Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (106)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný seriál, který zatím snad u nás neběžel. Viděl jsem jej někdy v 1. polovině 80. let na polské TV a nemohu se ubránit dojmu, že měl více dílů než 6, jak avizuje TV Prima, na níž má běžet. Kdoví, zda nepůjde o nějaké zkrácení. Ale paměť je chatrná. Vzpomenete si někdo kolik těch dílů vlastně bylo natočeno? ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilé zpracování románu J.Clavella - Šógun. Poprvé jsem ho viděl v simultánním překladu v roce 1985 v Polské televizi a hrozně se mi líbil. Film byl už pak o stupeň horší... Škoda, že si ČT sem tam nevzpomene na své archívy a tenhle seriál nám nepustí... Koho by nezajímal střet dvou světů v 16.století a příběhy J.Blackthorna, knížete Toranagy, Jabu-sama, Mariky, Buntaró-sama, Omiho-sama a dalších... ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Výtečné zpracování díla Jamese Clavella. Oproti knize se sice omezuje pouze na jednu dějovou línii a ostatní odsouvá do pozadí, ale nic jiného se nedalo čekat. Ani 9 hodin čistého času nestačilo filmu na to, aby zachytilo 1300 stran knihy. A v případě veledíla, jakým je Šógun, by nestačilo ani hodin 100. Ano, v některých chvílích mi chyběly některé silné okamžiky z knihy, ale prostě není možné mít vše. Richard Chamberlain se skvěle vžil do své životní role. A Toshiro Mifune? I na svá léta hraje báječně - jeho samurajské vystupování a způsoby jsou nenapodobitelné. Dílo Jamese Clavella je poctou pro šóguna Iejasu Tokugawu (v knize Toranaga), který v roce 1600 získal moc nad celým Japonskem a založil nejslavnější šógunskou dynastii v dějinách Japonska, a anglického námořníka Williama Adamse (v knize Blackthorne), který v roce 1600 ztroskotal se svou lodí na japonském pobřeží a stal se prvním barbarským samurajem a blízkým přítelem Tokugawy. Jsem vděčný za toto filmové zpracování - skoro každou minutu jsem hltal. 9/10 ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Nejde mi do hlavy, jak tento seriál může mít 85% a být 230. nejlepším? Zas tak něco převratného to tedy není. Možná že z mnohých mluví nostalgie, ovšem já to shlédl letos poprvé v životě, tak mohu být objektivnější. Celé je to o blbém Angličanovi, jenž poplete hlavu vdané Japonce, která kvůli tomu nakonec zemře a on (možná za trest) zůstane navěky uvězněn na japonských ostrovech bez možnosti návratu do Anglie. Mohl to být docela zajímavý seriál a historické patří k mým oblíbeným žánrům nebýt toho, že polovina dialogů se odehrávala v japonštině a mnohé z nich i bez překladu, což výrazně znehodnotilo divácký požitek. Těžko si mohu vychutnat seriál, v němž zhruba ze třetiny netuším, o čem se tam mluví. Dávám slabý průměr 40%. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Holandský kormidelník John Blackthorne ztroskotá u břehů feduálního Japonska - v neznámé zemi, v naprosto odlišné kultuře, kde lidský život stojí jen za jedno mávnutí mečem. Z obtížného postavení se dokáže vypracovat na hatamota, posléze dokonce na samuraje. Snímek je natočen natolik brilantně, že při představě Japonska v 17. století vycházím právě z tohoto zdroje. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • James Clavell napsal svůj román, který byl předlohou k filmu, podle skutečných dobrodružství mořeplavce Willima Adamse, prvního Angličana, který doplul do Japonska. (Terva)
  • V české televizi bylo možné vidět dvouhodinový sestřih seriálu pod názvem Zajatec japonských ostrovů. Násilné a sexuální scény byly vystřižené. (Terva)
  • Velkou část osazenstva tvořili japonští herci. Jen tři z nich uměli anglicky. (Terva)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama