Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do česko-německého pohraničí přijíždí skupina brigádníků na geologický průzkum. Ne všichni lidé však mají čisté úmysly i minulost, a tak skupinu geologů ohrožují diverzanti, kteří chtějí vyhodit do vzduchu opuštěný důl a uniknout přes hranici... (oficiální text distributora)

Recenze (59)

tahit 

všechny recenze uživatele

I když od začátku je vše jasné, vcelku mohu říct, že dobrodružný děj s řadou vynikajících herců u mě zabodoval vrchovatě. Především vylíčením věrohodné atmosféry tehdejší doby, realistickým prostředím, dobře využitým námětem a slušným pistolnickým závěrem. To jsou jistě klady, které za zhlédnutí stojí. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Josef Kemr, Stanislav Neumann, Josef Vinklář, Lubomír Lipský, Radovan Lukavský a další. S takovým hereckým materiálem nešlo natočit vyloženě špatný film. Scénář je na padesátá léta překvapivě ideologicky vyklidněný, takže se Větrná hora dá přijmout jako místy trochu hloupý, přesto mírně nadpůrměný dobrodružný film s přesahem do kriminálky. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Další zapomenutost z dob boje proti agentům, v níž hrají zase snad úplně všichni. Rafinovaně exponováno tak, aby divák od začátku musel z agentství důvodně podezírat úplně každého. Jedna si schovává lejstro, jeden je představitelem úpadkové kultury, jeden má foťák a neštítí se ho používat. Považte! Politickovýchovně skvělý tah, přesně v duchu doby. U vědomí toho, že tři jinak celkem normální mládenci zvolí noc jako nejvhodnější dobu pro nalezení něčeho v horách, nemá moc cenu vyjmenovávat všechna "škobrtnutí" v jednání a myšlení postav. Ostatně tito čerství absolventi hornického učiliště jsou již sdostatek obtěžkáni náhledem životních znalců ("co vy víte o lásce!"). Je zde také hajný, který vše jenom zpovzdálí pozoruje a v pravou chvíli se do věci vloží. Finále je báječné hlavně v tom, jak se v pohádkové jeskyni nakupí všechny možné potřebné rekvizity, včetně seznamu konfidentů Gestapa. Na konci máme dokonce jednoho vyléčeného z četby brakové literatury. Rozhodně největším bonbónkem je Bohoušek Záhorský s kvérem v ruce a s "es kommt der Tag!" na rtech. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jako holka jsem u tohoto filmu učůrávala strachy. Bála jsem se o všechny ty starečné muže v unformách, co na koních statečně honí lumpa uhánějícího v Pragovce. Já se bála a tatínek v křesle se uchechtávál. Jo to byly časy! A dnes? Atmosféra je vychytaná, hudba dramatická, příroda malebná a příběh přitažený za vlasy. Z mého pohledu je snímek cenný hlavně pro ilustraci, jaké filmy se točily v 50. letech. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"To jsou mi teda posily. Jeden tu přišel malovat, jiný fotografovat, a havíře aby tu pohledal…" Na tomhle socialistickém "thrilleru" mě asi nejvíc bavilo to, co sem žánrově vlastně ani nepatřilo. Parta mladých brigádníků (viz třeba Josef Vinklář s kytarou, Stanislav Fišer s frajerskou patkou či polepšený "kriminálník" Rudolfek Hrušínský) sem přináší trocha té mladistvé rozvernosti. A díky přítomnosti několika mladých dam či dívek (nejvíc asi mladičká Marie Kyselková) to má i nádech romance. Burácivě dramatická  hudba Miloše Vacka dává hned v úvodu jasně najevo, že tu půjde někomu o kejhák. A vskutku jedna pořádná přestřelka nás nemine, jakož i obligátní odhalení nekalých praktik zápaďáckých diverzantů. Přesto ale "já vím o Větrný hoře sví…" ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Nákladní automobil, který se ve filmu objevil, je Praga N vyráběná v letech 1915-1939. (schwalbe)
  • Scéna s otráveným psom bola natočená tak, že pes namiesto jedu dostal alkohol. Opitý bol ešte aj druhý deň. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama