Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (304)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Moje soukromé guilty pleasure, na které - pravděpodobně hlavně pod vlivem nostalgických vzpomínek z dětství - svým způsobem nedám dopustit. Místy je ten film samozřejmě blbý až hrůza (jak jinak, když to natočil režisér dementní trilogie o majoru Maisnerovi) a nejvíc mě tam asi mrzí, že je to vykrádačka Plesu upírů (dokonce jaksi podivně přiznaná, neb Viktor Preiss v jedné scéně pronáší následující repliku: "Měli byste vidět, jak to vypadá v Karpatech. Hrabě Polanski (!) mi vyprávěl, že za celou zimu tam vysáli jediného vychrtlého dřevorubce!" - to je podle mě skutečně nevtipné, a scenárista si tu trapnost mohl odpustit). Pak je tu ale spousta ale! A to především - kromě výtečných lokací, hudby a kostýmů - fantastické obsazení: naprosto dokonalý Petr Nárožný, perfektní Miroslav Táborský, nezapomenutelný Viktor Preiss, a spousta dalších, a pak především a v první řadě nadpozemsky nádherná Iveta Bartošová, která zde ve svých tehdejších 27 letech zazářila, a která si musí svou tvářičkou prostě získat každého. Herecky je to sice bída, ale to je zde úplně vedlejší - když jsem ten film viděl někdy v devadesátkách poprvé, zahořel jsem k ní okamžitě prudkým citem, a myslím, že to pořád někde vespod mě žije, a nutí mě to vnímat tento film i dnes - kdy jsem ho viděl snad stokrát a znám ho v podstatě nazpaměť - s velkorysou blahosklonností - obzvláště když si člověk vybaví, jak IB smutně skončila, a jak mnohem horší české filmy měly tehdy teprve přijít. Nedostatky tohoto filmu jsou zřejmé, ale neupírejme mu i jeho klady. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tak som filmu odpustil množstvo jeho slabín. Zbytočnú romanticko-komediálnu dejovú líniu, ktorá kazí dobre budovanú, hororovú atmosféru ( pochmúrna výprava, krvavé - v rámci krajiny vzniku - scény ), tým pádom aj obsadenie Hrušínský - Bartošová, ktorý do snímku vôbec nepasujú, teda pokiaľ by nešlo o upírsky námet, ale iba o historickú melodrámu. Soukup mal naštartované dobre, len sa mal skôr vydať drsnejšou, čisto hororovou cestou a nepolievať to všetko malinovým džemom a nepríliš vtipným humorom. ()

Reklama

Oyer 

všechny recenze uživatele

Je to hodně zvláštní. Sám tomu nemůžu uvěřit. Když už tam nemá chybět romantika, tak ať pořádná ! A tady se to vyvedlo ! Celkem i napínavé, trochu kýčovitosti neuškodí.... Ivetka Bartošová i mlaďas od Hrušinských vytvořili zajímavý pár. Ač komedie, tak nechybí nechybí zajímavé napínavé okamžiky. Zamilovaný pár, který je loven lidmi a za okamžik zase upíry opravdu zapůsobil ! Tenhle sladký páreček si oblíbíte i vy. :-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Svatba upírů je jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů. A to kvůli dvoum důvodům. Ten první je, že to je skvěle sladěnaá hororová komedie, u který se dá výborně pobavit a druhej důvod je, že film disponuje naprosto skvělým hereckým obsazením. Od naprsoto úchvatnýho Viktora Preisse až po posledníhou slouhu jsou všichni skvěle vybraný a skvěle to taky zahráli. Pro mě je to jeden z mála českých filmů na kterej se vždycky rád kouknu ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Hezká ukázka toho, že / jak mohou přinejmenším zdánlivě velmi průměrní režiséři točit (svým způsobem) skvělé filmy, když si umí vybrat a)dobré spolupracovníky, b)látku a c)žánr. „Měli byste vidět, jak to vypadá v Karpatech. Hrabě Polanski říkal, že měli za zimu jediného šlachovitého dřevorubce...!” Soukup se svými vzory hrdě chlubí, což je v tak vybrané společnosti pochopitelné a je třeba mu výjimečně přiznat, že jeho dílko se třeba „Fearless Vampire Killers” v lecčems vyrovná. No ano, jsou tu Bartošová (tuším, že předabovaná) a Hrušínský nejml., nicméně vzhledem k naladění snímku jejich prkenné výkony v dobrém vyniknou (vzpomeňme na Keanu Reevese v Coppolově Drákulovi...). Některé vtípky lze považovat za velmi povedené („pro to, abychom se upírům přihlásili, byl jen profesor, který tvrdil, že učiníme-li tak, upíři nám odpustí...”), ale i ty méně pamětihodné podání tak skvělých herců jako Preiss („Někdo mi saje kapelníka. Sotva přijel ze Salcburku, už si píše Requiem!”), Vízner („Děvko!"), Nárožný („Kde jsi byl? Hledal jsem Tě po všech hospodách!“ / „Ale já pivo nepiju, strýčku.“ / „Nevadí.“) a Marek („Jmenuji se Roman.”). Drobné vady velmi vtipném scénáři ze škatulky horrorové komedie hravě zakryje lahodný gotický vizuál (v barokních kulisách ovšem) mocně podpořený opulentní výpravou. Jeden z mála filmů, jehož sledováním nejsem ani po skoro 20-ti letech zklamán. Soukupův pád do propasti nevkusu dnes přičítám spíš tlaku publika a potažmo producentů, kteří dávali ve druhé polovině 90. let přednost Potměšilovu šaškování v roli majora Maisnera. Kdo dá Soukupovi resp. ambicím obohatit žánrově chuďoučký rybníček současné české kinematografie? ()

Galerie (10)

Zajímavosti (14)

Reklama

Reklama