Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce a jeho strýce, který je soukromým detektivem, se odehrává v daleké budoucnosti, kdy vedle sebe žijí lidé a roboti, nikoliv však ve shodě. Mnozí roboti jsou nuceni obývat vyhrazené oblasti a je jim přisouzena úloha pouhých lidských sluhů, což samozřejmě nepřispívá ke klidu ani k harmonickému soužití. Když se chlapec setkává s robotem Timou, dostávají se spolu do mnoha komplikovaných situací, v nichž pochopí, jak důležité jsou city, které lidi odlišují od ostatních bytostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Shigeyuki Hayashi (tvořící pod pseudonymem Rintaro) převedl na filmové plátno legendární mangu Metropolis "Otce anime" Osamu Tezuky (Astro Boy). I když sám Tezuka údajně stejnojmnenný němý film neviděl (jediné, co ho prý ovlivnilo, byl plakát), není vůbec od věci srovnávat snímek z roku 2001 s Langovým mistrovským dílem. Tvůrci anime se jím totiž mnohdy inspirovali. Příběh se značně liší, přesto se dají nalézt zásadní styčné body - ohromné velkoměsto s několika podzemními patry, robotická dívka s tváří anděla nebo symbol biblického Babylónu. Někdy jsou dokonce použity techniky typické především pro němý film jako jsou například stíračky. Scénáře se ujal Katsuhiro Ôtomo (Akira), jemuž témata revoluce a varovné vize budoucnosti jistě dobře sedla. Animace není zrovna v dnešní době obvyklá, ale je nutno říci, že přesně kopíruje Tezukův styl, kterému se ne náhodou říká "Walt Disney Japonska". Jedna složka filmu ale na sebe upozorňuje nejvíce a to je hudba - houpavá, jazzová, jednou hravá, podruhé tajemná. Staví Metropolis ještě o stupínek výš a někdy ho až nebezpečně odosobňuje, což může být pro někoho výhodou, pro druhého (jako pro mě) spíše chybou... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprosto fascinující nadčasová podívaná, na jednu stranu umě kloubící japonskou (a trochu naivní, ale to není na škodu) animaci s počítačovými triky, na druhou stranu působí velice mile starosvětsky, především díky úžasné jazzové hudbě. Občas ruší nenávaznost některých scén a ne zrovna nejlíp provedené střihy, ale v mnoha okamžicích naprsosto nezapomenutelné, a především již jinými zmiňované finále je téměř geniální.. není to úplnejch 5*, ale takovejch 4 3/4... ()

Reklama

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, avšak na toto mě nalákaly screenshoty s nádhernou stylistikou. A to se filmu upřít nedá. Počátky 3D animace spojené s nádhernou 2D animací, kde hlavně výbuchy a demolice působí skvostně. Veškeré pohyby, záběry na budovy, město, kanály, místnosti jsou plné neopakujících se detailů, animátoři zde odvedli úchvatný kus práce. A je to tak 80 % celého filmu. Pak je tu velmi pěkná hudba a někde v pozadí se krčící, stydící se příběh, který má v ruce malinkou, titěrnou "logiku". A tím je film shrnut. Ze začátku mě možná příběh(y) vcelu braly, vše však začalo být zbytečně komplikované, přehršel nových postav, politických bojů, najednou se prostě nechytáte, co se to tam vlastně děje. Příběh skáče od A do Q a nic nedrží pěknou, kontinuální linku. Konec se mi ani nechce zmiňovat. Za mě velmi nezajímavé. Lehký spoiler: prakticky jde o "konec světa" a nikdo s tím nemůže nic dělat, kromě jednoho týpka, který jen zmáčkne tlačítko a vše vyřešeno... The f*ck. Závěr: Vizuální nádhera podpořena pěknou hudbou, chaotickým příběhem a nulovou logikou (hlavně ke konci). Watch if for the colors. One button to rule them all 45 % ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Musím dať 5. Na animáciu postáv a hudbu som si síce chvíľu musel zvykať, ale nakoniec to vo mne zanechalo krásne pocity. Príbeh, posolstvo, myšlienky... nič z toho nebolo také výrazné ako napr. v GITS, ale keď sa všetky tie nápady a emotívne scény vliali do dychberúceho finále, vytvorili výnimočný celok... S filmom sa môžte stretnúť aj pod názvom Robotic Angel... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Luxusní anime podle stejnojmenného komiksu Osamu Tezuky, jenž byl ovšem samozřejmě remakem původního filmového díla. Práce Tezukova studia byly vždy výrazně orientovány na západního diváka a nejinak je tomu i zde - jde o formu anime bez problémů stravitelnou pro kohokoli. Nádherná atmosféra a silná hudba (zvolené jazzové motivy dotvářejí atmosféru až neuvěřitelným způsobem), minimalistické, ale přesné náčrty psychologie postav. Ve zkratce jde o stavbu a pád babylonské věže, nikoli však v prvoplánově dekadentních kulisách - naopak, silně akcelerována je lidská stránka (což je velmi patrné především u robotů). Jak už někdo napsal v diskusi: "Chtěl jsem dát čtyři hvězdičky ale díky tomu pětiminutovému emocionálnímu orgasmu na konci filmu musim dát pět." Tak pod to se klidně podepíšu;) ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama