Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Novela NADANÝ ŽÁK ze sbírky ČTYŘI ROČNÍ DOBY (ve stejné sbírce najdeme mimo jiné i VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK) vykresluje příběh zkažného mladíka, který pátrá po věcech, které se děly v nacistických mučírnách během druhé světové války. Je to jeho "velký zájem". Jednoho dne narazí na Kurta Dussandera, který byl v té době vedoucí koncentračního tábora v Patinu. Začne ho vydírat a chce po něm, výměnou za mlčenlivost, vyprávět příběhy. Příběhy o mučení a smrti židovských vězňů... Je vidět, že Bryan Singer Stephena Kinga opravdu respektuje. Věrně převedl atmosféru z knihy do filmu a celkem obstojně upravil děj. Trochu jsem byl zklamaný koncem, který je v tomhle případě spíše naznačený a více "Happyendovský", zatímco v Kingově verzi je tvrdší a v celkovém kontextu příběhu působí lépe a realističtěji. Kdybych před filmem nečetl knihu rozhodně bych byl spokojenější. Avšak potěšil mě Jan Tříska, který hrál svou drobnou úlohu skvěle a taky David Schwimmer v trochu netradiční roli Eda Frenche alias, Teniskového Peta alias Gumáka Eda. :) ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Bryanem Singerem dopadlo na jedničku. Podařilo se mu natočit film, na jaký se nezapomíná. Dlouho jsem si neužil něco tak vymazleného jako právě Nadaného žáka. Jestli v něčem Singer vyniká, tak je to bezpochyby jedinečný výběr herců. Sir Ian McKellen si roli skrytého nacistického důstojníka náležitě užívá. Brad Renfro v roli zvídavého studenta Todda Bowdena mu ovšem neméně zdatně sekunduje, takže ti dva se skvěle doplňují a definují sousloví "herecký koncert." Při této příležitosti bych rád upozornil právě na dodnes nedoceněného Brada Renfra, jehož smrt ovšem zastínilo úmrtí Heatha Ledgera. Renfra pokládám za hereckého nástupce Rivera Phoenixe, kterého rovněž zabily drogy. Škoda, že po Nadaném žáka už toho tolik zajímavého, kde by mohl zúročit svůj nezpochybnitelný herecký talent, nenatočil. Co dodat, snad jen, že druhá projekce bude co nevidět..._______________Napodruhé ještě lepší. Opravdu neuvěřitelný film. Renfro a McKellen jsou výborní zlosynové. Každý trošku jiným způsobem, vzájemně se ovšem doplňují. Moc mě bavilo sledovat, jak Todda Dussander fascinuje. To vydírání, ta čirá nenávist, no prostě něco neuvěřitelného. K tomu si připočtěte výbornou Singerovu režii. Ano, tohle je první film Bryana Singera, který jsem v životě viděl. Absolutně nechápu, jak jsem někoho takového, jako je Singer, mohl tak dlouho přehlížet. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Škubali sebou, jako by tancovali. Muselo se to udělat. Tomu nerozumíš…. Jde o hru založenou na tajemství, které oba hráče může stáhnout do pekel. Chtěl bych uvěřit, že ,,vlézt do sprchy“ již nikdy nebude jako dřív. Zrůdnost nacistických činů je nepopiratelná. Příběhu vlastně není moc co vytknout. Jen mi vedle výborného I.McKellena nesedla role mladého ,,žáka“. Chápu, že na dětské duši mohou jisté příběhy zanechat stopy, ale 16ti letý chlapec, premiant – tedy chytrý, se s tím musí vyrovnat. Zvlášť, když to není žádnej mazánek. Asi jsem čekal víc ,,psycho“. Taktéž se i přes silné okamžiky s ,,dobovou“ hudbou nekonala žádná ,,zpětná reakce“. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Sonda do svědomí, fascinace zlem, vypuštění džina z lahve. Tím, že mladík vydíráním přinutí bývalého nacistu k vyprávění, je sám pohlcen zlem, na povrch se dostává, co je ve skrytu. Zdánlivá nevinnost je ta tam. Proti sobě máme dva rovnocenné soupeře. Aneb čím se zabýváš, tím načichneš. Ukázka toho, že inteligence a nadaní není samo o sobě nic, záleží čemu slouží. Filma který s vámi zatřese. Tříska jako třešnička na dortu v samém závěru. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak, ako uz mnohi uzivatelia pisali, vsetko zachranili herci, skvely McKellen a taktiez Brad Renfro, ktoreho poznam z filmu NEBEZPECNY KLIENT (1994) ako doleziteho svedka po boku Susan Sarandon, ale este dolezitejsiu ulohu tu zohrala aj hudba Johna Ottmana. Dej sa postupne stupnuje a mna ako divaka zaujima, co sa bude diat dalej a hlavne ako to skonci, takze je to vynikajuci psychologicky thriller, len mi k tej piatej hviezdicke nieco chybalo. Brad Renfro zomrel vo veku 25 rokov na predavkovanie heroinom a morfinom 15.01.2008 len tyzden pred smrtou Heatha Ledgera... _________ Brad Renfro - (Todd Bowden) +++ Ian McKellen - (Kurt Dussander) +++ Joshua Jackson - (Joey) +++ Bruce Davison - (Richard Bowden) +++ Ann Dowd - (Monica Bowden) +++ David Schwimmer - (Edward French) +++ Elias Koteas - (Archie) +++ Jan Triska - (Isaac Weiskopf) +++ Joe Morton - (Dan Richler) +++ Produkcia: Brian Singer +++ ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama