Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Shane" je jedním z dalších klasických westernů, film se jménem hlavního hrdiny v názvu. Něco jako "Django" nebo třeba "Vinnetou", o kterém se ještě dále zmíním. Jedná se o klasický americký western, což prostě poznáte na první pohled, v tomhle případě je to navíc umocněno takovým zálesáckým stylem, kterým se prezentuje krajina i jednotlivé postavy. Hned úvodní scéna s chlapcem, který míří na jelena - nebo je to sob? - je ukázkou toho, jak blízko k přírodě tyhle filmy někdy mají. Zároveň jsou ale ukázkou toho, jak správní zde jsou lidé a jak čestní dokážou být. Vedle nich jsou ale vždycky padouši, kteří jsou tak nějak od pohledu jasní. Není na nich nic dobráckého a poznáte je okamžitě. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/shane-1953-70.html ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zlomový film westernu, především, co se realističnosti týče. Dosud bylo střílení samá sranda, bum sem - bum tam. Chlapi s čistými i špinavými průstřely vstávali a pálili dál o sto šest. Jenomže Stevens byl ve válce a zažil, jak to vypadá, když člověk schytá kulku. Rána, tělo odletí a ani se nehne. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Vskutku dnes už kultovní Western s příjemným hlavním hrdinou, podlími záporáky a vše co k tomu patří v neopakovatelném pojetí. Souhlasím, že film je na svou dobu realisticky ztvárněný. Další trefou do černého je vykreslení postav vymikající se běžné rutinně a Stevensova režie. Nic proti Johnu Waynovi, ale jeho filmy bývaly tak "na jedno kopyto" až to ubýralo působivost. Shane je jiný - I v dnešních dnech si zaslouží diváky. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Rodinný western výpravěný z pohledu malého chlapce, tolik obdivujícího pistolníka, který ocení hlavně mladší diváci. Hlavní postava mi neustále svým vzhledem přípomíná tolik oblíbeného Old Shatterhanda. Není zde nouze o šlechetnost, čest a podlost. Trocha naivity a prostý příběh vynahrazuje nervy drásající závěr, kdy je Shane na cestě zúčtovat s těmi zlosyny, pronásledován právě malým klukem. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Přesný typ filmu, jehož veškeré kvality byly ohlodány zubem času. Žádný odpad to není, ale pro současného diváka také není co vychvalovat. Dívám se na hodnocení a i Old Shatterhand dával jen 3 hvězdičky :) vzhledem k tomu, že tato postavu je jasně inspirovaná Shanem, tak je to pro tenhle film optimální hodnocení. Ale jestli někdy přijdou zase do módy záběry hvízdajícího nebo se jen tupě křenícího malýho chlapečka, tak Shane zase stoupne na hodnocení. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (30)

  • Westernové mestečko bolo po dokončení filmu zbúrané. (westerns)
  • Prvý širokouhlý film štúdia Paramount. (WalterIK7)
  • Film byl původně naplánován na 28 natáčecích dnů plus 20 dnů strávených ve studiu s rozpočtem 1 980 000 amerických dolarů. Dokončen byl po 75 dnech s rozpočtem přes 3 000 000 dolarů. (Mol)

Reklama

Reklama