Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

nash. 

všechny recenze uživatele

Minimalismus, který dokonale funguje a současně jasné vítězství formy nad obsahem. Napětí "na každom kilometri" z filmu sálá urputněji než pouštní slunce, a koncert pro jednoho cesťáka a démonický kamión je natolik virtuózní, že člověka ani nenapadne sledovat po cestě všechny ty drobné lapsy, kterými je vykoupena neuvěřitelně hutná atmosféra a gradujcí napětí. Bez příběhu, bez vývoje, přesto parádní a fungovalo to i po letech. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální prvotina geniálního autora, Spielberg o5 ukazuje, že brilantně vyšperkované drama se dá vytáhnout i z tak jednoduché zápletky, jakou je jízda osamoceného osobního automobilu osamoceného obchodního cestujícího, jehož terorizuje pomatený řidič tyráku s tváří divákům skrytou...konec je dokonale jednoduchý. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vezměme to sestupně. Vypiplané záběry kamery a střih, všimněte si pečlivého rámování, dokonale pasujícího nebe, oslava americké krajiny jak má být. Zvuk (v dabingu o polovinu ošizený) a hudba, která na konci vykrádala Psycho. No a námět, scénář a dialogy = vysíračka na ntou. Můžete mít pocit na zbláznění, bude vás to štvát, budete bezmocně zatínat pěsti. Věřím, že přesně o tohle Spielbergovi šlo. I tohle je důvod, proč bych chtěl z Ameriky vidět nejvíce středozápad. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Takže tímto snímkem se o několik desítek let později inspirovali tvůrci Jeepers Creepers. It's so obvious, isn't it?:) Jenže na počátku všeho nestála rozhrkaná a super rychlá dodávka, ale monstrózní rezavá cisterna s tajemným řidičem, kterému tak trochu přeskočilo. Steven Spielberg tímto snímkem vykročil na svou dlouhou filmařskou cestu. Tehdy snad nikdo ještě ani nemohl tušit, že se z něj stane jeden z nejslavnějších a komerčně nejúspěšnějších režisérů všech dob. Zajímalo by mě, jak tento film natáčel. Ta kamera, to je nádhera. Duel má z počátku pomalu budovaný děj a než skutečně začne ten poctivý "Dálniční nářez", musí si divák nějakou tu půlhodinku zhruba počkat. And than it begin. Luxusní hudba (taky jste slyšeli ty Herrmannovské tóny?), parádní honičky a závěr. I když tady jsem možná čekala na nějaký ten výbuch ála Michael Bay:) V diskuzi na IMDb se někdo zmiňuje, že je identita tajemného řidiče odkryta. Je to přece Creep:) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dá se s naprosto nulovým příběhem, jedním hercem a nekonečnou arizonskou dálnicí natočit skvělý film? Ano, pokud se jmenujete Steven Spielberg. Parádní road movie, která si zásluhou pečlivě budované atmosféry, vynikající kamery a minimalistické výpravy spojené s nehostinným pouštním prostředím ničím nezadá ani s několika slavnějšími spielbergovými snímky. Nízký rozpočet je jistě trochu znát, ale všechno je umně zamaskováno svižně pojatou zápletkou, jejíž intenzita od začátku téměř nepolevuje a ve vypjatých momentech tváří v tvář zlověstně vyhlížejícímu kamionu nabírá skoro až hororový nádech. To pak rád snímku odpustím i ty nemožné monology Dennise Weavera, i to, že ohromná cisterna ve 150 střihá zatáčky jako Schumacher v nejlepších letech... Byla by škoda zkazit si takovými maličkostmi dojem z tak vydařeného snímku. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (33)

  • Když vyjede David Mann (Dennis Weaver) po své první zastávce u čerpací stanice, ukazuje tachometr jeho vozu 4 764 ujetých mil. Po úvodní honičce, která dle jeho vlastních slov trvala asi 25 minut (ve filmu tento úsek uplyne za cca 6 minut), ukáže záběr na palubní desku číslice 5 129 mil. Je opravdu nemožné, aby během této doby oba vozy ujely 365 mil. (Robbi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama