Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (236)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Z doby, kdy Soukup uměl ještě filmy, chlapi byli ještě drsný, Praha byla prohnilá, ženy krásné a cudné, náckové a Mnichov za dveřmi, všude prsty gestapa a Marek Vašut v nejlepší formě. Film se zdá bejt povrchní, ale jde krutě do hloubky, alespoň dle mého soudu. Je vtipnej, tragickej, plnej prvorepublikové nostalgie naší svobodné republiky. Aspoň v ringu jsme to těm náckům natřeli! 90% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film má dobrou muziku, ale nepřesvědčivý, vykonstruovaný děj. Se skutečností má společné jen dva body. A to, že Vilda Jakš bojoval v roce 1935 o titul mistra světa v lehké střední váze, a prohrál, a to ve 14. kole, z 15 vypsaných. A druhým bodem je že zemřel jako letec nad Biskajtským zálivem, a fakta se různí, někde se píše, že v květnu 1943, jiný pamětník uvádí konec roku 1944. Kdo se chce kouknout na zápas, a přečíst si víc, tak může na : http://www.bojove-sporty.cz/magazin/osobnosti/vilda_jaks_pesti_ve_tme ()

Reklama

Expendable 

všechny recenze uživatele

Je to poměrně zdařilé drama o Československém boxerovi Vildovi Jakubovi a jeho cestě za vítězsvím.Prošel si mnoha útrapami a chudobou. Na film můžeme být pyšní, snaží se jít trochu ve stylu Rockyho, ale nemá propracovanou hlouku, stále je takový povrchní a jediné co nabýzí je ryzí příběh, pocity se tu mísí s herectvím a krátkou stopáží, postavy tu nemájí prostor pro větší potenciál. Tento snímek si určitě zasluhuje pozornost, ale jen z pohledu diváka nikoliv historického či psychologického 62% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec nejlepších sportovních filmů, které jsem viděl. Soukupovi se podařilo vystihnout stísněnou dobu končící první republiky naprosto přesně. A holešovický boxer Vilda Jakub, který tak trochu "rockyovsky" trénuje na svou životní šanci, je bezpochyby nejlepší rolí Marka Vašuta. Všechno mi do sebe zapadá - příběh, atmosféra, dialogy i okamžiky v ringu. Od začátku, kdy Vilda nefér přijde o vítězství, jsem mu držel palce, aby bojoval a nevzdal se! ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Chápu, že v kontextu další filmografie režiséra Soukupa je tento jeho snímek snad až přehnaně chválený, mně ale skutečně nijak výjimečný nepřipadal. Atmosféra předprotektorátního období na mě rozhodně nedýchla a v žánru sportovního dramatu bych si představovala více tréninků a zápasů. Shodou okolností jsem v tom samém týdnu sledovala Adamcův seriál "Dlouhá míle", který na mě zapůsobil o dost víc. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (27)

  • Každý rok je v pražském hotelu Olšanka pořádán na počest scenáristy filmu Jaroslava Vokřála boxerský galavečer "Pěsti Jardy Vokřála". V ringu jsou výhradně amatérští boxeři, a to jak muži, tak i ženy. (dinamit_1)
  • Vilda Jakš se narodil 25. dubna 1910 a zemřel 21. srpna 1943. Získal československý válečný kříž a medaili za chrabrost. V roce 1943 byl se svým letounem sestřelen německými stíhači. (cheyene)
  • V Lucerně se natáčelo se 2000 komparzisty. (M.B)

Reklama

Reklama