Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (131)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Je to o sexu, o lžích a svou roli hraje i video. 1) Točit filmy o tabuizovaných tématech je vždy lákavé. 26letému Stevenu Sonderberghovi (scénář, režie) se to v jeho celovečerním debutu podařilo na jedničku. Typově přesně vybraným hercům dominuje 29letý přitažlivý James Spader, kterému bych se, tehdy, věru vyznal z ledačeho a velmi rád. 2) Zaujala mě potřeba Ann nejdříve se sblížit a až teprve pak se svěřovat. Mám to taky tak u sebe nastavené a vlastně moc nechápu lidi, kteří na neznámé osoby vyzvrací zkažený obsah své mysli, aby pak v příjemném rozmaru potěšeně odešli. Ani v dnešní době internetových a televizních exhibicionistů (čím horší a hloupější, tím více se předvádějí) takový snímek nezanikne. Je totiž o důvěře, o hluboce intimních pocitech, jimž společenská tabu dodávají na intenzitě prožitku. 3) Snímek nepostrádá ani zajímavé postřehy: I remember reading somewhere that men learn to love the person that they're attracted to, and that women become more and more attracted to the person that they love. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh by měl točit už jen a jen dramata. Traffic a Erin jsou určitě vysoce nadprůměrná díla a Sex, lži a video se rozhodně řadí mezi ně. Komorní drama převážně o sexu, vztazích, falešném přátelství a intrikách. Jak už to v podobných filmech bývá, herci excelují a pro mě jde o zatím nejlepší herecký výkon Andie MacDowellové. Přesvědčivý a chytrý scénář sice na začátku moc nezaujme a trochu jsem se prvních cca deset minut ztrácel, ale po příjezdu dávného kamaráda se to začalo "rozjíždět" a já byl nadmíru spokojen. James Spader hraje svou životní roli (po stránce hereckého výkonu, nikoli roli nejslavnější - Hvězdná brána). Krásný psychologický film o věcech intimních, s perfektními hereckými výkony a komorní atmosférou.. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Viděno na PC. Film, který mě bavil už na první zhlédnutí a určitě plánuju další. Prvotina Sex, Lies, and Videotape se Stevenu Soderberghovi povedla. Čtyři hlavní postavy, z nichž ani jedna není prototypem člověka, se kterým bych se chtěl přátelit, jsou vykresleny způsobem, že na konci měli trochu mých sympatií všichni, kromě toho, který se jeví jako nejnormálnější. Pozoruhodná studie vztahů a chorobného sociálního chování. Zajímavý film. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Komorní minimalistická studie charakterů, sexuálních debat, lží a jedné nekonvenční záliby. Takto mistrně zvládnutý debut signalizuje režisérův mimořádný talent a schopnost vtisknout do filmu svůj rukopis. Název filmu napovídá, že nebude nouze o erotické scény, které by měly být jedním z hlavních důvodů, proč se pustit do projekce. Ovšem je to přesně naopak. Erotická scéna tu není v podstatě ani jedna a přece je film ve správně míře choulostivý a svým způsobem erotický. Čtveřice je geniálně napsaná a fenomenálně zahraná, zejména James Spader a Andie MacDowell, která ač zde frigidní, tak nesmírně přitažlivá a její rozhovor na kameru je pro mne tím nejsilnějším momentem filmu. Melancholická a zároveň vzrušující podívaná. 85% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Herectví Andie MacDowell bylo vždycky tak trapny a hrany, že jde poznat, že to je hrany. Obzvlášť ty její hrany úsměvy. Role téměř asexuální frigidní Ann k ní dost sedí a přesně taková si myslím, že je i v osobním životě. A všichni ostatní, včetně Jamese Spadera (kterej jedinej aspoň trochu vynikal), použili staré známé zaběhnuté 80kové herectví, což je samo o sobě hrůza - ono celkově z toho prýští 80. léta jak z fontánky. Celé to je bez hudby, což není vůbec sexy. Ono to celkově není moc sexy, i když je to o sexu hodně. V dnešní době internetu a všudypřítomnejch úchylů tenhle film působí trochu úsměvně, ale žádná zábava to není. Není to ani moc zajímavé. Takže prostě nuda. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. ledna 1989 na filmovém festivalu v Sundance. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh přemýšlel nad mnoha názvy, jako např. 46:02, Retinal Retention, Charged Coupling Device, Mode: Visual, Sex, Lies, and Videotape a Hidden Agendas. Soderberghovým favoritem byl 46:02 (což měla být doba, po kterou Ann mluví na pásce), ale producenti okamžitě zvolili Sex, Lies, and Videotape. (HellFire)

Reklama

Reklama