Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (237)

Decker 

všechny recenze uživatele

Cesky Rocky Vilda Jakub pro me v perfektnim podani Marka Vasuta, jasne ukazuje ze Jaroslav Soukup dokud nezacal tocit ty zhovadilosti typu Diskopribeh ci Byl jednou jeden polda, mel presvedcive rysy solidniho rezisera, nebot tento film si drzi slusne tempo a vynika vybornou atmosferou predvalecnych let. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Tak to megaklobouk dolů před Jaroslavem Soukupem. Protože Pěsti ve tmě je nejen nadprůměrný snímek v české filmové historii, ale dokázal by konkurovat i té americké produkci. Vynikající hudba, zpomalené záběry často s výpovědní hodnotou (i já nevěřím, že to píšu u českého filmu), no a pak Marek Vašut opravdu hraje a to ještě k tomu jak. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V době kradení prezidentských per, poflakování reprezentačních fotbalistů po hřišti a "božských" zásahů ČNB jsem tak nějak ztratil svou kdysi obrovskou národní hrdost. Patrně proto mne při fandění Vildovi doprovázela kacířská myšlenka na to, že kdybychom dneska všichni mluvili německy, tak bychom byli světovým národem a bylo by nám líp. Nakonec jsem se s tím srovnal, ale namachrovaný Vilda mi trošku neseděl a jeho poskakování v ringu mi připadalo poněkud směšné v porovnání se stylovým Schallerem. Nicméně zpevňování břišních svalů házením medicimbalu z výšky mi připadalo velmi inspirativní a pokud si přitom nezlomím páteř, tak určitě vyčaruju na břiše pekáč buchet. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Z doby, kdy Soukup uměl ještě filmy, chlapi byli ještě drsný, Praha byla prohnilá, ženy krásné a cudné, náckové a Mnichov za dveřmi, všude prsty gestapa a Marek Vašut v nejlepší formě. Film se zdá bejt povrchní, ale jde krutě do hloubky, alespoň dle mého soudu. Je vtipnej, tragickej, plnej prvorepublikové nostalgie naší svobodné republiky. Aspoň v ringu jsme to těm náckům natřeli! 90% ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Je to poměrně zdařilé drama o Československém boxerovi Vildovi Jakubovi a jeho cestě za vítězsvím.Prošel si mnoha útrapami a chudobou. Na film můžeme být pyšní, snaží se jít trochu ve stylu Rockyho, ale nemá propracovanou hlouku, stále je takový povrchní a jediné co nabýzí je ryzí příběh, pocity se tu mísí s herectvím a krátkou stopáží, postavy tu nemájí prostor pro větší potenciál. Tento snímek si určitě zasluhuje pozornost, ale jen z pohledu diváka nikoliv historického či psychologického 62% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (27)

  • Hlavného poradcu pre box robil Jaroslav Tomsa, vtedajší šéf kaskadérov štúdia Barrandov, ktorý sa venoval viacerým športom vrátane boxu. Práve on mal pod palcom celú choreografiu boxerských zápasov, pričom pomáhal aj Rostislav Osička, ktorý sa v tom čase venoval boxu profesionálne. Mimo iného istý čas bol aj majstrom Európy v strednej váhe a na svojom konte má odboxovaných vyše 350 zápasov. (Santino7)
  • V letech 1933 - 1936 byl Vilda Jakš mistrem ČSR ve střední váze. V letech 1932 - 1935 vybojoval v profesionálním ringu 28 zápasů bez porážky. Roku 1935 se stal prvním Čechoslovákem, který boxoval o titul profesionálního mistra světa. (cheyene)
  • Väčšina záberov sa točila najmä v pražskej Lucerne, v poľskej hale Gwardia vo Varšave a v rôznych pražských exteriéroch. (Santino7)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama