Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Majitel starožitnictví Bořivoj Kohout, v podání Jaroslava Marvana, vládne své ženě, dvěma dcerám a synovi přísnou rukou. Je to v jádru hodný člověk, avšak přehlíží přání a touhy ostatních. Nevidí, že dcera Zdena si našla ženicha, že druhá dcera Helena se zamilovala a že vášní syna Jaroslava je plavání. Zdenčin vyvolený, inženýr Bečvář, se pokusí pana Kohouta v jeho výchovných metodách nalomit, a tak se mu vetře do přízně pod záminkou, že o něm chce napsat knihu. Skutečnou změnu však přinese Bořivojův bratr-dvojče Jaroslav, který je lesníkem a za kterého se Bořivoj v nouzi musí vydávat… Snímek Vladimíra Slavínského, natočený v roce 1947, vznikl podle divadelní hry Poslední muž od F. X. Svobody. Je vlastně také remakem staršího filmu Poslední muž, který v roce 1934 natočil Martin Frič s Hugo Haasem v titulní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (149)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Možná, že ho nezastřelí. Třeba ho jen něčím praští." Despotický starožitník vládne rodine železnou rukou, obmedzujúc ženu aj deti, ktoré sebastredne komanduje len ohľadom naplnenia vlastných potrieb a želaní. Do rodinnej situácie zasiahne vyvolený jednej z dcér, moderný elegantný inžinier, ktorý sa úskokom votrie pánovi domu do priazne a vtipnými ťahmi sa mu podarí otvoriť mu oči a zmeniť povahu. Nenáročná oddychová konverzačná komédia so skvostne dominujúcim Marvanom pôsobí celú dobu ako prvorepublikové dielo, že sa odohráva po vojne sa dozvieme až pri počúvaní rozhlasu v závere filmu. Veľmi dobré. ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Opravdu nádhera, velmi vtipná a lehce dojemná, s excelentním Marvanem. V dětství pro nás s bráchou název filmu reprezentoval pouzel Cooperův příběh o indiánech, takže jsme se jednou odpoledne těšili na jeho filmovou verzi, a byli tehdy nesmírně zklamáni. Jedna z úvodních ukázek otcovy "krutovlády", scéna věšení obrazu, mi ale v paměti od té doby zůstala. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pár skvělých hlášek tam sice je, jenže dívat se hodinu a půl na uřvaného Marvana je na mě fakt moc. I když není tak uřvanej jako Vlasta Burian ve filmu U POKLADNY STÁL. Potom, co vejde do cirkusu přímo ke lvovi do šapitó a když na to skončí v blázinci, tak se to zlepší. Sranda je pak výměna jeho role za strýčka, když se vymění se svým dvojčetem. Vyprsená tehdy 22letá Soňa Červená se také povedla. [4690. hodnocení, 126. komentář, 83%, 700. nejlepší film] ()

Eva_Krejcova 

všechny recenze uživatele

Tahle komedie je opravdu velice zdařilá je to ukázka starých časů kdy v každé rodině byl mále neomezený vládce a pán živitel rodiny velevážený pan otec v podání užasného herce Jaroslava Marvana. Který se snažil aby jeho rodina šlapala líp jak švýcarský hodinky a vše se muselo splnit do posledního puntíku. Já se vždy u téhle komedie královsky bavím . Je to vidět na té rodině když je doma jejich despotický otec a nebo když se objeví jeho bratr lesník a správný chlapík s kterým je legrace je to úplně jiný člověk než jeho bratr starožitník. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Říkal si Mohykán, muž jako žádný jiný... sanitka vzlétla s ním, kdyžsemuvcirkustalanehodaapřitomonbyl nevinný... Marvan tradičně výborný, Dagmar Frýbortová ke krásnému vzhledu už přidala i velmi přesvědčivé a zkušené herectví. Zápletka s dvojčaty více uvěřitelná než vycpaný panák v Posledním muži. Skvělý byl vtip "mám pro tebe ženicha, sice je menší než ty, ale ne o moc, tak o hlavu. Taky má břicho, ale zato velkou hlavu", zato u scénky s věšením obrazu mi trochu vadila zřejmá inspirace Jeromovými Klapkami Jeromovými Třemi muži ve člunu. Film má u mě další nezanedbatelné plusy navíc za to, že poskytl tolik prostoru nádhernému automobilu Aero. A několik mínusů za to, že snažil vsugerovat, že se jedná o nespolehlivý a poruchový dopravní prostředek. A také za to, že protesty proti týrání zvířat nakonec považuje za pošetilost. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Natáčeno v Praze na Malé straně, Karlově mostě a Maltézském náměstí (dům Bořivoje Kohouta). Plavecký závod, v němž dominuje herec Jaroslav Mareš (Jaroslav), byl natočen v plaveckém bazénu pod Barrandovskými terasami. (M.B)
  • Divadelní hru F. X. Svobody pod názvem "Poslední muž" zfilmoval Hugo Haas již v roce 1934 jako snímek Poslední muž (1934). Pan Svoboda si prý vždy přál, aby hlavní figuru ztvárnil právě pan Jaroslav Marvan. (Terva)
  • Jaroslav Marvan (Bořivoj Kohout) rád vzpomínal na uvedení filmu na festivalu v Karlových Varech: "I tady se setkal s bouřlivým přijetím. Jiří Voldán potom v Právu lidu napsal, že několik tisíc diváků tady aplaudovalo 'nad veselohrou Poslední mohykán, jejíž osou je Jaroslav Marvan.' Vyzdvihl zejména můj 'elán, rozkošné detaily a všechno, co nás nutí říci, že Marvan skutečně řádí.' Ještě teď, po letech, si se zalíbením ty články pročítám nahlas a vůbec mi nevadí, že moje žena si myslí, že jsem starý ješita." (NIRO)

Reklama

Reklama