Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (238)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Český Rocky boxuje za svoju česť aj za svoju vlasť. Film je dobre zdramatizovaný a o hereckých výkonoch netreba pochybovať. Nedalo sa ale vyhnúť klasickému klišé boxerských filmov, teda veľa behania mestom a ďalšieho monotónneho trénovania. Aspoň hudba bola k tomu vybraná veľmi vhodne, myslím že nie nepodobná tomu Rockymu. –––– Ten Hitler je moc nebezpečnej člověk. Pokud neskončí v cvokhausu, přivede do neštěstí moc lidí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Opět špatně udělaná dobovka, kde funguje jen ta Eliška Balzerová jako Ema Gabrielová a ďábel Pepa Nedorost jako Kurt Schaller. Co na tom, že po Holešovicích rozestavěli pár reto aut, reklam a pokusili se rekonstruovat Lido-Bio a uvedli Pokušení - když se půl filmu Vašut producíruje v tý svý kožený bundičce a vypadá jak Patrick Swayze? Maskéři a rekvizitáři by se měli stydět a porozhlédnout se po reáliích roku 1936 a zapomenout na zřejmý Soukupův vzor - film Rocky. Hudební podkres operuje neustále dokola s jediným hudebním motivem a autentickou taneční hudbu supluje Havelka. Ale těšila jsem se na český příběh o jiném Schmelingovi a dala jsem tomu opakovaně šanci. ()

Reklama

kagemush 

všechny recenze uživatele

Nádherný hudební motiv, úžasná (retro) atmosféra v tomhle retro filmu s dobrým příběhem (ten podtržen věcným a tragickým epilogem) a Vašutem, který si tak dlouho nechal dávat od Tomsy do těla, že mu to fakt i jako jakoboxerovi sedlo.-Líbilo se mi to.- (evidentně škoda že se později Soukup discozbláznil, nebo se mu zbláznila peněženka, anebo tomu nerozumím....) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu více, snímek měl sice atmosféru, ale někdy mě přišlo, že se chce až příliš přiblížit "drsné atmosféře" známé z amerických filmů. Osudy hlavního hrdiny jakoby šli mimo mě a nebyl mi ani moc sympatický. Hlavní devizou tohoto filmu jsou hlavně boxerské zápasy, které jsou odvedeny naprosto stylově, to však ale na výborný film nestačí. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Zuřící býk po česku? Snad tak trochu. Scény v ringu bych na naše poměry v takovémto provedení rozhodně nečekal. Impulzivní Vašut je samozřejmě tahounem příběhu, ale já bych vyzdvihl ještě výkon Elišky Balzerové. Naopak Pavel Nový se svou postavou a taťkovským knírem se do role boxera moc nehodí. Hudební doprovod mohl být rozmanitější a bohatší. Výprava parádní. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (27)

  • Každý rok je v pražském hotelu Olšanka pořádán na počest scenáristy filmu Jaroslava Vokřála boxerský galavečer "Pěsti Jardy Vokřála". V ringu jsou výhradně amatérští boxeři, a to jak muži, tak i ženy. (dinamit_1)
  • Film s několika změnami kopíruje skutečný příběh boxera Vildy Jakše. Pro film bylo jeho jméno záměrně změněno. (cheyene)
  • Hlavného poradcu pre box robil Jaroslav Tomsa, vtedajší šéf kaskadérov štúdia Barrandov, ktorý sa venoval viacerým športom vrátane boxu. Práve on mal pod palcom celú choreografiu boxerských zápasov, pričom pomáhal aj Rostislav Osička, ktorý sa v tom čase venoval boxu profesionálne. Mimo iného istý čas bol aj majstrom Európy v strednej váhe a na svojom konte má odboxovaných vyše 350 zápasov. (Santino7)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama