Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jakékoliv popisování kterékoliv hry Járy Cimrmana někomu, kdo o něm nikdy neslyšel, nebo komu se snad (nedej bože) Cimrman nelíbí, by mělo asi takový smysl, jako navlékání zimníku na mrtvolu jen proto, aby se zahřála. Pro znalé jen hláška ze závěru : "Neděkuj. Sám sis je vydělal." Víte, o čem je řeč, že ? ()

Appleboy 

všechny recenze uživatele

Úvodní seminář této první porevoluční hry mi přišel trochu krátký (i když dopis Járy Cimrmana Františku Josefu I., aby v roce 1900 buď odstoupil, nebo zemřel, je vynikající). Samotná hra je pak poněkud statická, o to víc si však divák může vychutnat nenápadné vtípky a pointy. Role Veverky Laidislavu Smoljakovi krásně "sedla". A bezkonkurenčně nejlepší scéna je souboj Veverky s Hynkem z Michle, zejména "Výměna mečů!". ()

Reklama

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Divadlo Járy Cimrmana, skoro jako kdyby neznal u nás divadlo žádné. Tohle už stará česká klasika, kterou musí mít snad každý rád. Tvůrci Svěrák a Smoljak si tu střílí prakticky ze všeho inteligentním způsobem a vtáhnou tak diváka do děje dříve, než by stačil mrknout. Ač se jednotlivé díly liší kvalitou, vždycky je dobrá podívaná, co stojí za to. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Škoda, že seminář je tady tak krátký. U něho jsem se opravdu bavil, loutkové divadlo bylo na Oskara.:-)) Hra samotná, ale už tak vtipná není. Nedá se říct, že by byla nudná, naopak uteče jako nic, ale námět zůstane ve výsledku strašně nevyužit a publikům se na záznamu zrovna taky neválí smíchy po zemi. Na Blaník se jinak klidně za nějákou dobu rád podívám znovu, ale dojem z něho není úplně dokonalý. Je to možná nejslabší hra od Cimrmanů u kterých většinou chválím vo sto šest, ale neurazí. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Ale tomu nerozumíš. To je vozová hradba.“ Nemohu si pomoct, ale Blaník je jedna z nejslabších her DJC. A nemyslím si, že je to kvůli tomu, že se jedná o hru převážně politickou. Samotná hra je hrozně statická, jednotlivé obrazy se opakují a vlastně se nic neděje, ani děj se nikam neposouvá a nikam neústí. Kadence vtipů není taková, na jakou jsem u Cimrmanů zvyklý. Přišlo mi, že snad půl hry se Vondruška neustále ptá: ,,A páni rytíři, mohu se zeptat…“, což je nuda. I obsazení není nejlepší. Vondruška i Kašpar, kteří mají snad nejvíce textu, jsou slabí a svoje role prostě nezvládají sehrát s takovým přehledem, jako Weigel a Smoljak. I úvodní seminář je méně vtipný a loutkové divadlo jakbysmet. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)
  • Při obsazovaní hry se zapomnělo na Jana Hrabětu. Nakonec byl obsazen jako 3. alternant do role rytíře Hynka z Michle. (mnaucz)
  • Jedná se o jedinou hru Járy Cimrmana, která měla premiéru v Divadle Solidarita. (mnaucz)

Reklama

Reklama