Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (107)

Lupes 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Richarda Chamberlaina není rozhodně špatný. A právě herecké výkony, poctivě zpracovaný námět i přesnost dobových reálií nastavují nelichotivé zrcadlo novodobému zpracování od streamovacího gigantu. Jistě, výprava a trikové možnosti byly v osmdesátkách vůči současnosti ubohé, ale pohrdání historií i myšlením doby zde ještě neslaví takový úspěch. A tak si hrdina dopřeje čistou košili, nechová se jako smažka a občas tu svítí i slunce, zkrátka tu nemusí vše být podřízeno současné parafrázi noir. I pro to srovnání s remakem se zaleskne tahle zapomenutá věc jako zaprášený šperk, byť jeho lesk je dán především bídou současnosti. Střízlivě viděno je ale tato osmdesátková love-story zase poněkud přeslazená, zavání kýčem a japonské politické události tu ustupují do pozadí. Přidává se občasný zmatek, neb pro samá ujištění o vzájemné lásce není prostor pro vysvětlení probíhajících událostí a motivace jednání jednotlivých postav zůstává často zahalena rouškou tajemství. Ve výsledku je to proto stejně špatné jako současná předělávka, jen v úplně jiné rovině. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vzdálená země, i když rozdílná mentalita, přesto se všude nacházejí lidé se svými osudy, láskami a trápením, a je pouze a jen na nich jak příjmou někoho jiného než jsou oni. Tak by se možná dal popsat příběh britského námořníka v holandských službách, který uvízl v exotickém Japonsku. Jen silný, přizpůsobivý a čistý člověk zde mohl přežít. Jedna z mála rolí, kde mi R.Chamberlein zas až tak nevadil - hezký seriál za slušné 4. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Chamberlainova postava se dostává do kontaktu s Evropany, kteří v Japonsku žijí, ale skutečné spřízněné duše najde mezi Japonci. Jeho ochráncem se stává lord Toranaga v podání legendárního Toshirô Mifuneho. Legendární Japonec (původem však narozen v Číně), který se proslavil především spoluprací s neméně legendárním režisérem Akirou Kurosawou. Seriál stojí na Chamberlainovi, ale ve chvíli, kdy se na scéně objeví Mifune, jako kdyby skutečně přišel sám šógun. Je nesmírně aristokratický a má neskutečné charisma. Dokáže si každou scénu ukrást pro sebe. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/07/sogun-miniserie-1980-90.html ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Seriál vcelku povedenný, ale knižní předloze nesahá ani po kotníky. Bohužel, tedy spíš bohudík, jsem knihu četl jako první a seriál viděl až po tom, což můj pohled na něj značně ovlivnilo. Skvělou hloubku knihy seriál prostě obsáhnout nedokázal a musí se tak ve srovnání s ní jevit jako povrchní, byť není. ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu rozpravkova zalezitost na pokracovanie. Putavy pribeh anglickeho namornika, ktory stroskota na brehoch feudalneho Japonska, a ktory sa vdaka svojej sikovnosti ci priazni osudu stava sucastou miestnych velkych historickych udalosti. Pribeh je ciastocne inspirovany realiami z pociatkov sogunatu Tokugawa. Velmi prijemnym sposobom je vykreslena japonska kultura a mentalita, so svojimi krasami ci krutostami. Punc serialu dodava aj pritomnost Toshiro Mifuneho. Na druhej strane, to ze rozpocet serialu nebol zrejme neobmedzeny zial niekedy velmi citit, a to napriklad v pripade casto sa opakujucich exterierov ci znacnom nedostatku komparzistov v urcitych scenach. Napriek tomu velmi vydarena TV seria, pri ktorej sa zarucene naucite minimalne par japonskych fraz :). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • James Clavell napsal svůj román, který byl předlohou k filmu, podle skutečných dobrodružství mořeplavce Willima Adamse, prvního Angličana, který doplul do Japonska. (Terva)
  • Niekoľko týždňov pred premiérou seriálu ho v snahe zvýšiť záujem verejnosti vyšli herci oblečení v samurajských odevoch spropagovať do ulíc New Yorku, zatiaľ čo v prístave kotvila replika lode Erazmus. (Dr.Cilka)
  • V české televizi bylo možné vidět dvouhodinový sestřih seriálu pod názvem Zajatec japonských ostrovů. Násilné a sexuální scény byly vystřižené. (Terva)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama