Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (345)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Další pohádka, na kterou jsem si vzpomněla až když dávali ukázky v televizi. A pak mi došlo, že jsem tu pohádku nejenom viděla, ale taky četla, jako většinu. Takže námět ne ohraný, ale jen převzatý. Štěpán Šafránek alias Pavel Kříž alias statečný kovář, no slušelo mu to, co naplat. Jinak je to opravdu pochmurné a tajemné, ale zrovna tohle mi zas až tak nevadí, stejně to jako v každé pohádce přece dobře dopadne. Ale jak už psal Michal, není to žádná špička českých pohádek, máme opravdu i lepší. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Kterej zase inženýr tuhle výbornou záležitost potápí pod modrou hladinu průměru? Sice jí k červené barvě chybí jen procento, zasloužila by se v ní však rochnit s přehledem. Pohádka je nezapomenutelnými scénami prošpikovaná a patří mezi to opravdu vyvedené. Je plná vtipné akce("A nedají si říct a nedají.") Obsahuje nenásilně podané prvky morálního poselství (Zlaťáky, jitrnice a vlastně všechny okamžiky s Knotem a Kronerem ml.) A umí přijít též s pro děti stravitelnou až příjemnou strašidelností, která je navíc parádně podpořena kulisou hudební i trikovou. PS: Starou kamerou na obřím plátně v setmělé jídelně.... na dětském táboře v Horažďovicích.... rok po roce nesčetněkrát. A co bych dal za to sedět tam jako malej kluk znovu. 80% ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jedna z rozhodně nejzajímavějších českých pohádek, kterou mohu hltat každé Vánoce a troufnu konstatovat, že mě ještě dlouhá léta neomrzí. Pavel Kříž ve své (pro mě prozatím nejlepší) roli po boku pěkně nechutných a zásluhou toho dokonalých nástrah při záchraně té své vysněné, jak už to v pohádkách bývá. V málo kterých mě to ale dokáže tak bavit, jako právě ve Statečném kováři. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komorní pohádka. 1) S vkusem a s mírou vyrobená pohádka sice nepřekročí stín a paradigmata doby, ale decentnost v zobrazení požadované lidovosti je třeba ocenit._____ 2) A ten konec! Spoiler. Nový král Mikeš nakonec si žije spokojeně v rodinou v otcově kovárně a na zámku kraluje jen podle potřeby. To kralování člověka od pořádné práce jenom zdržuje._____ 3) Jediná režie 39letého Petra Švédy (jinak režisér dabingu) má jakýsi gayovský nádech. Je to vidět v oblečení i v chování postav. Všiml si toho i komentátor Adam Bernau*._____ 4) Oč víc nepohádkově působil 22letý Pavel Kříž (kovář Mikeš), o to víc mu to slušelo._____ 5) Text písně O statečném kováři Jiřího Suchého zpíval Petr Ulrych. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Když dítě stůně, je to vždy čas sirupů a pohádek. Srdatný Kovář nepatří mezi ty nejlepší a často rotované, ale občas se na něj taky dostane. Křížův Mikeš díky lehce ironickému pojetí a podvědomé "básnické" ozvěně působí spíš jako Štěpán Šafránek, který se po Tylově Lesní paně vrhl na bratry Grimmovy, než jako neohrožený pohádkvý hrdina, ale vůbec to nevadí. Příběh odsýpá, nechybí láska, kouzla ani intriky, úsměvná pohodová atmosféra se občas zahalí do dětsky stravitelného strašidelna a všechno to jistí spolehlivé herecké výkony Müllera, Tokoše, Čepka a dalších. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Tajemný hrádek, ve kterém měla být loupežnická chasa se jmenuje Sirotčí hrádek a najdeme ho nad obcí Klentnice u Mikulova. (Stocki)
  • Film se natáčel na jižní Moravě. Domov kováře Mikeše a některé další scény se natáčely ve strážnickém skanzenu. (Stocki)

Reklama

Reklama