Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film po každej stránke... Skvelá výprava, skvelý kostýmy, skvelý príbeh, skvelé spracovanie. Má to pointu, má to hĺbku, má to emócie a hlavne skvele zahrané postavy. Dlho som tomuto filmu odolával, lebo z nejakého dôvodu som ho bral ako čisto "ženský" film. Aké bolo moje prekvapenie, keď som ho prvý raz zhliadol. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak musím říct, že poté, co mi tento film tak dlouho unikal v televizi, konečně jsem se podívala. Čekala jsem, že to bude pěkné, a taky se mi film líbil. Moc mě překvapila Jodie Foster, která svůj part zvládla skvěle. Film byl také nádherná přehlídka kostýmů, scenérií, pěkné hudby. Potěší myslím i příběh, který je ale pravda někdy rozvleklý a některé scény by potřebovaly zkrátit. Jinak je to film příjemný, který alespoň mě nenudil, který se mi líbil. Já ho doporučuju. ()

Reklama

lekr 

všechny recenze uživatele

Nudný historický blockbuster, který by mohl mít mnohem lepší úroveň nebýt těch zoufale ubohách a stále stejných dialogů...Jodie Foster mám hodně rád leč její výkon mě neoslovil, Yun-Fat Chow je oproti ní mnohem výraznější a role mu sedla na tělo..druhá půlka ve kterém je i trochu té akce, který vrcholí dost slušným finále je mnohem lepší...škoda těch předchozích cca. 70 minut... ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

poměrně nezáživý film o siamském králi Miroslavovi (aspoň tak mi zpočátku jeho království připadalo), který si pro svých milovaných víc jak padesát skoro stejně starých dětí (nebojte, ve skutečnosti poznáte jednoho kluka a jednu holku, bo kdyby se s každou svojí dcerou měl pusinkovat před spaním jak s tou jednou, ještě teď film neskončil) najal anglickou učitelku - feministku a co z toho bylo. Výpravě, herectví a spol. není moc co vytknout, ale ...nechutně, nechutně sladké a nudné .... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* nedávno jsem si pustil i toto historické melodrama, které je natočeno na základě skutečných událostí, ale samozřejmě romantický přikrášlené, aby to bylo koukatelné pro nenáročné široké masy, které se chtějí dozvědět něco z dějin Thajska. Mě se to docela líbilo i díky stylovému provedení a milé atmosféře, takže můžu dát lepší hodnocení. Na rozdíl od tady vyzdvihované starší muzikálové verzi z roku 1956, kterou jsem viděl po pár měsících po této. U té mi vadila divadelní přehrávanost a tehdejší naivita. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Univerzitní profesor historie Thepmontri Limphapayom a člen rady cenzorů se nechal slyšet, že film by se v Thajsku po úpravách mohl promítat, ale sestříhaná verze by měla cca 20 minut. (Zetwenka)
  • Herečka Jodie Foster za roli dostala zaplaceno 15 milionů dolarů. (blackrain)

Reklama

Reklama