Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (387)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ríša slnka je taký malý Spielbergov klenot, stratený v obkolesení Indyho dobrodružstiev. Je zaujímavé, že publikum, ktoré Spielberga milovalo, sa v tej dobe nenechalo zlákať niečím iným a hlbším, ako zmienenými oddychovkami. Spielberg to s druhou svetovou vie a vždy vedel, Ríša slnka je v jeho filmografii rovnocenná oveľa slávnejším dielam. Baleov ksicht bol frackovský už aj zamladi, nepovedal by som podľa tohto filmu, že z neho raz vyrastie taká megahviezda. Aj keď jeho talent je tu vidieť. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Není úplně dobrým nápadem udělat hlavní postavou úplného kokota který nikoho nezajímá a není na něm nic sympatického, navíc vůbec nesleze z plátna, mnoho se toho kolem něj neděje, a trvá to dvě a půl hodiny. To nezachrání ani že ho hraje mladý Christian Bale, stejně doufáte že ho některý z těch japonských tanků přejede Příliš nevím co se tímto Spielberg pokoušel sdělit. Čínsko Japonská válka pohledem malého kluka zní zajímavě, jenže on to ani není dětský pohled, ale bizarní konstrukt zmateně a chaoticky kombinující komedii. válečné drama a občasnou snahu o artovku. Beru to tak že Spielberg potom natočil Schindlerův seznam jako omluvu za tenhle první nepříliš povedený pokus ze zajateckého tábora. Ale tak pořád o dost lepší než shitový 1941 , je fajn že u něj ty filmy z Druhé světové měly postupně velmi vzrůstající kvalitu. 6/10 ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Já to tušil, že mi ten chlapec někoho připomíná. Ať už svým vzhledem nebo svými excelentními výkony. S. Spielberg díky němu dokázal navodit atmosféru samoty mladého chlapce v právě započaté válce Japonska a USA. Sázka na tohoto 12-ti letého kluka se vyplatila, neboť i dnes po 20-ti letech patří ke špičce filmového průmyslu. Ale nejen jemu přálo štěstí a tak je Říše slunce odrazovým můstkem dnes nám mnoho známým tvářím. Možná někomu může vadit délka filmu, ale na to, co malý Jim prožil, je to pořád ještě málo. 82% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Naučil som sa nové slovo... atómová bomba." Fantastický príbeh o predčasnom dospievaní chlapca, ktorého výborne zahral, vtedy ešte celkom neznámy mladučký Ch. Bale. ani pri tretej či štvrtej repríze, som nemal šťastie na pôvodnú zvukovú stopu. dabing známy ešte z VHS je dosť mizerný, nemyslímhlasový výber, ale skôr mix pôvodnej a dabingovej zvukovej stopy. kvalitný filmový zážitok však nepokazí a v závere sa od dojatia iste zalesknú oči každému. Film asi poteší milovníkov lietadiel a letectva všeobecne.(užívateľ Big Bear sa práve usmial) Celý letecký nálet na tábor, ale hlavne spomalený záber na otvorené ústa Ch. Balea a prelet lietadla nízko nad zemou patria určite k nezabudnuteľným scénam. "B51 cadillac na nebi!!!" 90%. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je snad jediný film, kde se s mojí "devítkou" neshodnu. Nevím, jestli jsem měl špatnou náladu, nebo byl hlavní hrdina blbě nadabován, ale jeho "chování" mi v určitých chvílích tak vadilo, že moje sympatie k němu klesaly na nulu (a to by se asi u dítěte ve válce stát nemělo) ... Na obhajobu slibuju, že si půjčím DVD v původním znění. Zatím sorry :) ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Japonské stíhačky Zero použité vo filme boli v skutočnosti modifikovanými výcvikovými strojmi Harvard. (beso74)
  • Záběry ze Šanghaje se natáčely přímo ve městě, které si v tu dobu ještě zachovávalo svoji původní architekturu. Jako komparz se zúčastnili tisíce místních obyvatel i vojáci Čínské lidové armády. (Lumpy)
  • Sir Robert Stephens v rozhovoru pro BBC uvedl, že většina jeho scén byla z filmu vystřižena. (Morien)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama