Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skvelý žánrový film za minimum peňazí. Typický príklad pre filmové školy na prednášku budovanie napätia vo filme. Vodič je tu podobne neviditeľnou hrozbou, ako neskôr legendárny žralok Bruce. Scenár nie je ale nič extra a vyvrcholenie filmu ničím neprekvapí. Prepracovanejší scenár by ale bol iba na škodu veci, Spielberg sa iba zaúčal v onom zmienenom budovaní napätia. Toľko na jeho obhajobu, ak by tu niekomu chýbal priestor na hlbšie premýšlanie. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Spielbergův první celovečerní film je bravurní, místy skoro až nesnesitelně napínavý "silniční" thriller, který Mistr natočil za pár šupů, a i přesto, že se jedná původně pouze o tv snímek, se nakonec dostal i do kin - a tím se v podstatě rozjela neskutečná kariéra tohoto génia světové kinematografie. Jeho Duel je vlastně jen jedna velká honička, u které si ale ještě víc než oněch naháněcích scén vážím psychologicky skvěle vyhrocených a vygradovaných pasáží mezi nimi (Weaverovy vnitřní monology v motorestu a následná konfrontace s domnělým řidičem, uvízlý školní autobus). Učebnicový debut. 90 % ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde: silnice arizonské pouště. Kdo: obchodní cestující v osobním voze vs. rezavá cisterna s motorem Kolocova tahače. Proč: to by mě taky zajímalo.. V budování napětí je Spielberg mistrem a zde si vystačí s minimem prostředků. Za volantem té cisterny seděl John Ryder, nicméně dravý styl jízdy ho připravil o řidičské oprávnění a byl tak donucen jezdit stopem. Ale to už je jiný příběh.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Řídíte? Auto? Pak tohle je film pro vás. Seňor Spielbergo za pár šupů a týdnů natočil silniční thriller a někteří se snaží napodobit jeho atmosféru dodnes. Bezejmený náklaďák terorizující červené autíčko má v sobě tolik režisérského umu až se tomu nechce věřit. Kamera někdy drncá pomalu z pod kol nestvůrného stroje a zsinalý výraz ve tváři našeho řidiče, jako by ani nebyl hraný. Nádherný a postaru natočený závěr je pak třešničkou na tomhle prachem pokrytém dortu. Paul Dougerty dokáže zatroubit písničku na pumpičku od kola, stepovat s vidličkou na kuchyňském stole, ale ještě brilantně hraje na trubku od vysavače. Umíte něco lepšího? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasický Spielberg u kterého při sledování nemrkáte, nepolykáte a ani nedýcháte. Šílený řidič cisterny si vyhlédne nebohého podomního prodejce a snaží se jej z nepochopitelné příčiny zabít svým truckem. Vždy kdy už si Mann myslí, že tomu cvokovi ujel, objeví se mu čumák tahače a zuřivě čoudící výfuky na horizontu ve zpětném zrcátku jeho auta.... Tenhle film lépe funguje při prvním shlédnutí, napodruhé už víte jak to bude a tak... Každopádně doporučuji. Těch čtyřicet let tomu nijak neubralo. Naopak, káry jsou správně retro a celé mi to tak nějak ladí i dnes.... * * * * ()

Galerie (68)

Zajímavosti (33)

  • Trofejních poznávacích značek na tahači Peterbilt je celkem osm. Jsou ze států Nevada, Wyoming, Idaho, New Mexico, Arizona, Montana (těchto šest je na předním nárazníku), California (pod předním nárazníkem a na přívěsu). Pokud budeme brát tu poslední jako patřící vozu, tak ta je WM 3227. (Robbi)
  • Ve finální honičce, kdy osobní auto prchá před kamionem do kopce a poté zase z kopce, se jedná o stejný kus silnice. Jednou jedou auta nahoru, podruhé zase dolů. (DominikV)
  • Poznávací značky na náklaďáku byly z aut, která zničil. Podle Stevena Spielberga chtěl řidič zničit auto v každém státě. (Xixao)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama