Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český film "Proč?" je natočený podľa šokujúcej skutočnej udalosti, ktorá sa stala v osemdesiatých rokoch minulého storočia v Československej socialistickej republike. Skupina pražských futbalových fanúšikov cestou na ligový zápas do Banskej Bystrice zdemolovala vlakovú súpravu a ohrozovala nezainteresovaných spolucestujúcich. Je to zaujímavá téma. Tiež je to i celkom nápadito spracované. No cítiť z toho aj vplyv totalitného systému, ktorý chcel z tohto procesu urobiť exemplárny príklad. Najviac mi však na tomto snímku vadilo nevhodné herecké obsadenie. Dejdar, Langmajer, Kraus, Potměšil, Suchánek... to sú mi teda za chuligáni. *** ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Těžko nějak komentovat snímek, který je v podstatě rozsekán na spoustu malých útržků a ve kterém jde spíše o dokumentární vykreslení jednotlivých postav, motivací či událostí než o děj. Samozřejmě že negativní vyznění je nakonec jasné a správné, ale plusem pro Smyczeka je fakt, že nesoudí primárně on, ale až divák, kterému jsou předkládany obě strany mince. My lístky nepotřebujem, rozumíš ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tady si sedly forma a příběh. Jedná se vlastně o takový hraný dokument, který sleduje jeden soudní proces a vrací se k tomu, proč vůbec k procesu došlo. Je to natáčeno s flashbacky, je to výborně prostříháno a sestříháno dohromady, a ukazuje, jak je snadné se dostat do problémů jen proto, že se fandí Spartě. Ale tak je to Spartě, že jo... ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Film na svou dobu nesmírně šokující, který by i dnešního průměrného českého diváka jistě donutil vypnout po úvodních minutách. S radostí jsem kvitovala, že se snímek neomezuje jen na dění na stadionu a ve vlaku, ale dává nám rovněž nahlédnout do smýšlění a pohnutek fotbalových fanoušků, jejich blízkých a známých, a dojde dokonce i na mínění široké veřejnosti. Marxistické zdůvodnění fotbalového chuligánství je tak jediným odkazem na dobu, ve které dílo vznikalo. I když se vsadím, že i v dnešní době se na fildě najde nějaký kvokal, který vám s radostí odsouhlasí teorii o tom, jak odcizení vede k výtržnostem :) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsme si s kámoši oblíbili. Je tam tolik hlášek a vtipných scén. Uvidíte, co dokázali sparťnaští fanoušci ve vlaku z Prahy do Bánské Bystrice v roce 1985. Spousta dnešních známých herců tímhle filmem začínala, jako třeba Jiří Langmajer nebo Martin Dejdar. Ovšem v tom vlaku už to asi taková sranda nebyla: "Brusel! Brusel!" :D ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Súd nakoniec uznal vinnými iba dvanásť z obvinených výtržníkov. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Štáb měl k dispozici speciální vlak určený pro natáčení. Při natáčení erotické scény na wc, kam se stěží vešel jeden člověk, tam byly až 4 osoby. (PROCESOR)
  • Pokřiky „Brusel! Brusel!" a „A-Liver-a-Liver-a-Liverpool!" jsou odvolávky na tragédii, která se stala na fotbalovém stadionu v Bruselu při finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1985. (Olík)

Reklama

Reklama