Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

Aky 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že je strašně důležité o takovýchto námětech točit filmy. A když se po všech stránkách vydaří tak, jak v tomto případě, mám nutkání posílat autorům infantilní děkovné e-maliy. To prolnutí zrůdnosti ideologie zla z mrtvé minulosti do denodenní současnosti je podáno tak samozřejmě, logicky a jaksi samočinně, že člověka opravdu mrazí v zádech. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že Kingovy předlohy se musí chopit výjimečný režisér. Ve spojení s velmi autentickými hereckými výkony vznikne velmi mrazivý film o lidské zmanipulovatelnosti, strachu a zkaženosti. McKellenovi by člověk skoro nevěřil, že není fašista, potěšil i Tříska a "Ross" HUDBA: John Ottman - byl zároveň i střihačem. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Stephen King patrí medzi najplodnejších holywoodskych scenáristov a možno najlepších. Z jeho pera vzišli perly ako Zelená míľa, Vykúpenie z väznice Shawshank, Misery nechce zomrieť, Osvietenie a tiež Nadaný žiak. Mrazivý a bezmocnosť vzbudzujúci príbeh chlapca a bývalého esesáka vyniká aj vďaka hereckému výkonu Iana McKellena. Bolo zaujímavé sledovať to napätie a rozhovory medzi bývalým nacistom a dospievajúcim chlapcom, ktorý bez toho, aby si to poriadne uvedomoval sa s ním nejakým spôsobom snažil stotožniť a cítiť to čo cítil on keď zabíjal. A potom už je len malý krôčik k tomu, aby sa z nadaného žiaka stala kópia toho skrývaného zla. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Málo platné, Stephen King je prostě géniální spisovatel (ikdyž i on občas vypotí nečitelnou sra*ku). To však není případ "Nadaného žáka". Příběh o morbidní fascinaci zlem a o tom, jak snadné může být zlu propadnout, převedl Bryan Singer do filmové podoby skutečně zdařile. Povedl se výběr herců (Ian McKellen i Brad Renfro mi svým přesvědčivým výkonem zježili chlupy na zádech, pokud tam nějaké mám:-)), zachována zůstala myšlenka i atmosféra literární předlohy. Z mé strany tedy naprostá spokojenost, ovšem ani film ani povídka "Nadaný žák" prostě nepatří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděla (nebo četla), nemůžu proto hodnotit nad 4*. 75% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bryana Singera poznám ako režiséra perfektných X-menov alebo napríklad Valkýry, no všetko sú to rozpočtom veľké filmy. Nadaný žiak je skromná až psychologická dráma, ktorú nenapísal nikto menší ako Stephen King. Takže tu máme brilantného režiséra, ktorý perfektne pracuje s atmosférou a napätím a na druhej strane výborný príbeh. No a nemôžem zabudnúť ani na perfektného Iana McKellena, ktorý v tomto období ešte nehral svoje najlepšie a najznámejšie postavy (Gandalf / Magneto). A zvyšok známych mien, ktorý zo Singerom dlhodobo pracujú - kamera (Newton Thomas Siegel) a hudba (John Ottman) - už iba pridali korenie a podieľali sa tak na ďalšom výbornom filme Bryana Singera. 80% - 4* ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • Učitelé ve filmu, paní Fiscarelli a pan Weiskopf, jsou pojmenováni podle skutečných učitelů ze školy, kam chodil režisér Bryan Singer. (Othello)
  • Adaptace Nadaného žáka se dlouho zdála být prokletá. Začalo se o ní mluvit už v roce 1984, kdy měl Dussandera hrát James Mason, ale než stačilo natáčení začít, zemřel na infarkt. Jako jeho náhrada byl zvažován Richard Burton, ale i ten zemřel ještě než vůbec mohl roli přijmout. K natáčení nakonec došlo v roce 1987, ale byl překročen rozpočet a proces byl po šesti týdnech zastaven, když zbývalo už jen deset dní natáčení. Stephen King tehdy viděl zhruba tři čtvrtiny plánovaného hrubého sestřihu filmu a posoudil ho jako "opravdu dobrý". V hlavních rolích se tehdy představili Rick Schroder a Nicol Williamson, režíroval Alan Bridges. (novoten)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama