Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Možná to není úplně plný počet, ale film je nesmírně zvláštní a silný. Chvílemi máte pocit, že se nic neděje, že přesně víte, jak to bude dál, když tu náhle je všechno jinak. A uvědomíte si, že takhle to vlastně často chodí, kdy zvítězí to horší v nás ... Na pozadí války Severu proti Jihu se odehrává tragický příběh zraněného nepřátelského vojáka a svěřenkyň dívčí školy, kam se uchýlí. Nikdo z nich přitom není bez viny a více méně každý dostane, co si zaslouží. Tak jako v životě. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Fúúha, tak toto bola veľmi zaujímavá dráma postavená na šarme jedného zraneného vojaka v náručí mladých, či zrelých žien v jednej dievčenskej škole. Film neuveriteľne graduje a divák sa nestačí diviť, čo všetko môže spôsobiť jeden sympatický muž v čisto ženskej komunite, kde už dlhšiu dobu nepoznali, čo je to mužská ruka (resp. telo:). Záver je dostatočne šokujúci a tak môžem tento film len odporučiť... ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, o kterých si před jejich shlédnutím radši nic nečtěte. Jakékoliv spoilery o vývoji děje totiž nutně vedou k tomu, že si malé náznaky toho, jak by se děj mohl vyvíjet, vůbec neužijete. Postavy kloužou na hraně dobra a zla, často překvapují svými náhlými činy, ale pokud se nad jejich vývojem zamyslíte, není vlastně nijak nepředvídatelný. To jen my doplácíme na to, že jsme ve filmu zvyklí na určité postupy a cokoliv, co se jim vymyká, nás vyvede z míry. Mám hodně ráda podobné filmy, filmy, které dokáží zkombinovat válku s uměleckým stylem a komorní drama se sexuální otevřeností. Už jen ten začátek. Mladá dívka jde sama v lese a náhodou naráží na krvácejícího vojáka, kterému se rozhodne odvést do bezpečí internátní školy. A tento čtyřicetiletý voják v podání Clinta Eastwooda hned při první příležitosti dívku políbí. Přitom herečce hrající onu dívku není 25, jak by bylo pro kinematografii typické, ale pouhých 11 let, stejně jako postavě ve filmu. Tomu se říká odvaha. Natočit něco podobného v 70. letech a do hlavní postavy obsadit chlapa hrajícího nejčastěji nemluvné drsňáky, kteří se vztahům se ženami zásadně vyhýbají, chtělo koule. V tomhle filmu je měli všichni, od scénáristy a režiséra přes Clinta Eastwooda až po celé ženské obsazení. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Ve stejném roce s populární fraškou Dirty Harry natočil Siegel s Eastwoodem ještě jeden kousek, méně známý, a je to docela jiná třída. Drama o lidské vilnosti, které odsýpá a rychle směřuje ke svému vrcholu. --- Musím se výslovně vzepřít komentářům o snové, pohádkové atmosféře, „neurčitému“ pocitu, že „něco“ je špatně, ba dokonce že McBurney na to šel chytře. Nic takového. Příběh je zcela přímý a doslova archetypální: mlsný kocour mezi nadrženými děvami. McBurney na to šel lehkomyslně, a tedy hloupě; chytře to zvládal třeba takový Karel Gott. --- Sex je tuze silná a tedy nebezpečná substance. Ženy v tomto příběhu vyhrály, ale to neznamená, že jsou větší potvory než muži. Obě pohlaví mají své metody, sexuální soutěž je drsná a nemilosrdná. Tenhle film ji ukazuje pravdivě, není na něm nic snového ani vyfabulovaného, a právě pro to, že mnoho komentářů zde ukazuje zřejmý zmatek diváků, vřele doporučuji jeho pozorné shlédnutí. Důležitý a pro život doslova užitečný film! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého jsem si říkala, že Trier s Dogvillem vlastně nepřišel na nic nového. Úžasně soustředěný a přesný výkon ode všech, přes herce, kameramany (!!!), střihače, skladatele hudby až po režiséra. Koncentrované a zakonzervované dusno, frustrace, hloupost, žárlivost. Poprvé i po sto padesáté, bude to tam. Tam a jenom tam. Co za mnou vyzařovalo ven, to byl strach, že tohle patří k lidem. ♥♥♥ ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Několik let po dokončení filmu o něm Clint Eastwood prohlásil: „Nebyl jsem si tehdy jistý, jestli je na něco takového obecenstvo připraveno nebo jestli takový příběh vůbec chce. Věděl jsem však, že já takový film chci!“ (ClintEastwood)
  • Quentin Tarantino neskôr o filme napísal, že tento film je dielom, kedy sa Siegel dostal najbližšie k možnosti vytvoriť umelecký film, avšak podľa neho neuspel. Dokonca uviedol, že Siegel je pre film najhorším obsadením: ​​"Film prináša Siegelove najhoršie štylistické impulzy. Tá jeho záľuba vo freudovských obrazoch, jeho doslovnosť v príbehu, ktorý kričí po dvojznačnosti. Film ožíva len vtedy, keď sa zameriava na Eastwooda."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama