Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režijný debut černošského režiséra Johna Singletona sleduje osudy troch chlapcov v černošskom ghette South Central v Los Angeles. Stretávame sa s nimi ako s desaťročnými a potom znovu po siedmych rokoch: jeden z nich sa stáva obeťou zločinu a druhý mieni jeho smrť brutálnym spôsobom pomstiť. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

lskala 

všechny recenze uživatele

" ... ó, teď jsi zlý, teď jsi zlý a hned musíš někoho zabít?!..." Výbornej "black movie", ve kterém viniká Laurence Fishburne. Říkám si, jak by nám na tom světě bylo krásně, kdyby každý z nás měl takovéhoto otce. Atmosféra z předměstí, kde vládne nuda, ruku v ruce se zbraněmi a drogami, se režiserovi náramě povedla zachytit! Prvně jsem tenhle film viděl ještě na škole, naposledy před pár dny a je to stále skvělý zážitek - 90% - 5***** ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Na tento film som čakal veľmi dlho. Takmer 2,5 roka kým sa mi ho podarilo zohnať. Videl som Juiced s 2Pacom a tak nejako podobnou cestou som sa dostal aj ku tomuto filmu. Jedná sa o režijný debut Singletona, ktorý je navyše podporený výborným a v tej dobe mladým Morpheus Fisburnom. Fisburnovho syna si zahrala začínajúca černošká hviezda Cuba Gooding Jr. a v tej dobe debutujúci Ice Cube zase chlapca od naproti. Od tej doby sa pravidelne Ice Cube a Singleton stretávali na placi a spolupracovali spolu. Ale tu ich job bol asi najkvalitnejší čo som do teraz videl. Dej nás hodí do L.A. Mesta, ktoré je posiate gangstermi, UZInami, hnusnými americkými muscle cars a vraždami. Scenár nás krásne prevedie cez detstvo chlapcov až po koniec ich teen veku. Tre ako mladík vyrastá s matkou, ale vďaka svojej inteligencií a veľkohubosti ho tá pošle k otcovi na výchovu. Fourious - Fishburn ako bývalý vojak sa so synom nemezná a dá mu pocítiť tvrdost, ale nie násilne, ale skôr tak pravo otcovsky a výchovne. Tre si rýchlo nájde priateľou a začnú na vlastnej koži pocitovať silu ghetta, kde žijú. Tvrdosť ulice a vôňu olova. ()

Reklama

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný sociálně-realistický film, který ukazuje černošské ghetto v celé jeho komplexnosti. V sítí vztahů, do které jsou postavy zapleteny, najdeme širokou škálu lidí - od nezaměstnané poflakující se mládeže po tvrdé gangstery, od zbědovalých fetujících matek s několika dětmi po nadějné studentky, které to dotáhly na univerzitu, nadějné atlety i tělesně postižené, člověka bojující za pozdvižený své komunity i sebenenávistného policajta, který má odpor k "vlastním lidem". Z filmu je citit silná motivace zlidštit černošskou chudinu, ukázat složitost jejich problémů, individuální touhy jejich členů a divákovi dodat pocit katarze (sounáležitost s "vlastními lidmi", odhození rasových předsudků atd.). ()

God91 

všechny recenze uživatele

Dost drsný film o životě(a smrti) mladých černochů, vyrůstajících v prostředí nasáklém násilím, drogami, zbraněmi(Co z nich asi může vyrůst? ).Líbilo se mi rozdělení filmu do dvou částí, kde bylo vidět že se hrdinové ani po 7 letech moc nezměnili :-) Asi nejlepší výkon Goodinga jr. a Ice Cuba, přesto, že to byli ještě mlíčn'áci :D.Jenom lituji, že film Nevyhrožuj! , který tenhle snímek paroduje jsem viděl ještě před tím.. řekněme ,že díky tomu některé scény ztrtatily na vážnosti :-) ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který pokazilo pár drobných chybiček. Jako největší bych viděl nulový vývoj charakteru otce a jeho celkovou sterilitu, protože já jsem vážně nevěřil. Dále zbytečný závěr. Věřím, že průměrně inteligentní divák by si domyslel jak jednotlivé charaktery skončí. Jinak se ale jedná o velmi zajímavý film, který za to rozhodně stojí. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (24)

  • Zlodej, ktorý sa vo filme pokúsil okradnúť Doughboya (Ice Cube), mal na tričku nápis "We Want Eazy". Tento nápis je odkaz na Erica Wrighta - speváka a člena formácie N.W.A., ktorej bol Ice Cube členom. V čase, kedy sa film odohráva, Ice Cube práve túto formáciu po nezhodách opustil. (Real Tom Hardy)
  • Volkswagen Beatle, ktorý vo filme vlastní Tre (Cuba Gooding Jr.), nie je jedno a to isté auto. Počas scén, kde jazdí so spustenou strechou, sa jedná o Cabriolet I. typ 17 z roku 1990 a počas scén, kde jazdí s nasadenou strechou, ide o Convertible typ 1 z roku 1971. Auto Ferrisa (Raymond D. Turner) je Hyundai Excel X1 z roku 1988. (Real Tom Hardy)
  • Tre Styles (Cuba Gooding Jr.) ve filmu vlastní a používá vůz Volkswagen Beetle. (lskala)

Související novinky

Zemřel americký režisér John Singleton

Zemřel americký režisér John Singleton

30.04.2019

Ve věku 51 let zemřel americký scenárista a režisér Daniel John Singleton. Jeho filmovým debutem byl snímek Chlapci ze sousedství s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován… (více)

Reklama

Reklama