Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne. (Netflix)

Recenze (97)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedním z (mnoha) paradoxů židovského náboženství je to, že chasidské židovství, které považujeme za "echt" ultraortodoxní pojetí víry, je vlastně v židovské historii relativně moderní fenomén, protože vzniklo až v 1. třetině 18. století, tedy má cirka 300letou historii. Příběh se nemusí vztahovat jenom k radikálně konzervativnímu židovskému hnutí, podobný seriál by se dal snadno natočit v muslimském nebo konzervativně fundamentalistickém křesťanském prostředí, nemluvě o stovkách nejrůznějších náboženských sekt. Tématicky silné, ale vidím tam několik výrazných háčků, které mě nutí zůstat při zemi. Zajímavá je americká linie, která popisuje bizarní vztah členů chasidské komunity k okolnímu světu i sobě navzájem. Dala se ale rozvinout ještě výrazněji, protože jakkoliv je čtyřdílná série vlastně krátká k tomu, aby obsáhla pro diváka tak atraktivní prostředí, tempo je víc než vlažné a především v obou prostředních dílech máte pocit, že by měly přijít na řadu nůžky. Naproti tomu evropská linie už je vyloženě naivní a zkratkovitá, procesy, kterými musela hrdinka příběhu ve skutečnosti projít, trvaly reálně roky a tady vidíte úžasnou proměnu během několika dní pobytu v Berlíně. V takovém případě totiž nebojujete s právníky nebo nenávistnými členy komunity, ale s tím, co se vám od dětství ukládalo v hlavě a co vás formovalo. Tabu jsou ve skutečnosti ve vás a je nesmírně těžké je překročit. To se podle mě Neortodoxní přiblížit nepodařilo. Osobně myslím, že kdyby se seriál natočil skutečně podle povídky a nedošlo ke zbytečným úpravám, byl by zajímavější a hlavně pravdivější. Trochu rušivě na mě působila i představitelka hlavní role, která jako kdyby si odskočila z natáčení tragického příběhu umírající na leukémii nebo tuberkulózu, případně z prostředí koncentračního tábora. Poslední výhrada směřuje k uchopení vedlejších rolí coby karikatur. To se týká především manžela a jeho nezdárného bratrance. Celkový dojem: 55 %. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do komunity ortodoxních židů a příběh jedné mladé holčiny, která se ji rozhodla opustit. Vzhledem k tomu, že je to založeno na skutečném příběhu, tak to přináší opravdu zajímavý náhled do fungování takové komunity. Jeden z těch příběhů, který vás donutí vyhledat si pár věcí okolo, abyste si rozšířili vlastní obzory. Podle mě to fungovalo dobře a příběhově to pěkně odsýpalo, i když je pravda, že hlavní hrdinka to měla podezřele jednoduché od okamžiku, co se dostala do Berlína. To nic nemění na to, že Shira Haas si zaslouží chválu kritiky, která se jí za hlavní roli dostala. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Na tento serial jsem se hodne tesil. O ortodoxnich Zidech se v mem povedomi toho natocilo jen o malo vice, jak o svedcich Jehovovych... A divak se rad podiva oknem do cizi kuchyne. Ja myslim, ze realie v serialu vypadaji autenticky. Skoda, ze pribeh je moc osobni, o divce, ke ktere jsem si od zacatku hledal cestu a uplne nenasel. Ale jinak dobry. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Kvalitní netflixová jednohubka. Ortodoxní Židi? Jako vážně? Solidní fanatici, že vypadají jako dementi to je věc druhá. Ale jakým způsobem žijí to je opravdu síla. Nedivím se holčině, že tohle prostě nedala. K čemu, že je to dobré vůbec? Kvůli nějaké neexistující bytosti? No každý extrém je špatný, ale co je zvláštní, že to přetrvalo i do dnešní doby. Ještě, že žiji v jedné z nejateističtější zemi na světě. Jinak moc dobře zahrané i napsané. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Emociálně silný intimní příběh, kterému bohužel chybí přesvědčivé reálie. A tak jsem pořád přemýšlela, kde vlastně Ester spí a proč to nějak neřeší (vysvětleny byly 2 noci), zda se myje a mění si prádlo, kde bere peníze a z čeho platila v Německu doktora. Navíc Ester, která nebyla sama sebou v NY, není sama sebou ani v Berlíně, kde se s konzervatoristy seznámí úplnou náhodou a hned ví, co chce, a ví si rady, co a jak. Všude trefí a všechno je happy. Ne, ten příběh není dobře napsaný, měl skončit tím, čím začal, a to odchodem na letiště. Anebo měla být berlínská část napsaná úplně jinak, uvěřitelněji.Každopádně je ho škoda. 70% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Spousta scén, které jsou z Williamsburgu, se natáčela v Berlíně. (Azuko)
  • Herec Jeff Wilbusch (Moische) vyrostl v ultra ortodoxní chasid rodině. Má 13 sourozenců a komunitu se rozhodl opustit ve svých 13 letech. (Azuko)
  • Eli Rosen pomáhal všem ostatním hercům s jazykem jidiš. (Azuko)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama