Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Ondřej a Cyril, přezdívaný Cinda, prožívají první rok po úspěšné maturitě na průmyslové škole. Ondřej touží po práci na lodi, Cinda chce navštívit Paříž, kam jej pozvala teta. Oba se však musí vypořádat nejen s praxí, tolik odlišnou od školních představ, ale zejména s řadou soukromých problémů. To první zvládnou snadno a brzy po nástupu do velkého závodu se naučí využívat velkou část pracovní doby k rošťárnám, ulejvání a řešení soukromých problémů. To další už však tak snadné není. Ať už jde o Ondřejův citový vztah k prodavačce Heleně nebo Cindovy problémy s modrou knížkou. Teprve tragická smrt jednoho z nich znamená pro druhého definitivní konec mladické bezstarostnosti a lehkomyslného přístupu k životu. (TV Nova)

(více)

Recenze (194)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Věrný pomník své doby, vytesat do kamene a určitě někde zachovat ve své filmotéce pro příští generace. Lukáš a Sagvan nastupují po maturitě do Škodovky, těch pařbiček tady zase nějak moc není, protože nejsou peníze a tak se tady řeší spíše sny, nedobrovolný odchod na vojnu, zamilovanost a flinkání v práci. Komedií bych tohle určitě nenazýval. Konec bere dech a přesto že je život někdy na levačku, žít se prostě musí dál! 75% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Jak se dospívá v Americe, ví dneska už díky teenegerským filmům kdekdo. Jak se dospívalo za socíku ukazuje na jedné straně "....a bude hůř" a na straně druhé Vítr v kapse. Záleží jen na vás, kterou stranu jedné mince si vyberete. Já si vybrala Petra Nikolaeva, i když musím přiznat, že mezi teen žánrem se Vítr a kapse určitě neztratí. 50% ()

Reklama

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Duo Vaculík a Tofi mě dokážou pobavit v jakékoli době. I když atmosféra 80. l. nebyla příznivá, museli to kluci nějak přežít. Jejich vtípky, lotroviny a rádoby rebelie byly spontánní, stejně jako sny a touhy. Mysleli srdcem a to se mi na nich líbilo. Místy mi připadali jako nejlepší kamarádi, místy jako pouzí známí. Film si zaslouží vyšší hodnocení, protože si zde zahráli slušní herci a celkové ladění filmu bylo jako ze života. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe príjemný film o dvoch socialistických rebeloch, pre vtedy dospievajúcu generáciu možno aj kultový. Všetko samozrejme v rámci normy, nikto nečakal protištátne heslá a nemôžeme ich čakať ani my od filmu z roku 1982. Na hudbu tiež nie je možné povedať krivého slova, čo už bolo vtedy vyššie ako Olympic a Michal David... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Mně to zprvu chytlo, taky jsem začínal v podobným podniku, taky se šuplérou.  Ale ten film nenese žádné poselství, jen stupidní humor ( Augustu zlijou vodou na hajzlu, Anderlová hodí Vaculíka do vody) Hudba je otřesná. Pravda je ta, že v těchto podnicích se šíleně chlastalo v pracovní době, o tom tam zmínky není. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (34)

  • Ondrej Bystrický (Lukáš Vaculík) má na osobnom kontrolnom lístku, takzvanej "pichačke", číslo 1712412. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) a Lukáš Vaculík (Ondřej Bystřický) sa prvýkrát stretli pred filmom na záchode v škole na konzervatóriu, kde sa mu Sagvan predstavil a povedal z hrdosťou nakoľko Vaculíka už v tej dobe považoval za filmovú hviezdu: "Hele, budu s Tebou hrát ve filmu", načo Vaculík reagoval iba odpoveďou: "Dobrý" a odišiel. (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť ako Ondřej Bystřický (Lukáš Vaculík) a Cyril Čech (Sagvan Tofi) sledujú vlak do Paríža, ktorým sa chystá Cyril odísť k tete na návštevu. Tento vlak v skutočnosti jazdil a volal sa Západní expres (Praha – Frankfurt – Paríž). Vlak bol prevádzkovaný do roku 1993, počas celej éry komunistického Československa bol jedným z mála vlakov, ktoré pretínali Železnú oponu. Neskôr české dráhy obnovili jazdu tohto vlaku. Priamy vlak Praha – Paríž išiel naposledy v roku 2002, dnes je možné vlakom z Prahy do Paríža cestovať s dvoma prestupmi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama