Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich valecnejch filmu, lepsi nez Apokalypsa. Film ma oproti podobnejm filmum jen dve hodiny a ty jsou nabity akci a ruznejma dramatickejma momentama takze vubec nenudi. Prestrelky jsou hodne drsny, vsude caka krev a litaj koncetiny, ale stale vypadaj hodne realne. Dobra je zde hudba, ktera pri prestrelkach skoro neni, aby byli slyset ty kulky atd. a kdyz je, tak je vyborna. Berenger to zahral fakt vyborne, s jizvou pres celou hubu vypada hodne drsne a je to jeho nejlepsi film. U Dafoea jsem zvyklej na paradni vykony, ale to co predved tady je naprosto uzasne a jeho smrt je nezapomenutelna. Ona je tu spousta momentu nezapomenutelnejch. Charlie Sheen to zahral dobre, kdyz uz je pak trosku zkusenej tak je vybornej, ale ze zacatku mi tam trosku nesed. Z ostatnich hercu stoji jeste za zminku mladej Johnny Depp a celkem slusnej Forest Whitaker. Filmy Olivera Stona mam moc rad a tohle je proste dokonalej valecnej film, takze jasnejch 5*. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od některých si nemyslím, že Stone vypočítavě manipuluje s divákem, především je známo, že sám ve Vietnamu narozdíl od Kubricka či Coppoly bojoval jako řadový voják a podle mě je to z filmu jasně cítit. Četa sice není nejlepší válečný film, na to jí chybí ucelenější a silnější idea než jen klasické "vákla je vůl", v jednotlivých scénách však dosahuje obrovské působivosti, jakou má jen velmi málo válečných filmů, právě díky Stoneově osobní zkušenosti. Navíc na druhou stranu není pro Stonea válka jen prostředím, na kterém nám bude servírovat své osobní "umělecké vize", jak se to děje v Olověné vestě nebo Apokalypse. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone právě vybojoval své velké vítězství. Jeho bitevním polem je kambodžsko-vietnamská hranice, jeho stěžejními zbraněmi jsou Willem Dafoe a Tom Berenger a municí mu budiž charaktery postav těchto herců. Motivován složením pocty provedl precizně svoji četu bojištěm a ukázal temné stránky (ne)lidských bytostí. Hvězdné obsazení se předvedlo jako sehraný tým a podporováno tíživým hudebním doprovodem se postaralo o působivý divácký zážitek bez výrazných hluchých míst. 6 miliónů dolarů(rozpočet)/138 miliónů dolarů(výdělky v USA) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Čata je pre mňa najlepším filmom s vietnamskou tématikou. Je to jednak vďaka tomu, že si neberie servítky pred hubu v tom ako ukazovať týranie radových civilistov a jednak preto, lebo tu som po prvýkrát videl hrať pána menom William Dafoe. Jeho seržant Elias je dokonalou postavou, napriek tomu že je taký klaďas. Zdatne mu sekunduje Tom Berenger a aj Charlie Sheen tu dal o sebe poriadne vedieť. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se na tomto velice autentickém válečném filmu z prostředí Vietnamu, doopravdy vyřádil – kamera a záběry jsou geniální. Stejně jako scénář a samotný film jako celek. Charlie Sheen a jeho dobrovolné narukování do pekla války, první krutý týden a potom konečná proměna. Strach přeměněn v odhodlání na život a na smrt. Nebyl to jen boj proti nepřátelům, byl to hlavně boj mezi samotnými vojáky. Tom Berenger jako Sgt. Bob Barnes byl pěkná svině a přál jsem mu bolestivou smrt. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Manželku Dalea Dye (kapitán Harris) Katherine můžeme ve filmu vidět jako vietnamskou ženu, kterou dva američtí vojáci hází po závěrečné bitvě do hromadného hrobu. (džanik)
  • Oliver Stone chtěl do některé z rolí obsadit Jamese Woodse, hvězdu svého předchozího filmu Salvador (1986). Avšak Woods při vzpomínce na hektické a náročné natáčení v Mexiku odmítl. Přestože Woods později projevil zájem o roli v JFK (1991), nechtěl znovu spolupracovat se Stonem a ti dva se nakonec znovu setkali až o devět let později při natáčení filmu Nixon (1995). (Beer Ceps)
  • Charlie Sheen (Chris) v jednom televizním rozhovoru  prohlásil, že mu Keith David (King) zachránil život. Během natáčení v bojovém vrtulníku Huey sebou stroj prudce trhl a Sheen málem vyletěl otevřenými dveřmi, kdyby jej David nepopadl a nevtáhl zpět. (Beer Ceps)

Reklama

Reklama