Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Praštil jsem s univerzitou. Řekl jsem, že chci pěchotu, bojovou jednotku, Vietnam." Setkání naivity s realitou obvykle dost bolí. Třeba takový odhodlaný uctívač hvězd a pruhů Chris právě odjel chránit americké hodnoty do Vietnamu. Do Vietnamu? Nad tím je třeba se zamyslet, proč se ty slavné hodnoty chrání ve Vietnamu, Korei, Sýrii, Libyi, Afghánistánu, Iráku a podobně. Odpověď je snadná - válka vytváří zisk, takže se bude válčit a lákat náborovými letáčky. Tady se Stoneovi podařilo dráždit kobru bosou nohou, ukázat skutečnou válku i odhalit charakter hrdinů. Bylo to zkrátka skvělé, jen je mi z toho trochu špatně. Těm, kteří chystají další války, je to ale srdečně jedno, protože dolary šustí a o to tady jde. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone patří k mým srdcovým režisérům. Ale o co víc je právě Četa jeho srdcovým filmem, o to míň se mi právě ona dostala pod kůži. Jeho jinak perfektní režie mi právě tady moc nesedí a toporný Sheen mi v hlavní roli jenom ničí celkový dojem z filmu. O co víc mi ale vadil Sheen, o to víc jsem zbožňoval Dafoa a nenáviděl Berengera, kteří si podle mě svým konfliktem dokázali ukradnout takřka celý film pouze pro sebe. ***Věděli jste, že: Oliver Stone film natočil na základě svých vlastních zážitků. Stejně jako hrdina filmu se do války přihlásil dobrovolně a stejně jako on v ní prožil hořké vystřízlivění. Z Vietnamu odjížděl v roce 1968 s Purpurovým srdcem, Bronzovou hvězdou a dvěma zraněními z boje.// Filmovou četu Stone postavil z lidí, které osobně potkal ve dvou různých jednotkách, kde sloužil.// Charlieho Sheena nejdříve Stone odmítnul coby nezkušeného, a místo něj zvažoval třeba Keanu Reevese, Kylea MacLachlana nebo Johnyho Deppa, kterého nakonec obsadil aspoň do vedlejší role. Nakonec ovšem Sheenovi osobně roli nabídnul.//Herci museli absolvovat čtrnáctidenní pěchotní výcvik, aby pak na plátně působili dostatečně "vyhořele". Stone je nechal kopat příkopy, sloužit noční hlídky, krmil je jen "bojovými" porcemi jídla a znenadání je překvapoval explozemi či střelbou. Každý navíc musel respektovat svou hodnost a reagovat na jméno své postavy.//Tom Berenger během výcviku zhubnul 13 kilo.// Pro větší realističnost vznikal skoro celý snímek chronologicky. Pokud některá postava zemřela, musel se její představitel bez prodlení sbalit a odjet. *** ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Četa je mistrovské dílo Olivera Stonea. Skvělé herecké výkony Williama Dafoeho a Toma Berrengera, kteří hrají dva seržanty s rozdílnými názory jak přežít válku ve Vietnamu. Oba zde reprezentují "otce" postavy, kterou hraje Charlie Sheen, nováčka, který právě do Vietnamu přijel. Oba seržanti bojují o kontrolu nad četou, a tím pádem i nad Charliem. Filmu přispívají poutavé bitevní scény, dokonce bych řekl, že bitvy dělají Četu nejlepším válečným filmem své doby. Četa nesmí chybět v žádné sbírce filmového fanouška. Je jedním z mála filmů, na které se můžete dívat donekonečna. Opravdu mistrovské dílo. 4 a 1/2 * ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone .. Musím souhlasím s popisem od MLS. O tomto chváleném filmu a jeho oceněních jsem také věděl před jeho zhlédnutím a výsledek mě zklamal, nechytil a nenaplnil. Přesto si 70% zaslouží. Viděl jsem ale spoustu lepších válečných filmů. A navíc - pořádný Vietnam je prostě a jedině Apokalypsa!! 70%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nebojujeme proti nepriateľovi,ale sami proti sebe", aj o tom je táto excelentná vojnová dráma, na ktorú som bol istého času nesmierne hrdý. Samozrejme, že som aj dnes. Bola to totiž jedna z prvých oficiálnych VHS po 89.roku, ktorá obsahovala iba titulky a bol som na ňu veľmi pyšný. V dobe VHS-iek som si mnoho filmov v originálnom znení neužil a možno aj preto som tento film zbožňoval a pozeral až prekvapivo často.Doba pokročila, DVD médium je splnený sen filmového fanúšika. Jeden z najlepších vojnových filmov vôbec, nesmierne realistický a presvedčivý ako prechádzka ozajstným peklom. Čo dodať? Snáď len:" When the machine breaks down,we break down". Film 100%. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • V jednu chvíli byly filmové postavy nabádány, aby nepily z řeky, protože mohou onemocnět malárií. Během natáčení dostal Willem Dafoe (Elias) žízeň a z řeky se napil – nevěděl přitom, že nedaleko proti proudu leží mrtvé prase – jeden den mu bylo zle, ale nebylo to malárií. (džanik)
  • Závěrečná bitva se skutečně přihodila, jak může dosvědčit technický poradce filmu Dale Dye (kapitán Harris), který byl válečným zpravodajem u 2. praporu 3. divize amerických mariňáků. (džanik)
  • Technický poradce Dale Dye si mimo menší role kapitána Harrise „zahrál“ i tělo ve vaku, které je vykládáno z auta na začátku filmu. (džanik)

Reklama

Reklama