Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (293)

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

slušně napsané ( i když s odstupem trochu vykonstruované a lehce překombinované), dobře zahrané a natočené (od Soukupovy svižné režie, přes výbornou kameru Vladimíra Smutného)...výborné vykreslení dobové atmosféry a specifik tehdejší Prahy ( bary, hotely, taxikáři, veksláci atd.)...jeden z produktů tuzemských osmdesátých let, který si snad i zaslouží nostalgii, jež je s ním spojovaná ( s přimhouřením oka i ta píseň, která není tak pitomě rozverná jako Davidovy songy, ne že by to bylo něco vyloženě úžasnýho, ale dá se to snést, za což může přítomnost členů Elánu)...Sagvan Tofi nebyl svého času jenom mejdanový ksicht, ale majitel příjemně civilního hereckého projevu, a Soukup uměl řemeslo (jak se taková věc vytratí v tak masivní míře, je fakt záhada...)...přes výhrady mám tenhle film fakt rád... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Jaroslav Soukup, rok potom čo natočil disco-shitovú teenagerskú komédiu "Diskopríbeh", prichádza s novým socialistickým kinohitom pre mládež. Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík v stupid-krimi komédii "Kamarát do dažďa". Rozgajdaný róm a vyfešákovaný blonďáčik. Nikdy sa mi táto dvojka nepozdávala. Objavili sa spolu v troch filmoch. V tomto, potom v ďalšom jeho pokračovaní a ešte v snímku "Vítr v kapse". Nikdy to podľa mňa za moc nestálo, ale ak by som mal vybrať ten kde im to najviac vzájomne funguje, tak to bude asi tento, "Kamarát do dažďa". ** ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne sa jedná o kultovú záležitosť. Z filmu dýcha atmosféra 80. rokov, neonové farby nočnej Prahy, soundtrack so synth-popovými hitmi od Vaša Patejdla či Banketu a hlavne ukážka že organizovaný zločin mal svoje počiatky už za komunizmu. Karel Augusta a Andy Hryc ako dvaja ústrední záporáci nemajú chybu rovnako ako niektoré hlášky. ()

Alex24 

všechny recenze uživatele

Přes všechno to, jak film vyhlíží, vypadá, o čem je a co zobrazuje, nemůžu o něm mluvit jinak než o klasice filmu před r. 89, i když tady je to o Sagiho džísku. Film jsem viděl už xkrát na to, abych věděl, co si o něm mám nebo můžu myslet. Snímek je to prostě dobrej, i když chápu, že není v červených číslech. Proč jsem tomu teda napral čtyři hvězdy? Protože je to jeden z těch lepších socialistickejch filmů, kterej většina lidí odhodí jako trapnej pokus o "kriminálku". Kdybych to měl hodnotit v měřítku celkovým a srovnat to s velikány filmu a klasiky, byl by to asi odpad, jak vrata, ale opět jsem se zachoval k tomuhle filmu tak, jak by to mělo být, srovnal jsem jej s filmy českými před revolucí, kdy nic lepšího tady zřejmě ani nebylo. Navíc, co byste chtěli? Richard Müller zandá anglicky, všude product placement? Coca coly (hehe) a zápletky byla taky dobrá i když pro necvičenej mozek by to mohlo vyznít zmatečně. Výkony taky nebyly bůhvíjaký, třeba zrovna ze Sagiho jsem měl kolikrát pocit, že je to totální neherec a vůbec jsem mu to nebaštil, ale přesto to všechno tak nějak fungovalo. Né, prostě tenhle film je pro mě jistým způsobem klasika a vždycky když vím, že ho budou v bedně dávat, hned s takovým tím pobaveným úsměvem přepínám na příslušnej program. Takže, když chce někdo Havaj a dát si trochu voraz vod ňákejch těch průšvihů, ať dá tenhle biják a bude to fakt čupr. PS:. Největší nářez ve filmu jsou bitky a rvačky... :-D ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Dávej, ber - dávej co máš, co můžeš ... dávej, ber - třeba se svlíkni z kůže ... " ----- Impulzivní a trochu provokativní záležitost, na kterou jsem znovu podívala po předlouhé řádce let - a musím konstatovat, že námět nezestárnul, svého času nerozlučná dvojka lamačů dívčích srdcí Tofi & Vaculík funguje pořád na jedničku ... a co se týká provedení - na svou dobu docela odvaz. Pochopitelně zůstaly na svém místě i stylové růžové brýle. Díky nim lehce nabudete dojmu, že sice můžete znenadání (a nikoli vlastní zásluhou) spadnout do pořádného průšvihu, leč pokud se ve vašem okolí vyskytují nezištní a obětaví přátelé, není třeba házet pomyslnou flintu do žita, neboť nic není předem ztraceno. No ... patrně se budete muset spokojit s tím, že výše popsaným způsobem věci fungují převážně ve světě filmu - možná i proto, že v reálu vy ani vaši případní kamarádi obvykle nemáte po ruce příhodné páky - a řekla bych, že ani proměna společensko-politických poměrů vaše šance na úspěch nikterak nezvyšuje ... 3,5* ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Ako prezradil režisér Jaroslav Soukup, hudba, ktorú počujeme vo filme, nie je hudba komponovaná priamo pre film. Hudobnú dramaturgiu celého filmu si urobil sám a vybral skladby prevažne slovenských autorov, ktorých má v obľube. Len titulná pesnička "Dávej, ber", ktorú takisto zložili slovenský autori Ján Baláž a Vašo Patejdl, bola urobená iba pre film. (Raccoon.city)
  • Do úlohy historika umenia profesora Syřiště od začiatku chcel režisér pána profesora Ivana Vyskočila z DAMU. Lenže ten sa zubami nechtami bránil hrať v komerčnom filme. Ako režisér spomína dalo veľa práce ho presvedčiť. (Raccoon.city)
  • „Byl to vůbec první žánr akčního filmu pro mladé publikum, který se u nás natočil. Psali jsme ho přímo na tělo Sagvanovi a Lukymu. Scénář se musel schvalovat na vnitru, kde k němu měli ideologické výhrady. Říkali, že to zpracování kazí mládež. Nicméně film se podařilo natočit a byl to trhák,“ uvedl režisér filmu Jaroslav Soukup. (SONY_)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama