Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tam kde se Apokalypsa zaměřuje na válečné šílenství, Lovec jelenů na poválečné trauma, Olověná vesta na proces v jakém se z normálního člověka stane voják si Stonova Četa bere na paškál vykreslení válečné každodenosti v kolektivu vojáků a vztahů mezi jejími členy a vůdci. Oliver Stone měl k natočení právě tohoto pohledu na Vietnam asi nejideálnější předpoklady, jelikož si v něm sám jako voják zaválčil. Četa nám představuje přerod hlavního hrdiny, Taylora (pikantně obsazeného Charlieho Sheena - jeho otec Martin Sheen zazářil o několik let dřív v Coppolově Apokalypse) z idealistického vojáčka z vyšších vrstev v člověka zbaveného ideálů a morálních zábran. Jeho dva guruové, kteří tento přerod způsobují - seržanti Barnes a Elias jsou jako dvě stránky jeho osobnosti, zdánlivě reprezentující zlo a dobro, ale jak si mladý Taylor čím dál víc uvědomuje, zastávajíc jen jiné způsoby vypořádání se s válkou. Zatímco Barnes je nemilosrdný typ muže, který bere válku se vším co k ní patří a je v ní ochoten udělat vše pro dosažení určeného cíle, Elias je poslední výspa etiky a humanismu v zemi, kdy jsou tyto věci považovány za slabost. Právě na skvělých hereckých výkonech T. Berengera a W. Daoea film stojí a padá. Mladý Sheen se sice snaží jít ve stopách svého otce a podat svou postavu co možná nejkopmlikovaněji, ale jsou to dva výše zmínění, kteří na sebe strhávají pozornost. Výborný film, který patří k nejlepším válečným snímkům všech dob. 80% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone .. Musím souhlasím s popisem od MLS. O tomto chváleném filmu a jeho oceněních jsem také věděl před jeho zhlédnutím a výsledek mě zklamal, nechytil a nenaplnil. Přesto si 70% zaslouží. Viděl jsem ale spoustu lepších válečných filmů. A navíc - pořádný Vietnam je prostě a jedině Apokalypsa!! 70%. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nebojujeme proti nepriateľovi,ale sami proti sebe", aj o tom je táto excelentná vojnová dráma, na ktorú som bol istého času nesmierne hrdý. Samozrejme, že som aj dnes. Bola to totiž jedna z prvých oficiálnych VHS po 89.roku, ktorá obsahovala iba titulky a bol som na ňu veľmi pyšný. V dobe VHS-iek som si mnoho filmov v originálnom znení neužil a možno aj preto som tento film zbožňoval a pozeral až prekvapivo často.Doba pokročila, DVD médium je splnený sen filmového fanúšika. Jeden z najlepších vojnových filmov vôbec, nesmierne realistický a presvedčivý ako prechádzka ozajstným peklom. Čo dodať? Snáď len:" When the machine breaks down,we break down". Film 100%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O válce ve Vietnamu toho bylo natočeno už dost - od Full Metal Jacket až po filozofickou Apokalypsu. Ale teprve teď jsem viděl film, který mnozí považují za vrchol tohoto žánru. A oprávněně. Platoon je mistrnou ukázkou hnusu, který ruku v ruce jde s válkou. Nebojí se nám ukázat opravdovou tvář války a to je obdivuhodné. Charlie Sheen je zde na vrcholu, stejně jako Dafoe. Nemám víc, co bych řekl. Snad jen, že na filmu je vidět, že Stone tam opravdu byl a nebál se pak o tom mluvit (resp. natočit film). ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Tímto filmem se Oliver Stone stal prvním veteránem války ve Vietnamu, který o svých zážitcích natočil celovečerní film. V té době již byl prvním veteránem z Vietnamu, který vyhrál Oscara, a to za scénář k filmu Půlnoční expres (1978) a brzy k němu připojil i Oscara za režii. A i v roce 2010 byl jediným válečným veteránem, který vlastní Oscara za režii. Clint Eastwood sice sošku za režii měl a během Korejské války sloužil u armády, nikdy však v Korei nebojoval. (Beer Ceps)
  • Francis (Corey Glover) má po závěrečné bitvě zraněnou levou nohu, i když si poranil pravou
    . (Gordy34)

Reklama

Reklama