Reklama

Reklama

The Chosen

(seriál)
Trailer
USA, (2017–2024), 32 h 4 min (Minutáž: 20–91 min)

Tvůrci:

Dallas Jenkins

Hrají:

Jonathan Roumie, Shahar Isaac, Elizabeth Tabish, Paras Patel, Noah James, George H. Xanthis, Nick Shakoour, Lara Silva, Yasmine Al-Bustami, Kirk B.R. Woller (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(34)

Obsahy(1)

Seriál o živote Ježiša, prerozprávaný z pohľadu ľudí, ktorí ho stretli – charizmatického mladého rybára topiaceho sa v dlhoch, ženy sužovanej skutočnými démonmi, mladého vyberača daní nenávideného okolím a náboženského vodcu, ktorého trápia pochybnosti o tradíciách vlastnej viery. (Anego)

Recenze uživatele fablefavorit k tomuto seriálu (2)

Season 3 (2022) (S03) 

Smíšené pocity. Na jednu stranu jsou zde nejlepší momenty z celého seriálu, ale mezivztahové drama, jisté vedlejší, sáhodlouhé příběhy (Zebedeus a jeho olivy) jsou až příliš do očí bijící vata. Nejdůležitější dějová linka (Šimon a Eden) je pojata moderně a hercům se ani tak nepodařila dostatečně prodat. Je to samozřejmě důsledek artistické vize. Mě osobně tato depikce manželských vztahů štve, stejně jako gospelově laděný soundtrack.  Gospel jsem v (nejen) křesťansky laděných médiích nucen poslouchat skoro 30 let, a za tu dobu jsem se nikdy nezbavil dojmu, že je až otravně bombastický a z klíčových momentů dělá laciný cirkus. Seriál pak ztrácí to málo napětí, které si kvůli svému pomalému tempu musí za každou cenu udržet. To je ale zhola nemožné, když v každé důležitě scéně začne ryčet nějaká náhodná pitcha. Otázka vkusu, ano... dle mého je gospel vkusu prostě opakem (s výjimkou 4. dílu - němé počínání apoštolů v černobílém provedení hudba překvapivě posunula o úroveň výš). ()

Season 4 (2024) (S04) 

Zatím nejrozvláčnější série. S Tomášovo dějovou linkou se zachází velmi nešťastně; věnuje se jí zbytečně moc času a nějaké rozuzlení si šetří na příště (možná i přespříště). Místo toho slouží k zasetí umělého konfliktu, který krade prostor ostatním (důležitým) momentům. Lazarův zázrak - pomyslné dramatické vyvrcholení série - pak vyzní jako další dílek v mozaice Tomášovo charakterizace. Příliš velká oběť pro vedlejší postavu, zejména proto, že to samé jsme tu již měli v podobě Petra. Dále pak ztvárnění Ježíše mi přišlo dost na hraně; chápu obtížnost ztvárnění frustrace a zklamání, ale Chosen si ironicky naběhlo modernějším pojetím postav. Je těžké oddělit prozíravost a humor od naivity a předpokladů, kterou apoštolové předvádějí v Bibli. Ježíš vtipkuje s kamennou tváří jako kdejaký britský komik, činí svá slova snadněji stravitelná pro dnešní publikum, a přesto na něj jeho žáci koukají jako banda ocasů. "Ty jsi politický vůdce?" "Ne. Chápeš to?" "Aha... takže ty jsi politický vůdce?" ... Seriál se navíc snaží prezentovat otázky běžného pochybovače, ale neposkytuje žádné uspokojivé odpovědi. Výsledkem je bizarní směs, v níž staré moudrosti zanikají právě snahou tvůrců je co nejvíce dovysvětlit. Je-li vaše odpověď na něčí strasti stále jen "Já tě chápu. ALE...", brzy vás pošle do prdele. Proto by Ježíš měl mluvit s autoritou, která mu náleží. Alespoň hudba je lepší; už tolik neřve ta otravná ženská v pozadí, což je velké plus. Příště prosím víc epična také scénu, ve které se z Attica stane otesánek a pozře celý vesmír. ()

Reklama

Reklama