Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sourozenecká komedie o podnikavém „malém“ bráchovi s přezdívkou Prcek, který jako by měl v životě jediný úkol – napravovat chyby, přešlapy a omyly svého staršího bratra Honzy a vlastně i všech dospěláků okolo. Nyní se rozhodl smířit bratra s jeho dívkou a dostat je na radnici. A neváhá využít nejrůznějších metod a prostředků… (Magic Box)

(více)

Recenze (167)

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

„Nebe jako cín, stroje už se ženou. Startér, spojka, plyn, sem s tou velkou cenou.“ No jo. Klasický produkt z prachem zavátého socialismu. Nemůže tu chybět bodrý ministr vnitra se srdcem na dlani, nějaké ty budovatelské kecy a důraz kladený na posvátnost manželského svazku. Zkrátka „velké“ události na pozadí veskrze obyčejného života. Můžu tu sice prskat sebevíc, ale co nadělám, když film z rukávu vytáhne duo Bláha/Menšík. Dvě hvězdy za tyhle borce s výborným komediálním timingem a tu třetí za příběh, který ničím nepřekvapí, ale nenudí a příjemně utíká. Z filmu si odnáším především to, že ztráta panenství byla za socialismu pěkná fuška. Ta milostná scéna s chlupatou popelkou měla snad deset minut (!) „Nasedni a jeď, přímo hlavní branou. Nebo zbourej zeď, hlavně neseď stranou.“ ()

demorens 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie, na kterou se vždy rád podívám. Jednak se mi líbí ta romantická naivita (někdy také bývám romanticky naivní) a jednak si nenechám ujít Josefa Bláhu a Vladimíra Menšíka v rolích otců. Jsou tam jen málo, ale jejich výstupy nemají chybu! Scéna, kdy se poprvé setkají při námluvách Zuzany a tapetování je velice vtipná. Ale jinak, "to bude ta gramatika" (Bláha : ) A ještě: "jenomže takovejch si ty nevšímáš, vám se hold líbí takoví ti hejkalové -- lokýnky, sametový šatičky, fiží, šalali lalali, kakadů, rené, já a rudolf..." (Menšík : ) (85/100) (07.11.06) ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Už jsem to říkal několikrát a určitě to ještě mnohokrát zopakuji. Mám rád české filmy a staré komedie zvlášť. A tahle je povedená. Škoda, že film nemá kvalitnější hodnocení. Snad obhájím to své. Pro mě je to opravdu komedie. Navíc s kvalitním obsazením. Libuše Šafránková a Jan Hrušínský mistrně předvádí své nezkušenosti s láskou, Roman Čada jako talentovaný kluk se svým talentem hodně blížil Tomáši Holému. Ale Josef Bláha a Vladimír Menšík, ti tomu všemu dodávají punc nadstandartnosti. Jen si vzpomeňte, jak Bláha přijde za Menšíkem, který zrovna tapetuje a zničeho nic mu pomáhá a ten na něj nechápavě zírá. A vůbec, rozkoly mezi oběma rodinami a jejich smiřování, vše se točí ohledně vztahu Honzy a Zuzany, přináší vtipné dialogy a situace. Vladimír Menšík vykládá, jak je hrozné čekat na ženy, že mu stačí pět minut a je hotový a nakonec stojí před domem v bačkorách. A to jsou jen dvě z mnoha, na které jsem si vzpomněl. Nemůžu si pomoct, tenhle film patří k těm komediím, které mě prostě baví a nepřestanou bavit, ani kdybych je viděl stokrát. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedna z komedií, které byly ve své době zábavné, ale dnes už jsou jen nostalgicky milé, protože nedokázaly tak úplně odolat zubu času. A když se tak nad tím zamyslím, ani tenkrát mě, konterétně tahle, nijak zvlášť nebrala. Čada i Hrušínský mi připadali tak protivní, Šafránková tak nezajímavá a příběh tak tuctový, že to skvělá rodičovská čtverka Menšík-Holišová-Bláha-Budínová zkrátka zachránit nedokázala. ()

Lkprak 

všechny recenze uživatele

Po prvním shlédnutí během dětství jsem z toho byl doslova u vytržení, když to vidím dnes, spíš si všímám míst, jež se shodou okolností nacházejí nedaleko míst, kde jsem jako dítě bydlel a které už dnes vypadají jinak a ztratila svůj význam (například v té době pulsující přestupní uzel na konečné tramvají v Bráníku, po prodloužení tramvajové tratě do Modřan v polovině devadesátých let velmi rychle upadající do bezvýznamnosti), nebo na významu naopak velmi silně nabyla (sídliště Novodvorská, dnes bezprostředně sousedící s velkým obchodním centrem). Závěr s "hodným" panem ministrem vše trochu hází do obyčejné propagandy a filmu to z dnešního pohledu neobyčejně škodí. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (27)

  • Původní povídka se v několika zásadních bodech lišila. Například Martin (Roman Čada) nejde za doktorem (Zdeněk Řehoř) sám, ale s chlapci z celé třídy, jeho bratr Jan (Jan Hrušínský) nejezdí plochou dráhu a v závěru se nežení v civilu a tím pádem nemá problémy. (Robbi)
  • Na podujatí Literárna súťaž k 30. výročiu oslobodenia Československa Sovietskou armádou v roku 1975 v Prahe získali scenáristi filmu prvú cenu v oblasti literárnych scenárov pre celovečerné filmy, František Vlček st. a V. P. Borovička. (Raccoon.city)
  • Natáčanie prebiehalo v Prahe. Závody plochodráždnikov sa natáčali na štadióne Markéta. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama