Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ron Kovic ač se narodil 4. července je rozeným smolařem. Osud si s ním nepěkně zahrává a tak místo aby prožil lásku jde sloužit do Vietnamu. Z nadšeného bojovníka, který obhajuje vlastenectví a nutnost válčit za lidská práva kdekoli na světě se stává po těžkém zranění až fanatický odpůrce války. Ron Kovic neměl v životě potřebné štěstí. Oliver Stone se umí krásně šťourat v nepříjemných amerických tématech a tímto snímkem svou pověst jen potvrdil. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zvládnutý naturalismus v podobě zaníceného a samozřejmě patriotického boje za vlast. Film, jenž asi v každém vyvolá řadu otázek. Mělo smysl se angažovat do boje ve Vietnamu či nemělo. Byli přeživší hrdinové či nebyli atd. atd. Stone vždycky uměl svou práci odvést tak, že se na dlouhou dobu vryla pod kůži a pokud je taková práce podpořena jedinečným projevem Toma Cruise, je zážitek ještě výraznější. Ačkoliv válečná sekvence zaujímá jen malé procento filmu, je rovněž působivá. Z pohledu vietnamského veterána musí mít takovýto film velkou hodnotu. 80% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh a typická réžia Olivera Stonea, vrátane jeho charakteristických záberov, ktoré môžme nájsť takmer v každom jeho filme. Musím priznať, že prvá polovica sa mi páčila o čosi viac ako druhá. Skvelá atmosféra a postupné rúcanie ideálov a presvedčenia chudáka Rona Kovice ma doslova pripútali na stoličku, neskôr to však upadlo do dramatického stereotypu a snímok po tejto stránke stratil trochu dych. Koniec so sebou priniesol trochu emócií a pekné prepojenie so začiatkom. Ja som spokojný, Oliver Stone nikdy nesklame. 80/100 ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kdo má jenom minimální povědomí o Stoneových názorech, tak mu bude jasné jak se celý příběh bude odvíjet. Tom Cruise bez debat velmi dobrý. Nechci tenhle film kritizovat, ale jako bych všechno, co ukazuje už viděl v jeho jiných filmech. Vietnam ( Četa ), atmosféra 60. let ( Doors ) atd. atd. Rozhodně nadprůměrné, ale nic strhujícího. Navíc má problémy s tempem... Robert Richardson za kamerou opět válí... Williamsovy hudební motivy motivy jsou podobné hlavnímu motivu z Hvězdné brány a Terminátora... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jak sam Oliver Stone rekl, v Cete doved vojaky do Vietnamu a bylo nacase je dovest zpatky. A povedlo se mu to perfektne. Pribeh je hodne promakanej a sviznej, takze se porad deje neco zajimavyho, at uz to je detstvi, Vietnam, navrat a deprese nebo boj proti vlade, porad se deje neco zajimavyho a originalniho, protoze takle pojatej film o valce jsem asi jeste nevidel. Oscary za rezii a strih jsou naprosto opravneny, jeste bych prihodil za hudbu, ktera byla vyborna a klidne bych ho dal i Cruisovi, kterej sice s knirkem a dlouhejma vlasama vypadal smesne, ale hral perfektne. Jedinou ani ne tak vytku, ale spis pripominku, mam ke kamere behem casti ve valce, prisle mi silene rozklepana a jakoby kameraman neustale hledal herce a maval s kamerou, takze vysledek byl trochu zmatenej, ale mozna to byl ucel, protoze chteli ukazat, v jakym chaosu se bojovalo. Oliver Stone ani tentokrat nezklamal. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Když se Tom Cruise dostával do role tím způsobem, že byl v kolečkovém křesle, řekl mu Kovic, aby vyjel ven mezi lidi a pozoroval jejich pohledy. To jak s ním mluví, jak se jim chvěje hlas, způsob dívání se do očí. To vše mohl poté Cruise zužitkovat sám ve filmu. (Monco)
  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu 289krát. (ČSFD)
  • Když se Ron dozvídá, že již nikdy nebude chodit, můžete na posteli vidět knihu „Johnny si vzal pušku“ – populární proti válečný román z První světové války. V románu je hlavní postava voják, který ve válce přišel o ruce, nohy, sluch a většinu obličeje. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama