Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (263)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V době kdy jsem na to zcela vytřeštěný šel z kina, ještě vládly moři a obloze palubní stíhačky F-14... Uběhlo hodně let a se zájmem jsem snímek zhlédl znovu. A kupodivu účinkoval stejně. Pravda, některé triky dnes působí srandovně, ale např. souboj Zer s Tomcaty je stále atraktivní podívanou. Perfektní drama o tom co by se mohlo stát, kdyby časoprostorem proplula kompletně vybavená moderní letadlová loď USS Nimitz zpět do roku 1941 k pobřeží Havaje. A to zrovna ve chvíli, kdy z japonských letadlových lodí startují směrem k Pearl Harboru první vlny Zer a Valů... Zasáhnout s takovým arzenálem a otočit chod dějin, či nikoliv ? * * * * ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Poctivý klasický válečně-dobrodružný snímek, který má zajímavý námět na zajímavou a pozoruhodnou myšlenku o cestování v čase a následném možném ovlivňování světových dějin (útok japonců na Pearl Harbor). Na svou dobu je film kvalitně zpracován i po technické stránce (obvzlášť souboje moderních stíhaček a starých japonských letounů Zero), za zmínku stojí i hudba Johna Scotta. Dřív originální, dnes trochu naivní ale i tak zaokrouhluji 3,5* nahoru. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som si opäť pripomenul tento viacmenej podceňovaný scifi-vojnový film. A musím povedať, že so svojej atmosféry neztratil nič. Cesta v čase, to ma vždy lákalo, efekty (hlavne prechodu časovou búrkou) pôsobia aj dnes veľmi efektne a príbeh má spád. Všetko toto dokopy ma ani raz neprinútilo pozrieť na hodinky. Herci na čele so Sheenom a Douglasom boli veľmi presvedčiví a výborne sa pre nich neobyčajných rolí zhostili. Za menšie mínus by som považoval to americké "honenie si brka" nad ich technologickými výdobytkami na lietalovej lodi, ktoré hneď niekoľkokrát opakovali...ako v nejakom lacnom TV-reality dokumente. Tiež exteriérových a akčných scén mohlo byť viac. Hodnotenie: 80% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Neznámy béčkový režisér televíznych brakov Don Taylor, nakrútil svoj zrejme úplne najznámejší film, pretože sa ho zúčastnil i extra známy, už aj viditeľne stárnucí, herecky matador Kirk Douglas, ako kapitán lietadlovej lode USS Nimitz (CVN-68), Matthew Yelland, ktorý má taktiež na mohutnej palube tohto kolosu k dispozícii množstvo bojových stíhačiek, oproti ktorým sú napríklad také japonské lietadlá (Micubiši A6M Zerá) „iba obyčajnými, neškodnými vetroňmi” , čím naznačujem, že vďaka prírodnej anomálii sa táto lodisko, akoby nejakým nepopísateľným zázrakom, ocitne späť v čase, keď sa ešte neodohral „zbabelý” útok na námornú základňu Pearl Harbor, a to konkrétne japonským cisárskym námorníctvom, kedy “klasický” dátum 7. december 1941 už navždy vošiel do dejín (rovnako ako 11.09.2001), čo si isto uvedomujú najmä kapitán Yelland spolu s čerstvým pozorovateľom Warrenom Laskym + všetci ostatní členovia posádky, lebo dôkladne poznajú históriu, a tak teraz sa ponúka i nemenej podstatná otázka, budú chcieť zvrátiť blížiacu sa katastrofu, t. j. ohýbať časom, zmeniť dejiny a ich nasledovný vývoj, aj keď majú trebárs potrebnú techniku na to, aby šikmookých aspoň na chvíľu zdecimovali, čím by defacto varovali všetkých ostatných, ktorých sa to bezprostredne týka... ? Je to extrémne zložitá situácia, ale lokálnipatrioti už veľmi dobre vedia, ako sa majú zachovať, však, alebo, vôbec, či to nakoniec stihnú, lebo búrka už opäť klope na dvere ? _ Vzdušné sekvencie sú oku strašne príjemné i uchu, keďže zvukári neboli nečinní, ale sa poriadne blysli, a tak za spojenia kamery a zvuku, vzniká celkom obstojná „podívaná” , akú si musel i Don Taylor určite vychutnávať, pretože už nikdy nedostane takúto príležitosť dosýta sa vyblázniť na pľaci, aj keď silno pochybujem, že mu do toho Kirk Douglas občas niečo nezafrflal ? Martin Sheen stále kamsi pobehoval, ako splašený pes, čiže maximálne herecké opozitum, ako spred roka v Apokalypse. Katharine Ross mi nebola úplne neznáma, pamätám si ju predovšetkým z Absolventa, či aj z Butcha Cassidyho a Sundancea Kida. PS: Chviľu som uvažoval, predstavte si to, že filmu nadelím slušných 80%, síce som až tak nepociťoval nudu, ale nič extra zaujímavé tu nebolo ! PS2: Nie - Tajomná žiara nad pacifikom, ale «Posledné odpočítavanie» , čo oveľa viacej vystihuje, o čom je daný filmový počin ! ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z filmů který jsem miloval v dobách mého dětství. Cestování v čase je fenomén a tento film je podle mne jeden z průkopnických filmů... Co by bylo kdyby se v minulosti něco změnilo - jaký by byl život nyní... Potkávání sebe sama v minulosti a budoucnosti... To tady také najdete... Tento film a v takovém obsazení snad nemůže (úplně) zklamat nikoho... - Viděno 4x cca - 80% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Na počátku scénáře byla inspirace takzvaným Philadelským experimentem, kdy se údajně americkému námořnictvu podařilo přenést loď Philadelphia v čase a prostoru. (sator)
  • Premiéra pro československá kina byla původně zamýšlena na rok 1982. Film byl zakoupen do distribuce a opatřen titulky, byly zhotoveny filmové plakáty a snímky z natáčení. Nakonec přišel zákaz a původně schválené uvedení nebylo povoleno. Důvod? Propagace vojenského letectva USA. Návštěvníci kin se dočkali až o bezmála 10 let později. (ČSFD)
  • Čtyři z japonských letadlových lodí, které se zúčastnily přepadení Pearl Harboru na havajském ostrově Oahu, byly o pouhého půl roku později v bitvě u atolu Midway potopeny. Byly to Akagi. Kaga, Hirju a Sorju. (duklak2)

Reklama

Reklama