Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román Doktor Živago vynesl svému autorovi Borisi Pasternakovi Nobelovu cenu za literaturu (1958), ale i takový odpor sovětského režimu, že tvůrce toto ocenění raději odmítl. Velkolepá freska zachycuje nejdramatičtější období novodobých dějin Ruska, první polovinu dvacátého století, tedy především první světovou válku a bolševickou revoluci. V těchto těžkých a krvavých časech hledá svou cestu životem titulní hrdina, lékař s duší básníka Jurij Živago. Nezajímá ho politka, pouze lidská individualita. Je povolán k tomu, aby pomáhal raněným a trpícím. Svým profesním posláním si je jistý, avšak o to méně má jasno v citech k ženám. Zatímco k sestřenici Toně jej poutá manželský slib, stvrzený dítětem, ke křehké dívce Laře jej přitahuje porozumění a milostná touha. Jeho cestu navíc kříží všeho schopný právník Viktor Komarovskij, Lařin bývalý milenec, jenž je schopen přežít za každého režimu a jenž se nemíní Lary vzdát... Dvoudílný britsko-americký snímek je již druhou adaptací Pasternakovy předlohy. Poprvé ji zfilmoval režisér David Lean s Omarem Sharifem, Julií Christieovou, Geraldine Chaplinovou a Rodem Steigerem v hlavních rolích. Ve verzi italského režiséra Giacoma Campiottiho uvidíme Hanse Mathesona, Keiru Knightleyovou, Alexandru Marii Laraovou a vynikajícího Sama Neilla. Snímek vznikl v českých (pražských) a slovenských lokalitách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Davson 

všechny recenze uživatele

Prachobyčejná televizní adaptace, nuda a šeď, která by mohla být prototypem filmů uváděných ve čtvrtek na ČT1 v primetimu. Žádná ze složek filmu by se nedala klasifikovat lépe než jako průměrná a celkově to vůbec nefuguje a jen okázale nudí. Velkým zklamáním jsou pak herci, nevýrazní a nepřesvědčiví, Sam Neill svoje charizma asi poslal na dovolenou. Předloha může být kdo-ví-jak slavná a kvalitní, ale dobrý film automaticky nevytvoří. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Tento film bol velmi pozeratelny, dobre natoceny a neboli v nom hluche miesta. Preco teda davam dve hviezdicky? Pretoze genialne dielo Borisa Pasternaka si taketo prevedenie nezasluzi. Pretoze toto dielo o Rusku ani nechyrovalo? Vacsina scen bola natocenych v Prahe, herci su Americania a Anglicania a hovoria po anglicky. Ani na sekundu som nemala pocit, ze ide naozaj o veldielo ruskych dejin, co ma dost mrzi. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Neznámý italský režisér vsadil na neokoukané tváře (s výjimkou Sama Neilla) a v Čechách a na Slovensku natočil televizní film, který se sice nemůže vyrovnat snímku Davida Leana, ale povedenou adaptací předlohy určitě je. Z hereckých nadějí mě zaujali hlavně Kris Marshall (Antipov/Strelnikov), Alexandra Maria Lara a krásná Keira Knightley. Výraznou roličku měl i Pavel Kříž a hodně se povedla hudba. ()

Khalia 

všechny recenze uživatele

Lepší 3 hvězdy. Je sice pravdou, že herci hrají výtečně, hudba vše dokresluje, ale děj se někdy až nepříjemně táhl a místy mi to přišlo skoro až vyloženě "blbý". Ale za to nejspíše nemůže ani tak film, jako předloha, ale to jen odhaduji, já to nečetla. :) Mě to nechalo emocionálně chladnou, tedy snad vyjma konce, to mi trochu zvlhly oči. Proto lepší tři :) ()

Death 

všechny recenze uživatele

Podle me nema smysl srovnavat tento televizni projekt s gigantickym dilem D. Leana. Rozhodne aspon ze sveho pohledu noveho Zivaga nemam v umyslu zatratit. A to nejen kvuli cetnym ceskym lokacim a hercum. Film me zaujal hlavne skvelymi hereckymi vykony. Nektere sceny byly opravdu doslova presyceny emocemi v tom nejlepsim slova smyslu. Kdyz se k tomu pripoctou nadherne lokace a prostredi(navic velice vhodne zvolene), kvalitni zpracovani a technicka stranka(az na par detailu) a povedena hudba, vychazi mi urcite nadprumerny televizni film. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (42)

  • Tato televizní adaptace byla financována Velkou Británií, Německem, Itálií a USA. (Lynette)
  • Filmový štáb chtěl původně celý příběh natáčet v Rusku, ale od toho se ustoupilo kvůli finanční stránce. Dále uvažovali o Norsku a Finsku. Kvůli sněhu chtěli nakonec začít s natáčením v Kanadě v provincii Alberta, ale místní vláda jim přiznala, že poslední roky mají málo sněhu. V ostatních provinciích bylo moc chladné počasí, které by zničilo technické vybavení. (Lynette)
  • Během natáčení se spotřebovalo 150 kg pracího prášku, 274 320 metrů nitě, 900 metrů látky, 1 000 000 knoflíků, 23 000 čistých plastových pytlů, 7 000 bezpečnostních špendlíků, vypilo se 37 lahví vodky, spotřebovalo více než 45 kg kávy, vykouřilo se 1 904 cigaretových krabiček, událo se 17 000 telefonních hovorů, filmový štáb se dorozumíval celkem 8 jazyky a 30 lidí, jež měli na starost údržbu kostýmů a oblékání herců, pracovalo 102 hodin týdně. (Lynette)

Reklama

Reklama