Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Moc hezký romantický snímek, který má v sobě víc touhy, než jakýkoliv jiný film se sexuálními prvky. Anna působí tak lehce a přitom silně. A král je naopak velmi seriózní, a zároveň jemný. A ikdyž se na příběh dívá se zaujetím, těch 140 minut je opravdu dost dlouhých, na to, co vám tohle romantické drama nabízí. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Hoci spojenie Jodie Fosterovej a Chow Yun Fata s Thajskom sľubovalo zaujímavý film, minimálne čo sa týka scenára a celkove spracovania nedokázali tvorcovia naplniťmoje očakávania. Film je síce vizuálne atraktívny a postava siamského vládcu sadne hviezde akčných filmov ako uliata, ale nezáživný scenár a pomalé tempo príbehu, diktované režisérom Tennantom si žiada od diváka množstvo trpezlivosti. Možno by som vedel adekvátnejšie porovnávať so Siedmimi rokmi v Tibete, ale prepásol som ich - škoda - takže ku komparácii zasa až tak skoro nedôjde. Zatiaľ sú teda moje dojmy upriamené priamo na tento podmanivý, ale povrchný film. Treba však uznať, že herecké výkony majú svoju nezapierateľnú úroveň. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Anna a Kráľ je historický kostýmový film pre ženy. Takže mu nebudem zbytočne nič vyčítať. Ženy si poplačú, nebude im chýbať absencia akcie, pretože sú citlivejšie ako my a budú hotové z ázijského šarmu Chow Yun Fata. Ja som nebol pri tomto filme bohužiaľ hotový z ničoho a miestami som sa nudil, čo som aj dopredu čakal. Takéto typy filmov by mali mať oscarové ambície, Anna a Kráľ ako keby túto ambíciu nemal. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tradiční výpravný velkofilm z doby, kdy ještě stříbrnému plátnu nevládly jedničky a nuly a filmaři se při navození velkoleposti spoléhali především na herce, kostýmy, kulisy a exotické lokace. Přílišná snaha o velkofilmovost je však také Anninou největší slabostí, protože svojí rozmáchlostí si tak trochu podráží nohy. Snaží se toho totiž zachytit a obejmout tolik, že ve výsledku příběh i stopáž bobtná do zbytečných rozměrů a prostříhání by filmu rozhodně prospělo. V této podobě se neubrání rozvleklejším pasážím a občasnému rozptýlení divákovy pozornosti. Nejsilnější mi Tennant přišel v intimnějších scénách, k čemuž mu výrazně dopomohla skvěle obsazená a zahraná ústřední dvojice. Jodie Foster i Chow Yun-Fat byli přesní a už jen kvůli jejich pozvolna se vyvíjejícím vztahu stojí za to Annu a krále shlédnout. Ještě bych vyzdvihl hudbu, která funguje jak ve filmu, tak na samostatný poslech a soundtrack rozhodně doporučuji. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které jsem tu hodnotil ve svých začátcích zřejmě i přesto, že jsem ho neviděl celý. Nyní, po několika letech, jsem mu dal tedy šanci a podíval se na něj pěkně od začátku až do konce a musím konstatovat, že jsem se při svém tehdejším hodnocení (**) příliš nemýlil, protože se jedná o snímek těžce průměrný. 50% ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Thajská vláda rozeslala svým diplomatům a konzulárním úředníkům po celém světě oznámení, že občané Thajska se vystavují vlastněním filmu nebezpečí uvěznění. V Thajsku každý, kdo film prodával, přechovával či promítal a byl z tohoto deliktu usvědčen, šel na 1 rok do vězení, případně zaplatil obří pokutu, popř. obojí. Přesto se thajská policie musela vypořádávat s přívalem DVD, během jediného dne jich zabavili na 400 ks. (Zetwenka)
  • Ve francouzské verzi na DVD se Jodie Foster dabovala sama. (Cheeker)
  • Univerzitní profesor historie Thepmontri Limphapayom a člen rady cenzorů se nechal slyšet, že film by se v Thajsku po úpravách mohl promítat, ale sestříhaná verze by měla cca 20 minut. (Zetwenka)

Reklama

Reklama