Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (341)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SNY O MLADOSTI SÚ ĽÚTOSŤOU DOSPELOSTI." __ Legenda je vynikajúcim príkladom toho, ako nedotiahnutá obsahová stránka môže z potencionálne grandiózneho diela urobiť nepekný polotovar. Po vizuálnej stránke je totiž jednoducho absolutóriom, jedným z výtvarne najdokonalejších filmov kinematografie a Scott dal pred tridsiatimi rokmi svojmu dielu taký ,,look", že sa mu nemôže rovnať ani dnešná, do vlastnej formy slepo zahľadená produkcia. Prepracovaná výprava, špičkové masky, ktorých najväčšou ozdobou je Tim Curry čo sa ale nepodarilo scenáristovi, ktorý uzdu svojej fantázie nepopustil, alebo aspoň do tej miery, aby bol výsledok čo najplytší. To sa ukazuje aj v tom, že námaha s vymýšľaním nejakých mien rozhodne nebola. Meno Pán temnôt je až dehonestujúce a nenápadité na to, ako úžasné Tim Curry pod maskou vyzerá (strašne som sa ho bál, keď som bol malý, a aj teraz ma niekedy zamrazí, hlavne jeho príchod, ktorý je naozaj skvelo zvládnutý). To však znášam námietku nad tým, že jeho posluhovači zase vyzerajú ako s toho najstupídnejšieho béčka. Sladký Tom (vtedy sotva 23 ročný), pôsobil v podstate ako hlavné lákadlo, avšak veľmi to nepomohlo k horibilnému zárobku. Ak by sa tvorcovia viac snažili, mohla vzniknúť jedna legendárna fantasy. Veľmajster akčnej hudby Goldsmith tu zložil jednu z najkrajších love theme vôbec, zhudobnenie čistej nevinnej lásky vyhýbajúce sa gýču či akémukoľvek sentimentu. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Black as midnight, black as pitch, blacker than the foulest witch." Quenta Silmarillion nikdy zfilmována nebude. Přesto lze při troše fantazie spatřit v magickém lese, který nám představí "Legenda", odlesky kouzla Doriathu. Ostatně i princezna Lily, běžící přes zlatavě zelenou louku, ze všeho nejvíc připomíná nejkrásnější kresby Lúthien Tinúviel. Stejně tak doupě Pána temnoty jako by bylo odrazem ohnivých kobek samotného Morgotha v Angbandu. Tuším proč tento film neměl taký úspěch jaký by si zasloužil. Podle mě je příliš zasněný a neuchopitelný. Postrádá lidský prvek. Vždyť jedinou postavou, která není přímo pohlcena tou všeobjímající pohádkovostí je služka, která se sotva mihne na začátku vyprávění. Ridley Scottovi jde hlavně o krásu, a já jsem z toho co dokáže vyčarovat upřímně nadšený. PS : Český dabing a televizní formát obrazu 4:3 dokáže zabít téměř vše co je na tomto filmu krásné :( ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem se bála toho hnusného skřeta a červeného démona. Ten mě děsil ve snech. Takže maskéři odvedli kus výborné práce a to samozřejmě nejen na této masce. Mladý Tom Cruise byl vážně roztomilý. Vůbec mi nevadily ani ty jeho křivé zuby, které si pak nechal upravit. Když jsem byla malá, tak jsem scény s jednorožci oplakala. Dnes jsem jako dospělá byla na tom úplně stejně. Krásný pohádkový příběh. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Měla jsem na Legendu velmi mlhavou vzpomínku, jako na strašně krásnou pohádku o jednorožcích, kde figuroval nějaký hezký hnědovlasý kluk. Scéna, kterou jsem ve vzpomínkách měla za závěr filmu, byla v jeho asi první třetině, jednu z hlavních postav jsem si nepamatovala vůbec a víla nebyla zdaleka tak zlá postava, jakou jsem si ji pamatovala. Když jsem zjistila, co je ta mlhavá vzpomínka za film, zaradovala jsem se, že to uvidím znovu a zároveň jsem se bála, že si zkazím jednu hezkou filmovou vzpomínku. Nezkazila. Legenda si své kouzlo uchovala přes víc než třicet let. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snový příběh, ve kterém se naplno projevila Scottova výtvarná stránka (a jeho umělecká studia). Les, slunce, křišťálová voda, jednorožci, byliny, stromy, impresionistické barvy, opar, stříbrokřídlý hmyz a opojné vůně v protikladu k temné síni, bažinám, čarodějnici, skřetům a...démonickému Timu Curry! Ano, tenhle démon je ztělesněním nejtemnějších nočních můr! Zrcadlo se zaleskne a pak se za doprovodu zlatavých jiskřiček objeví ďábelské kopyto...a tanec princezny s postavou, jejíž šaty jsou určeny pro ni, stejně jako zrádné křeslo, je předzvěstí hrůz... Ano, příběh je jednoduchý, jak už to mnohdy u pohádek bývá, ale forma bere dech. Viděno 5x ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Britská společnost kameramanů udělila v roce 1985 Alexu Thomsonovi za tento snímek cenu za nejlepší kameru. (Terva)
  • Celý pohádkový les byl uměle vytvořen na ploše o rozloze fotbalového hřiště a byl doplněn zrcadly na stěnách, aby vypadal opticky ještě větší. Nejmohutnější stromy byly vyrobeny z polystyrenu, celá scéna byla později zasypána hlínou a byly do ní zasazeny živé rostliny i menší stromy. Zvířata, kromě andaluských koní (jednorožců), v tomto uměle vytvořeném lese opravdu žila. Pro představu, jen holubů bylo do lesa přivezeno kolem 250 kusů. (FAITH.BABE)

Reklama

Reklama