Obsahy(1)
Chutě polsko-českého pohraničí vytváří kulinářská mozaika kombinující tradiční recepty a inovativní nápady. Gastronomické umění nezávisí na původu a místě bydliště, ale bylo i je výsadou šťastných a odvážných lidí, kteří mají kuchyňskou představivost a kteří do přípravy jídel a nápojů dávají srdce. Pojďme se tedy navzájem poznat u polských a českých stolů. Například Joana a Řehoř Kusovi ne náhodou na tomto místě v Radoměřicích na polsko-česko-německém trojmezí ve staré rodinné farmě zřídili restauraci. Podávají zde tradiční jídlo, jako tomu bývalo v Lužici. Jednoduchá, skromná, ale zároveň výborná kuchyně, vynikající víno z místních vinic a uzené maso. Co víc si přát? Kromě toho vše, co zde můžete vyzkoušet, pochází z této oblasti. Protože ani vinice v Dolním Slezsku nejsou ničím novým. V Lužicích ve srubu se podávaly sledě takovým způsobem, že byli zavěšeni pod střechou, a z toho se linula ta správná vůně. K nim se podávaly vařené brambory a smetana. Lidé, kteří nepracovali, tedy děti a ženy, se mohli pouze přiblížit a brambor si otřít o sledě, aby získal chuť a vůni, říká Joana. (Česká televize)
(více)Galerie (3)
Photo © Česká televize
![Spolu na hranici - V kuchyni - Z filmu](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w663/files/images/film/photos/164/399/164399129_846673.jpg)
Photo © Česká televize
![Spolu na hranici - V kuchyni - Z filmu](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w663/files/images/film/photos/164/399/164399130_7d03d7.jpg)
Photo © Česká televize
![Spolu na hranici - V kuchyni - Z filmu](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w663/files/images/film/photos/164/399/164399131_2c48d9.jpg)