Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvaačtyřicetiletý novinář Richard Boyle informuje v roce 1980 o občanské válce v malé středoamerické zemi El Salvador. Vláda prezidenta Duarta bojuje za podpory USA proti levicové revoluční Frontě národního osvobození Farabunda Martího. Její stoupenci jsou likvidováni eskadrami smrti, řízenými armádou. Richard Boyle prožívá boje z bezprostřední blízkosti a stává se dokonce svědkem zavraždění arcibiskupa Romera. Po těchto zkušenostech se rozhodne uprchnout se svou přítelkyní Marií do Kalifornie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (182)

classic 

všechny recenze uživatele

OLIVER STONE je skrátka tvrdý ako kameň,ako jeho priezvisko,ktoré ho predurčuje,aby sa zaoberal problematickými politickými otázkami,ktoré v jeho podaní naberajú extrémny autentický presvedčivý smer,ktorý diváka prinúti sa vžiť do postáv,ktoré sa spoliehajú na zázraky alebo nejako bolo,nejako bude...Jeho silnou doménou je strih,kamera a réžia,herecké výkony sú tradične efektívne,tentokrát sa pozerám na novinára Richarda Boyla cez tvár herca Jamesa Woodsa,kde nevidím Stanislavského metódu ako u Daniela Day-Lewisa,ale ja som bez problémov uveril výnimočné nasadenie charakteru,ktorý miluje Sex,Drogy a Alkohol,ale tieto túžby musí odsunúť na stranu,ale nie úplne,lebo bude mať strašne veľa šťastia,že sa vráti späť do štátov,rád by tam vzal svoju budúcu ženu Máriu,lebo v El Salvadore to vrie,je tam občianska vojna a novinári sa púšťajú do nebezpečného povolania,ktoré spočíva byť v centre diania,keď prebiehajú boje,ktoré behom sekundy ho môžu stáť život,Rich mi pripadal ako mačka s deviatimi životmi,ktorý má šťastie,lebo ja byť na jeho mieste,pod paľbami nepriateľov,to sa radšej prepadnem pod zem,ale prežiť chce každý,ale masaker si vyberá úplne každého.Silná káva tento snímok nekompromisného režiséra,ktorého rukopis je klasicky známy,pokiaľ ho poznáte? Ja mám to LUCKY,že viem,kto to je,čo mám od neho čakať a úprimne chcem to,lebo len málo je takých iniciatívnych ako je Oli Stone. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Pokud se filmů s podobnou tématikou válečných zločinů a občanských válek ujme dobrý režisér, tak je skoro vždycky jisté, že takové filmy budou fungovat. Stejně jako třeba když se díváte na Hotel Rwanda, i v Salvadoru nejprve nevěříte vlastním očím, postupně jim věřit začnete a potom jim věřit nechcete. 8/10 ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Na Salvador jsem se těšil, jednak už kvůli obsazení a hlavně jméno režiséra už něco znamená. Musím však říct, že ačkoliv jsem vše od této režisérské třídy neviděl, považuji tohle zatím za nejslabší dílo. První půlka filmu je slušně rozjetá a na vtipu má největší zásluhu kdo jiný, než James Belushi. Tím nechci říct, že se jedná o komedii, to vůbec ne, jen se tento skvělý komik dobře postaral o jakýsi nenucený humor, který mě přišel k chuti. Druhá půlka však sklouzává trochu do válečného stereotypu a vtip se poděl neznámo kam. Stále však lepší průměr díky J. Woodsovi. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film o reportážních fotografech z doby, kdy ještě Oliver Stone neztratil soudnost. Stone zde kope na všechny stran, kritikou nešetří na americký režim ani komoušské revolucionáře. A hlavně film je názornou ukázkou toho, že Stone má své řemeslo v malíčku. Rozpočtové omezení na filmu nijak neuvidíte, naopak Salvador působí téměř reportážně a autenticky, se spoustou teoreticky nadbytečných propracovaných záběrů, které nemají žádný dějový význam, ale prohlubují realistické vykreslení světa revoluce v jihoamerické podání. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tentokrát trochu slabší Oliver a jeho standartní politické hrátky. Tady se teprve zaškoloval před svými lepšími filmy. Ostatně například Četa je ze stejného roku jako toto. Každopádně film v rámci možností určitě táhne především skvělý Woods který si z toho udělal vesměs one man show. Jinak průměr se zvláštním zpracováním.55% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (13)

  • Film je založen na autobiografii Ricka Boyla, který je společně s Oliverem Stonem i autorem scénáře. (StarsFan)
  • Poradce filmového štábu byl v době natáčení zabit v El Salvadoru. (StarsFan)
  • Oliver Stone měl tak velké problémy s financováním snímku, že si na něj musel vzít druhou hypotéku ještě předtím, než mu britský producent John Daly přislíbil pomoc. Rozpočet celého filmu byl nakonec pod hranicí pěti milionů dolarů. (StarsFan)

Reklama

Reklama