Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prva planeta opic naruby. Trojica opic tentokrat pristane v minulosti, co spôsobi medzi ludmi rozruch. Takze by sa to mohlo volat planeta ludi. Hlavnu ulohu naplno prebera najsympatickejsia postava serie Zira a jej manzel Cornelius. Zo zaciatku je vsetko pohodove a zabavne. Ludi fascinuju hovoriace opice, ale akonahle sa zacne odkryvat temna buducnost, ktora ludstvo caka, tak sa to poriadne skomplikuje. Z dalsich postav zaujme este dobrosrdecny doktor Lewis Dixon a zaporak Otto Hasslein. Je to vlastne dost komorna cast, ktora sa odvija na zaklade rozhovorov par postav. Najviac mi tam asi chybalo väcsie zaangazovanie verejnosti. Takisto sa tu uz vyskytnu nejake nezrovnalosti, ktore nepasuju s udalostami v predoslych a aj nasledujucich filmov. Ale da sa to akceptovat. Tento diel dostatocne a kvalitne uzatvara doterajsi pribeh serie v klasickej nemennej dejovej slucke a je celkom skoda, ze nebol poslednym. 7/10. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nevím co tak špatného vidí většina na třetím pokračovaní Planety opic, které se mi zdá při nejhorším stejně dobré jako 2. část. Jistě - opět už to neni slavný první díl, ale to by nemohl být, ani kdyby se ho chopil Steven Spielberg... Jak čtu zdejší komentáře, tak jen menšina to nevidí zas tak zle jak se to ostatním zdá. Mně teda Útěk z Planety opic připadá daleko lepší než mnohá dnešní rádoby sci-fi, která v mnohých případech nemají hlavu ani patu. Myslím si, že tento díl je na tom se scénářem lépe než díl druhý, je zde všechno pečlivě vysvětleno a dialogy se mi zdáli být přirozené a věcné. Zvlášť zajímavé pro mě bylo, jak byli lidé fascinovaní při objevení inteligence tvorů, které za nimi přiletěli z budoucnosti. A samozřejmě od začátku je jasné jak to s mírumilovnými inteligentními šimpanzi dopadne. Tak by se to myslím stalo i ve skutečnosti... Výborně zahrané ústřední postavy Cornélia a Ziry a také role záporáka Dr. Hassleina v podání Erica Braedena. V tomto dílu jsou napínavé chvíle až ke konci snímku, ale jsou o to dojemnější. Vynikající hudba Jerryho Glodsmithe je už nepostradatelná. S maskami to tentokrát tvůrci obtížné moc neměli, protože měli na starost upravit pouhé tři protagonisty. Nějaké ty chybky by se určitě našli, ale nějak jsem nepociťoval potřebu je hledat a přímo do očí mě žádná nebouchla. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1968 natočil režisér Franklin J. Schaffner dobrodužný sci-fi snímok "Planéta opíc". Je to filmová adaptácia rovnomenného románu, ktorý napísal francúzsky spisovateľ Pierre Boulle. Z tohto filmu sa stal hit. Zarobil miliony dolárov. Dnes je považovaný za kultové dielo. Dočkal sa viacerých pokračovaní. Avšak už ani jedno z nich nedosiahlo kvalitu pôvodného filmu. Tretí diel z tejto americkej sci-fi série sa volá "Útek z planéty opíc". Opičia doktorka Zira a jej manžel Cornelius sa ocitnú medzi ľuďmi v dvadsiatom storočí. ** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší pokračování původního filmu než Dobytí Planety opic, zejména tedy proto, že tohle má nějaký alespoň trochu originální nápad a (alespoň na první pohled) pouze netěží z něčeho, co se dříve povedlo někomu jinému. Je pravda, že se v Útěku z Planety opic jakoby spojují dva filmy - rozpustilá návštěva opo-nautů v našem světě a pozdější dramatický hon na ně, ale nezdálo se mi, že by si ty dva příběhy moc odporovaly. Spíše jeden plynule přešel v druhý. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale paradoxně až tento třetí díl je mnohem více podobný původní předloze Pierra Boullea. Zajímavé, že? Téměř přesně to, co se děje v tomto snímku dělaly opice s Ulyxeem Merouxem, předobrazem Taylora. Jejich civilizace byla téměř stejná, jako ta naše, akorát protože to jsou opice, tak jen opakovaly a nevyvíjely se. Tuto dějovou linii však tvůrci v roce 1968 opustili. Film není až tak špatný, ale stejně jako každé pokračování ztrácí hodně tím, že není první (nad touhle větou jsem se ještě jednou zamyslel a musím uznat, že je geniální). Navíc je tu pár opravdu hloupých momentů, kdy bytostem s příruční taškou a oblečením, která vystoupí z neautomatické vesmírné lodi, dávají testy jako pro debily. Kdyby nebyly žádné předešlé díly, byl by tento film mnohem lépe přijímán, než teď, ale přeci jen to je velký sesuv kvality a to jak v obsahu, tak v obsazení. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (8)

  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)
  • Ve filmu se oproti předchozích filmech objevují pouze tři lidé v opičích maskách a čtvrtý v gorilím kostýmu. (fiLLthe3DD)
  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama