poznamenal, že ak47 není zkopírovaná a jde o odlišnou zbraň. Prvnotní určitě byla inspirace z st44, pak zjednodušení vnitřku... takže trvám pořád na svém... zkopírována a zjednodušená... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jasný.. AKčka jsou kult, všichni je milujeme a konstruktér takové zbraně si zaslouží poklonu. Problém je, že i když se to přibarví a zdramatizuje, pořád je to o pendlování mezi nákresy, dílnou a střelnicí a to prostě není materiál pro vtahující drama. Jurij Borisov to hraje na takového toho jednoduše bodrého vidláka s vizí, až to zavání kýčem. Olga Lermanová je krásná ženská. Chemie mezi ní a Jurijem funguje a ta romantická linka je tak překvapivě nejsilnější složkou filmu. Osobně mi to přišlo málo syrové. Všichni tady byli vlastně docela pozitivní, všechno vypadá mnohem hezčí a načančanější, než by člověk v Rusku na konci války čekal. Rusové si prostě natočili takovou nablýskanou pohádku o jejich národním pokladu. Nic víc, nic méně. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kalašnikovův život a vývojová cesta k ikonické zbrani jsou vděčný materiál pro životopisný film, který by šel více do hloubky. V tomto ovšem případě jde o víceméně konvenční záležitost, kde svůj díl musí vedle profesní a kariérní stránky dostat i osobní a romantická linie, aby se bavily i divačky. Film je po všech stránkách kvalitně natočený i zahraný, ale mně chyběl větší důraz na technickou stránku, konstrukční detaily, podmínky soutěží i představení ostatních konstruktérů. Já se třeba ve jménech jako Děkťarjev, Špagin nebo Sudajev orientuju, ale dovedu si představit, že řadě lidí až tak moc neřeknou. Přičemž minimálně poslední z nich by zasloužil víc prostoru. taky myslím, že takový film byl příležitostí (nevyužitou) vysvětlit konečně laikům rozdíl mezi samopalem (pistolnyj pulemjot=PP+D/Š/S) a útočnou puškou (avtomat). Vcelku jsem spokojen, ale je to zas tak tri celé peť, ne úplně čistá čtyřka. P. S. Pro všechny časy: AK NENÍ okopírované StG 44. To je jen taková klasická západní potřeba přidávat ke všemu úspěšnému ruskému něco západního, jako třeba vymyšlené označení "Mosin-Nagant", které neexistovalo ani za cara ani za rudých časů. Když už, lidi by si měli spíš hledět kulometu M60, což je už od pohledu kopie německé zbraně FG 42, přesto "kupodivu" k ikonické zbrani Johna Ramba nikdo nepřipojuje jméno Louise Stangeho. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O najlepšej a najikonickejšej automatickej zbrani aká bola kedy vyrobená. Alebo tiež o tom, že absencia vzdelania nutne neznamená aj absenciu nadania a talentu. Len treba chcieť a ísť si za svojím. Z toho pohľadu veľmi motivačné a vo veľkej miere aj pozitívne pôsobiace. Príbeh krásne ukazuje, že často aj v stave núdze človek človeku rád hádže polená pod nohy. Ale na konci sa ten generál zachoval ukážkovo, keď si prezeral prvého kalašnikova: "môj prototyp zavrite do skrine a zahoďte kľúč, nech ho nikto nevidí... Toto je budúcnosť..." Skrátka jednoduché ako výstrel, áno, také veci sú zvyčajne geniálne. Nadpriemer. 75/100 ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený film, který si o dost víc vychutná ten, komu krom jmen "Kalašnikov" jsou povědomá i jména Špagin nebo Děgťarjov. Samozřejmě že je třeba se připravit i na notnou dávku patosu (tak je to ruský film o hrdinovy Sovětského svazu, že...) a úsměvné dialogy. To ale nic nemění na faktu, že od začátku do konce prostě věříte, že jste v 40tých letech minulého století. To že nejde o akční super-pecku s neporazitelným super-hrdinou, snad taky zdůrazňovat nemusím. Díky tomu se i děj sune uvěřitelným tempem a zbytečně se nikde nezdržuje. Moc se mi líbilo, že život Kalašnikova není jen o "tom jediném úspěchu", ale také také o cestě k němu, která nebyla jen samý úspěch. Pozn.: opravdu, opravdu by mě zajímalo, jestli klíčovou myšlenku úspěchu Kalašnikovovi vnuknul právě, Špagin (jak je to zobrazeno ve filmu) i ve skutečnosti :). ()

Galerie (44)

Zajímavosti (18)

  • AK-47 sa používa v mnohých krajinách. Za jeho rozšírenosť môže aj fakt, že AK-47 je lacný. Priemerná medzinárodná cena AK-47 na čiernom trhu bola v roku 2005 presne 534 USD. Na americkom kontinente v roku 2010 sa predávala za niečo vyše tisíc dolárov. (Dajman)
  • Kalašnikov nemal nikdy žiaden podiel zo zisku za ich predaj. (Dajman)
  • Michail Kalašnikov zomrel vo svojom rodisku 23. decembra 2013 vo veku 94 rokov. Na poslednú cestu ho vyprevadili čestné salvy – ako inak – z kalašnikovov. Hrob legendárneho zbrojného konštruktéra Michaila Kalašnikova je prvým v centrálnej aleji nového panteónu na moskovskom predmestí Mytišči, ktorý má po Červenom námestí prevziať rolu čestného cintorína. (Dajman)

Reklama

Reklama