Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (237)

Sonnery 

všechny recenze uživatele

To jsem si zase jednou přeseděl prdel před televizí, a rád. Nemůžu si pomoct, ale Pěsti ve tmě mi připadají jako s cizinou srovnatelný (velko)film. Pravda, že Vašut a Nový měli boxerskou přípravu asi 14 dní před první klapkou. Laik ale jejich "neum" - ikdyž se s tím porvali moc dobře - nerozpozná a vlastně i takový Rocky byl absolutní antiboxer. Takže **** za to , že to byla vážně paráda + * za mé vlastnectví a vyjimečně povedený Český sportovní film ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Ano, to byly ještě doby, kdy pan režišér Soukup točil koukatelné filmy. Pěsti ve tmě jsou pro mne jeho nejpovedenější film. Skvělá hudba lehce připomínající francouzské sedmdesátky... k tomu skvělý Havelka v jiných doprovázejících fázích. Atmosféra mi přišla taky velmi uvěřitelně dobová. Asi bych měla zmínit i výkon frajírka Vašuta. Dobrý, velice dobrý. I ostatní... Škoda, že pak přišly Dagmary, poldové... Modrava a spol. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Z doby, kdy Soukup uměl ještě filmy, chlapi byli ještě drsný, Praha byla prohnilá, ženy krásné a cudné, náckové a Mnichov za dveřmi, všude prsty gestapa a Marek Vašut v nejlepší formě. Film se zdá bejt povrchní, ale jde krutě do hloubky, alespoň dle mého soudu. Je vtipnej, tragickej, plnej prvorepublikové nostalgie naší svobodné republiky. Aspoň v ringu jsme to těm náckům natřeli! 90% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má koule a společně s pro mně nepochopitelně podhodnoceným Řádem (1994) se jedná asi o nejlepší filmy Marka Vašuta. Jo, to bylo ještě v dobách kdy netrajdal v kačeně po Francii coby znalec vín a po hospodách nenabízel modré růže odbíhajícím prostatikům.... Pěsti ve tmě jsou velmi solidním sportovním dramatem o velké touze vyhrát. Už jen z principu. Ačkoliv snímek je zařazen do roku 1936, lze myšlenku aplikovat i na dnešní dobu... Nechce se věřit, že ten samý režisér pak už plodil jen sračky, což korunoval ultrashitem Jak ukrást Dagmaru.... Dávám čtyři údery. * * * * ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Je to poměrně zdařilé drama o Československém boxerovi Vildovi Jakubovi a jeho cestě za vítězsvím.Prošel si mnoha útrapami a chudobou. Na film můžeme být pyšní, snaží se jít trochu ve stylu Rockyho, ale nemá propracovanou hlouku, stále je takový povrchní a jediné co nabýzí je ryzí příběh, pocity se tu mísí s herectvím a krátkou stopáží, postavy tu nemájí prostor pro větší potenciál. Tento snímek si určitě zasluhuje pozornost, ale jen z pohledu diváka nikoliv historického či psychologického 62% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (27)

  • Vilda Jakš se narodil 25. dubna 1910 a zemřel 21. srpna 1943. Získal československý válečný kříž a medaili za chrabrost. V roce 1943 byl se svým letounem sestřelen německými stíhači. (cheyene)
  • Pavel Nový (Tomi) povedal, že vo fáze príprav filmu mal najlepšiu kondíciu v celom jeho živote. V tom čase trénoval niekedy až trojfázovo, pričom základy boxu sa učil pod profesionálnym dohľadom na sídlisku vo Vítkoviciach v miestnosti, ktorá sa pôvodne využívala ako práčovňa. (Santino7)
  • Režisér Jaroslav Soukup sa vyjadril, že čo sa týka samotného natáčania, najväčším problémom bolo po organizačnej stránke zosúladiť natáčanie v okolí pražskej Lucerny a Václavského námestia, kde bolo potrebné na istý čas ulice vyprázdniť, nahradiť dobovými automobilmi atď. (Santino7)

Reklama

Reklama