Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,1miliónaTržby USA $20,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Vyvlastňovanie majetku ako základný námet nie je vo westerne nič nové ale zas dosť často sa táto téma dokáže dobre využiť pre dramatičnosť príbehu tak ako aj v tomto prípade. Pištolnícke prestrelky sú to len zriedka ale zato to vynahradzujú pästné súboje a vypäté situácie. /80%/ ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, u nás známy aj vďaka knižnej predlohe Jazdec z neznáma (kultová edícia STOPY :-)). Nečakajte žiadne nervydrásajúce prestrelky (viac sa používajú päste), skôr je to taký poctivý chlapský príbeh o cti a spravodlivosti. Na prvý pohľad trochu ošumelý film, ale postavy sú dobre napísané a celé je to uveriteľné. Kniha patrila v detstve k mojim obľúbeným... ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Základní premisa je stejná jako ve spoustě ostatních westernů. Farmáři, které chce někdo (stavitel železnice, zlatokop, zde zájemce o pastviny nebo prostě jenom někdo, koho serou) vyštvat z pozemků a jejich ochránce. Kupodivu tomuto filmu podráží nohy to, co by jej mělo odlišit a to je pohled na hrdinu očima desetiletého kluka. Ten je se svým neustálým "Shane! Shane!" tak otravný, což podpořil nepříjemný hlas dabéra. Romantická představa jezdce z neznáma, jménem Shane, podle mě zasluhovala lepší ztvárnění. Pravda film je hodně starý, pravda jsou i horší westerny, ale zase jsou i starší a přitom míň zdlouhavé, nudné a naivní. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Film mne mile překvapil, už dlouho jsem neviděla tak krásný western. Nechci a nebudu řešit jeho délku, zdlouhavost nebo přemíru holywoodskosti, mně cele zaujal a ani chvilku jsem se nenudila! A navíc si odnáším cenný zápis do seznamu literatury, na kterou si brousím zuby: Jack Schaefer: Jezdec z neznáma! Jestli je předloha opravdu lepší než film, což zhusta bývá, mám se na co těšit! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pro daný žánr spíše netypický western zcela rozdílných paralel a protikladů..Sledovat tedy druh tohoto westernu pro mě byla chvílemi opravdu velká muka..Ať už to bylo jeho pomalým tempem, odstíněním charakterů jednotlivých postav, nulovým napětím a nebo infantilní a naivními dialogy. Všude se píše že je to jeden z nejlepších amerických westernů, film je srovnáván dokonce se Sedmi statečnými, Přepadením nebo s Pravým polednem, dále se o něm píše jako o komerčně nejvíce úspěšným a uznávaným titulem roku 53'. Já říkám ne, mě spíš připomínal pravou naleštěnou halywůdskou limonádu, ale amíci se svým smýšlením mají na celou věc zřejmě jiný názor..! Byly však opravdu daleko lepší..Westernová padesátá léta+John Wayne apod jdou i nadále bohužel mimo mě...2* za hudbu a kameru.. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (30)

  • Van HeflinAlan Ladd sa počas nakrúcania filmu stali veľkými priateľmi. V neskorších rokoch Heflinova manželka povedala, že jedným z veľmi zriedkavých prípadov, kedy videla svojho manžela plakať, bolo, keď sa dozvedel o Laddovej predčasnej smrti. (westerns)
  • Alan Ladd, ktorý mal zmluvu s Paramount, zarobil pri filme 145 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama