Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (237)

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Velice mile překvapen! Líbil se mi příběh a ''špinavá hra o vyšší princip'' boxerské scény. Co na mě opravdu hodně zapůsobilo byly skvěle vybrané exteriéry, kdy jsem měl opravdu pocit, že jsem zpět ve 30. letech v Praze. Vašut byl opravdu super a bylo vidět, že kvůli roli na sobě musel hodně makat. Člověk by fakt řekl, že je to profesionální boxer... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se znovu přesvědčil, že "Pěsti ve tmě" jsou vynikajícím filmem a životní příležitostí nejen Jardy Soukupa, ale především Marka Vašuta. Vilda Jakub je sympaťák, kterému prostě musíte fandit. Atmosféra 30. let se strachem z války za krkem z filmu přímo sálá, výprava je nádherná a dokonce i hudba Zdeňka Bartáka je perfektní (smutná křídlovka). Po letech jsem ani nedoufal. Ale ve chvíli, kdy Vilda v Německu nefér prohraje zápas, rozsvítí se sál a zástupy nácků začnou heilovat, mi opět běhal mráz po zádech. A tak je to v tomto filmu se vším. 100%. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film má dobrou muziku, ale nepřesvědčivý, vykonstruovaný děj. Se skutečností má společné jen dva body. A to, že Vilda Jakš bojoval v roce 1935 o titul mistra světa v lehké střední váze, a prohrál, a to ve 14. kole, z 15 vypsaných. A druhým bodem je že zemřel jako letec nad Biskajtským zálivem, a fakta se různí, někde se píše, že v květnu 1943, jiný pamětník uvádí konec roku 1944. Kdo se chce kouknout na zápas, a přečíst si víc, tak může na : http://www.bojove-sporty.cz/magazin/osobnosti/vilda_jaks_pesti_ve_tme ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Český Rocky boxuje za svoju česť aj za svoju vlasť. Film je dobre zdramatizovaný a o hereckých výkonoch netreba pochybovať. Nedalo sa ale vyhnúť klasickému klišé boxerských filmov, teda veľa behania mestom a ďalšieho monotónneho trénovania. Aspoň hudba bola k tomu vybraná veľmi vhodne, myslím že nie nepodobná tomu Rockymu. –––– Ten Hitler je moc nebezpečnej člověk. Pokud neskončí v cvokhausu, přivede do neštěstí moc lidí. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Ano, to byly ještě doby, kdy pan režišér Soukup točil koukatelné filmy. Pěsti ve tmě jsou pro mne jeho nejpovedenější film. Skvělá hudba lehce připomínající francouzské sedmdesátky... k tomu skvělý Havelka v jiných doprovázejících fázích. Atmosféra mi přišla taky velmi uvěřitelně dobová. Asi bych měla zmínit i výkon frajírka Vašuta. Dobrý, velice dobrý. I ostatní... Škoda, že pak přišly Dagmary, poldové... Modrava a spol. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (27)

  • Pred natáčaním bol hlavný predstaviteľ Marek Vašut na vojenčine, kde riadne pribral, ale počas ôsmich mesiacov začal na sebe tvrdo makať, trénovať, behať a pod odborným vedením Jardu Tomsa boxovať. (Raccoon.city)
  • Úvodné zábery z berlínskeho zápasu sa natáčali vo Varšave a v pozícii pozorovateľov sa toho zúčastnilo viacero poľských boxerov. Tí vraj neverili, že Marek Vašut nemá v profi ringu odboxovaný žiaden zápas a je takpovediac "iba" herec. (Santino7)
  • Každý rok je v pražském hotelu Olšanka pořádán na počest scenáristy filmu Jaroslava Vokřála boxerský galavečer "Pěsti Jardy Vokřála". V ringu jsou výhradně amatérští boxeři, a to jak muži, tak i ženy. (dinamit_1)

Reklama

Reklama