Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Jak vyřešit to, že ve „dvojce“ všichni umřeli a vybuchla celá Země? Jasně skok v čase do minulosti! - A komu se to má vlastně podařit? No přeci těm, které měl každý rád! - A jak se jim to má podařit? Noo … ehm … to je jedno, pro film to není důležité, prostě to tak je. - A jaké bude mít film poslání? Jaké poslání proboha? Lidi budou svině a nad osudem opiček si pobrečíme. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Tolik nonsensů a nelogismů jako v tomto třetím a dost zpackaném pokračování slavné sci-fi aby člověk pohledal. Už základ zápletky je postaven na hlavu. V druhém díle se Zira a Kornelius nevydávají na závěrečnou bojovou výpravu do "Zakázaného území". Tvůrci třetího pokračování se nám snaží namluvit, že tito dva šimpanzi jakoby zázračně na dálku tušili, že ostatní tam naleznou jadernou zbraň a ta bude aktivována, že s ještě dalším opičákem během jednoho nebo dvou dní vytáhli z jezera potopenou vesmírnou loď, zprovoznili ji, pochopili její ovládání a dokázali se těsně před jadernou explozí a zničením Země vrátit zpět v čase, a to dokonce přesně do doby kapitána Taylora (přestože vrcholem techniky v jejich společenství byla puška a sedlo na koně). V epoše lidí se jim dostane slyšení jakési komise a prezidenta USA. Přestože v prvním a druhém díle nemají ani tušení o původu a historii lidské rasy a vrcholem jejich vědy jsou archeologické vykopávky s několika kostmi a lidskou panenkou, ve třetím díle najednou vypravují o opičí revoluci a legendární mluvící opici, která ji začne a ovládne svět. A takto bych mohl pokračovat dále a dále. Jednu hvězdu dávám za to, že jsem se dodíval do konce... ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Potřetí se divák podívá s opicemi na planetu Zemi do 20.století,kde tři opičí hrdinové zvěstují co se stane a co divák zná z předchozích filmů.Pokud by šlo o úplně jiný film s úplně jiným názvem,vcelku by šlo o příjemné sci-fi.Jako třetí díl opičí ságy působí dojmem"to už tu opravdu bylo!" a navíc s velmi poslepovaným a hloupoučkým scénářem(asi aby ho v celé síle pochopila typická americká rodina).Herci se snaží,hudba je taky dobrá a několik scén je celkem slušných a nezanedbatelné není ani poselství.Nic víc,nic méně.No,já dávám s rozpaky 50% a žel bohu vím,že to má ještě pokračování. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Svého času se jednalo o můj nejoblíbenější díl z původní pentalogie - nyní jej ale shledávám jako ten nejnaivnější z celé série (byť nepopírám, že mne bavil i po letech). Zápletka sama o sobě není až tak špatná (ačkoli jsou mnohé elementy v rozporu s předchozími díly), její zpracování ovšem značně pokulhává kvůli odlehčené prostřední pasáži - pochybuji, že by se americká vláda obtěžovala informovat veřejnost o existenci inteligentních primátů, reálně by je totiž na základnu nechala odvézt rovnou. Logické nedostatky a občasné krkolomné dialogy ovšem zachraňují Cornelius a Zira - ti jsou totiž nesmírně sympatickými protagonisty. Dalším zajímavým aspektem jsou propracované masky, skvělá hudba a nekompromisní finále (to je po vzoru svých předchůdců značně depresivní). ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Po mdlom a ľahko komickom predchodcovi predstavuje "Útek“ znovuzrodenie ságy. Z opičiek zostalo po nukleárnom vyhladení už len trio, ktoré si to namieri do minulosti, aby spoznalo svoj predobraz, čiže nás. Priebeh deja využíva predností originálu len v opačnom garde, čakáme na prvé slová ľudoopov a reakciu tých za dverami klietok. Chválim bravúrne vykreslenú spoločnosť aká sa tvári spočiatku priateľsky a civilizovane, ale len do momentu, kedy zistí svoju budúcnosť. Vtedy preradí do pudu sebazáchovy a ďalej už poznáme nám tak vlastnú ľudskosť. Film chytí od začiatku, ľahkou konfrontáciou je milý, zodpovedaním evolučných otázok presvedčivý a priebehom napínavý. Záver po vzore predchodcov opäť silný, ale tentokrát s nádejou v ďalší život. A či mi niekto vysvetlí, prečo viac sympatizujem s opicami, keď patrím druhej strane ? ()

Galerie (60)

Zajímavosti (8)

  • Pre Sala Mineoa (Milo) bol make-up tak nepríjemný, že tvorcovia museli prepísať scenár a jeho postavu nechať zomrieť skôr, ako plánovali. Zároveň to bol Mineov posledný film premietaný v kinách. (m.a.t.o.)
  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)
  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama