Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (641)

misterz 

všechny recenze uživatele

"Nejhorší na tom všem je, že člověk musí komunikovat s lidmi, se kterými nemá vůbec nic společného." Československý film mal vždy tú vlastnosť, že aj z mála dokázal vyťažiť maximum. Z úplne nevinného a jednoduchého námetu ako je dvanásťnásobná zámena bytov sa dokázal natočiť hotový filmový zázrak sršiaci inteligentným humorom, vtipnými hláškami a schopnosťou skryť za pozlátko humoru aj myšlienky, ktoré stoja za zamyslenie. Niet sa ale čomu čudovať, veď dvojica Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak je osvedčenou filmovou značkou úspechu. Záverom sa mi nedá spýtať sa: ...nemá někdo z panstva už chuť na pravou brazilskou kávu? 85/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Rodina se dusí - Akce Kulový blesk je nevyhnutelná. Příběh několika rodin, co se chtějí přestěhovat a doktor Radosta ( Rudolf Hrušínský ) jim to umožní v jedné velkolepé " dvanácti směně " K příběhu je přidružen ironický vypravěčský hlas ve třetí osobě v podání Dr. Ládi Knotka ( Josef Abrhám ). Ve 35 minutě je v záběru sídliště Prosek v době, kdy tam ještě nestál obchodní dům, to je skoro unikátní záběr. Veselé i smutné příhody při stěhování dvanácti rodin ve scénáři Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka z pěknou pražskou atmosférou. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Smoljak + Svěrák = *****. Výborná komedie, herecký koncert Josefa Abrháma, Rudolfa Hrušínského i dalších. Geniální scénky, spousta vtipu. Velmi se mi líbí scénka, která se odehrává za tmy, při cvičném nočním přesunu: "Dámo, vraťte mi ty housle!". A ten konec...škoda jen, že není pokračování :-) "A máte sklep?" :-) ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Pěkná úsměvná komedie se spoustou známých scén např: Máte sklep? A můžu ho vidět? Mám hrozně ráda staré ještě vtipné komedie, které otvírají hned několik možností. Buď jde o humor jednoduchý, tedy nenásilný, který je určen jen k pobavení a nebo humor, který je plný narážek na tehdejší dobu. U českých filmů obzvláště je třeba dávat si pozor. Dost mě pobavil sám Smoljak svým hraním ve snímku a jeho podobou s Einsteinem. Tuto komedii v televizi klidně ráda uvidím znovu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Další velmi přeceňovaná věc dvojice Svěrák – Smoljak /Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero/. Zatímco u těch dvou jmenovaných snímků více méně schytávám nějaký dobře zpracovaný originální námět, výrazní komediální spád i důvod, proč jde o kultovní filmy (byť mě zrovna možná nenadchly), zde mám místy pocit, že se to celé nepovedlo vůbec. Jistou hodnotu tomuto filmu dodávají dva mistři různého oboru - Rudolf Hrušínský a Karel Kalaš. Doslova geniální je úvod ve stylu cimrmanovským seminářů, kde Rudolf H. přednáší za doprovodu nejrůznějších otázek (včetně hezké opakované hlášky s nabídkou staré dobré brazilské kávy!) plán nezvyklé akce, pan Kalaš zase dostal své sólo uprostřed filmu, kde předvádí svojským stylem árii z Mozartovy opery. Škoda, že tak pěkný není dle mého názoru celý film. Skoro všechno ostatní v nezvyklém režijním spojení Podskalský + Smoljak se tváří sice taky jako komedie, ale uvnitř to na mne působilo jako depresivní drama na pozadí šílených nesmyslů. Všechny ty gagy občas mají svůj vtip, ale v tak strašně pomalém spádu a depresivní atmosféře budí spíše dojem dalších hluchých míst, jenž působí směšně a trapně současně (násilná havárie auta do plotu při předvádění vynálezu, hluchá svatba důchodců, půlnoční rámus s nácvikem stěhování a opilým Abrhámem,..). S odstupem času může být přidanou hodnotou akorát neideologické zobrazení života lidí za socialismu, ale jinak to podle mého názoru hodně zestárlo. Ale poté, co jsem před časem film v polovině s nechutí vypl, je to pokrok a já konečně dostal chuť na dobrou brazilskou kávu, mistře...! (55%) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • Mistr Bílek (Karel Kalaš) představuje svůj obraz a říká, že ho namaloval malíř Kouřil. Miroslav Kouřil (1911–1984) byl historik umění, dramaturg, režisér, choreograf, malíř, iluminátor, ilustrátor a grafik. (sator)
  • Když na úvodní schůzce všech zainteresovaných do stěhovací akce hlásí dr. Ječný (Zdeněk Svěrák) své telefonní číslo, začne se paní Knotková (Daniela Kolářová) neplánovaně smát. Je to zřejmě tím, že podle scénáře měl Zdeněk Svěrák uvést úplně jiný kontakt a místo toho použil své rozložené skutečné datum narození a Daniela Kolářová si to uvědomila a rozesmálo ji to. (offlineman)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama